Skip to main content
  • 26.08.2024.

Jedinstven uvid u Burning Man i Black Rock City kroz “popis stanovništva”

Volonteri na Burning Manu su prošle godine napravili popis stanovništva u Black Rock Cityju, a sada su objavili prikupljenje podatke.

Piše: 

Naslovna foto

Sidney Erthal

Popis stanovništva u Black Rock Cityju je odrađen kako bi se dobila što točnija demografska statistika te kako bi se stvorilo dublje razumijevanje raznolike zajednice koja iz godine u godinu čini Burning Manom onim što jest.

2023. bila je zanimljiva godina koja je samo zbližila Burnere i ojačala nas kao zajednicu. Dok se spremamo za ovu godinu zabave u pustinji, osvrnimo se na obilje vrijednih podataka koje su dali građani Black Rock Cityja u svojim odgovorima na popisa stanovništva 2023., kako bismo bolje razumjeli tko je bio tamo i kako je njihovo iskustvo u Burning Manu utjecalo na njih i na playi i izvan nje.” objašnjava Maher Abdel-Sattar koji je predvodio popis stanovništva na Burning Manu na kojeg se odazvalo gotovo 8 tisuća “stanovnika” Black Rock Cityja.

Demografija: Tko je bio u Black Rock Cityju 2023.?

Medijan starosti građana BRC-a stabilno je na oko 35 godina od 2013., a u 2023. iznosio je 36 godina. Prvi put, prošle godine bila je gotovo jednaka proporcija muškaraca i žena u pustinji s 49,1% žena i 47,9% muškaraca, dok je 3% odabralo druge ili nijedne oznake rodnog identiteta. Ovo je značajna promjena u odnosu na prethodne godine kad je bilo od 10% do 19% više građana koji su se identificirali kao muškarci u usporedbi sa ženama.

Oko 40% Burnera koji putuju u BRC su stanovnici Kalifornije (36,0%) i Nevade (4,0%). Ostale američke savezne države čine 39,8% populacije, s velikom zastupljenošću stanovnika iz New Yorka, Colorada, Oregona i države Washington. Kanađani čine 5,6% populacije, dok preostalih 14,5% dolazi iz drugih zemalja.

Udio posjetitelja koji su prvi put sudjelovali dosegao je rekordnu razinu u 2023. godini, a njih je bilo 43,9% ukupne populacije. To je značajan skok u odnosu na 28,3% sudionika koji su prvi put sudjelovali u 2022. godini.

“Earning Man”

Sudionici Burning Mana prošle godine bili su bogatiji nego ikada prije, s procijenjenim medijanom prihoda od više od 148 tisuća dolara. Od onih koji su prisustvovali prošlogodišnjem događaju, 61,1% izvijestilo je da njihovo kućanstvo zarađuje više od 100.000 dolara, a nešto više od jednog od šest posjetitelja (17,5%) izvijestilo je o prihodu kućanstva većem od 300 tisuća dolara.

Samo 1,7% izjavilo je da nemaju godišnji prihod, dok je još 1,5% reklo da njihov prihod iznosi manje od 7.500 dolara.

Prihvaćanje i življenje kroz 10 načela Burning Mana

10 načela čini srž kulture Burning Mana. Izvještaj o podacima prikazuje kako sudionici prihvaćaju i utjelovljuju radikalnu inkluziju, radikalnu samodostatnost, zajednički napor, darivanje i još mnogo toga tijekom događaja, ali i izvan njega.

Građani Black Rock Cityja ističu da je 10 načela ključno za stvaranje autentičnog Burning Man iskustva. U 2023. godini, 93,5% se složilo da je 10 načela i dalje ključno (24,1%) ili vrlo ključno (69,4%).

Čak i u svakodnevnom životu, Burneri i dalje prihvaćaju i žive 10 načela. Samodostatnost (54,2%), ne ostavljanje tragova (40,6%) i inkluzija (38,8%) su tri najčešće načela koja su Burneri prakticirali izvan Black Rock Cityja prošle godine. Burning Man iskustvo mnoge potiče na volontiranje i nakon što napuste pustinju, tako je oko polovice sudionika bilo potaknuto za daljnje volontiranje u životu.

Radical Inclusion, Diversity, and Equity (R.I.D.E.)

Još jedna važna inicijativa Burning Mana je radikalna uključivost, raznolikost i jednakost. U 2023. godini, 38% građana BRC-a primijetilo je veću raznolikost među sudionicima, 20.4% je vidjelo umjetničke projekte vezane uz raznolikost i radikalnu uključenost, a 28.4% pohvalilo je tematske kampove zbog njihove dobrodošlice i podrške manjinama.

Također, 26.8% sudionika bilo je dio kampova ili projekata koji su uključivali članove iz nedovoljno zastupljenih zajednica, dok je 25.4% posjetilo proširene “gayborhoods” u sektorima 4:30 i 7:30. Izvan pustinje, 45.9% Burnera aktivno podržava raznolikost i uključenost u svojim lokalnim zajednicama.

Učenje i vježbanje novih vještina

Građani Black Rock Cityja često nauče nove vještine u pustinji, koje nastavljaju razvijati nakon Burning Mana, poboljšavajući svoj svakodnevni život. Najviše ih je nastavilo s izradom i umjetničkim stvaranjem (59,4%), razvojem emocionalne inteligencije (48,7%), samobrigom (39,2%) i vještinama preživljavanja (38,4%).

U 2023. godini, 60,2% koristilo je te vještine za osobne projekte, a 36,8% za izradu stvari za sljedeće izdanje Burning Mana. Osjećaj ispunjenosti zbog učenja novih vještina prijavilo je 69,9% građana.

Održivost okoliša: Ne ostavljajte tragove!

Ključni aspekt Burning Man etosa je posvećenost ostavljanju minimalnog traga. U 2019. godini, Burning Man se obvezao na postizanje negativne emisije ugljika do 2030. godine. Većina građana BRC-a (88,1%) smatra da su napori u održivosti ključni (62,0%) ili vrlo važni (26,1%).

Prošle godine građani su primijetili povećanu upotrebu solarne energije i baterija u kampovima (42,4%) te druge načine za smanjenje negativnog okolišnog utjecaja (24,7%). Oko četvrtine Burnera (25,7%) cijenila je što je festival bio solarno napajan.

Ovogodišnje izdanje Burning Mana je krenulo sinoć, a kako stvari stoje ove godine će se prvi put dogoditi da festival nije rasprodan. Uskoro očekujemo i prve slike iz pustinje u Nevadi, a do tad situaciju u Black Rock Cityju možemo pratiti preko prijenosa uživo.

pvd desk
fscope umek
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.
fscope umek
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.