Skip to main content
  • jamie xx
  • 8.02.2011.

Jamie xx – ime koje morate znati

Ne znate za The xx? Krajnje je vrijeme da se probudite i poslušate najsvježiji zvuk koji je Velika Britanija dala glazbenom svijetu u zadnjih nekoliko godina.

Piše: 

Naslovna foto

Jamie XX


The xx (čitaj: D eks eks), predvođeni genijalnim producentom i instrumentalistom imena Jamie xx (rođeno prezime Smith odstranio je za artističke svrhe), ovaj futuristički pop indie trio iz Londona jednako je začarao slušatelje, koliko i glazbenu kritiku.

Formiran 2005., dok su članovi benda studirali na Elliott School, koledžu koji je vidio mnoge poznate Britance – od Piercea Brosnana  do ekipe iz Hot Chipa – The xx su zavidnom brzinom uspjeli  isklesati originalan i prepoznatljiv zvuk.  Romy Madley Croft, Oliver Sim, Jamie Smith i Baria Qureshi (koja je kasnije otišla iz benda) uhvatili su se gitara, basa i klavijatura, te zaronili u mješavinu post punka i indie rocka, kako bi 2009. na svijetlo dana donijeli debitantski album jednostavnog naziva 'The xx'.  Sniman u londonskom studiju po noći, album glatko prelazi preko granica žanrova, stvarajući sanjivu fuziju u kojoj ima čak i štogod R&B-a i dubstepa. Rijetko koji bend na debitantskom albumu uspijeva zvučati tako novo, a u isto vrijeme zrelo, kao The xx. Oni nemaju nekoliko reprezentativnih singlova, već  album koji  je toliko dobar da ga slušate bez preskakanja pjesama.
{youtube}GhetCGkbEbs{/youtube}

Jamie xx, svestrani producent, vjerojatno je najistaknutiji član The xx. Već po izdavanju debitantskog albuma sa grupom, iza sebe je imao brojne remikse,  danas je rado viđen i poprilično tražen na londonskoj klupskoj sceni, a i šire. O njegovoj vrijednosti dovoljno govori činjenica da ga je kultni američki glazbenik i pjesnik Gil Scott-Heron uposlio da remiksira njegove albume. Rezultat toga je LP, 'We're New Here', jedan od najisčekivanijih naslova 2011. godine. Kao dijete, Jamie je slušao Gila sa vinila na gramofonu svojih roditelja. Danas radi s njim- zato što je dovoljno dobar, i zato što je originalan.

Sa svojih dvadesetak godina, Jamie ima dovoljno svjež pogled na svijet i dovoljno glazbenog iskustva da snima neponovljive trake. Od južnog Londona krenuo je na osvajanje drugih kontinenata, a Sjeverna Amerika je zavoljela The xx na legendarnim festivalima Coachella, Lollapolooza i Austin City Limits.

Rijetko se na sceni pojave glazbenici koji već po svom dolasku djeluju iskusno, i koji se u kratkom roku etabliraju do te mjere da izgleda kao da stvaraju glazbu već desetljećima. Jamie posjeduje taj dar. Poslušajte sanjivi i pulsirajući pop zvuk pjesama Crystalized ili Basic Space koje je snimio sa The xx, ili krenite na međugeneracijsku ekspediciju sa Jamiejem i Scott-Heronom. Koji god put odaberete, odvest će vas na idealno mjesto.

pvd desk
pvd mobi
Vezani članci
U dokumentarcu se diskutira o glazbenoj tehnologiji, povijesti house glazbe i ostalim relevanim društvenim i kulturnim temama.
pvd mobi
U dokumentarcu se diskutira o glazbenoj tehnologiji, povijesti house glazbe i ostalim relevanim društvenim i kulturnim temama.