Skip to main content
  • alt
  • 18.12.2013.

Kraftwerku Grammy za životno djelo

Njemački pioniri elektronike, kultni Kraftwerk, dobitnici su nagrade Grammy za životno djelo.

 
Kraftwerk, inače njemački naziv za elektranu, osnovali su 1970. godine u Düsseldorfu dvojica studenata glazbene akademije, Ralf Hütter i Florian Schneider-Esleben. U početku, pod nazivom Organisation, dvojac objavljuje album “Tone Float” i nastupa na mnogim koncertima izvodeći glazbu, koju su mnogi nazivali avangardnom. Osnovavši Kraftwerk, započinju rad na debitantskom albumu inovativnog zvuka “Kraftwerk I”, već tada nagovještavajući revoluciju u suvremenoj glazbi.
{youtube}vMw2sXAkkng{/youtube}
 
Ipak, 1973. objavljuju album “Ralf und Florian” na kojem su se približili zvuku po kojem su čuveni. Na albumu dominiraju sintisajzeri i ritam mašine, a prvi put se pojavljuje i vokoder koji će postati zaštitni znak grupe. Naredna godina označila je prekretnicu za Kraftwerk, prije svega zahvaljujući albumu “Autobahn” koji je postigao komercijalni uspjeh. Grupa je tada uložila u modernu opremu i studio, a uz financijsku pomoć američke izdavačke kuće Phonogram krenula na turneju po Americi, Kanadi i Velikoj Britaniji. Dvojcu se pridružuju dva nova člana – Wolfgang Flur i Karl Bartos –  i  otada grupa nastupa kao kvartet.
 
{youtube}e11h73WhqK4{/youtube}
 
Idućih godina nastavljaju s objavljivanjem uspješnih albuma pa se redaju “Radio-Activity”, “Trans Europe Express”, “The Man-Machine” i “Computer World”. Navedeni albumi predstavljaju najplodnije razdoblje grupe u kojem su izdali neke od svojih najpoznatijih pjesama: “Das Modell”, “Die Roboter”, “Trans-Europe Express” i “Computer Love”. U tim su godinama bili usredotočeni na albume dok su zapostavili live nastupe kojima su se vratili tek 1981. po objavljivanju albuma “Computer World”. Zanimljivo je da su na nastupima uživo koristili kompletnu studijsku opremu.
{youtube}OQIYEPe6DWY{/youtube}
 
1983. izdaju jedan od poznatijih singlova, “Tour De France”. Drugi i posljednji album u 80-ima izašao je 1986. pod imenom “Electric Cafe” koji je poznat po pjesmama “Techno Pop” i “Musique Non Stop”. Uslijedila je pauza u objavljivanju albuma koju su iskoristili za nastupe širom svijeta. Album najvećih hitova “The Mix” izdali su 1991. godine i tako novu generaciju upoznali sa svojim djelima. Kasnije su objavili i live albume, od kojih je najcjenjeniji “Minimum-Maximum” iz 2005. godine. Potkraj 2008. godine grupu je napustio Florian Schneider. Iako je za vrijeme 40-godišnje karijere kroz grupu prošlo 15-ak glazbenika, od originalne postave još je samo Ralf Hütter aktivan član.
{youtube}O0lIlROWro8{/youtube}
 
Ne postoji gotovo niti jedan njemački, pa čak i svjetski, bend koji se toliko često navodi kao izvor inspiracije za mnogobrojne glazbenike.  Tu su svi predstavnici electra i synth popa 80-ih, scena Detroita, r&b i pop glazbenici te se zbog presudnog utjecaja na elektronsku scenu i primjenjivost elektronike u glazbi smatraju bendom bez kojeg danas ne bi bilo glazbe u ovakvom obliku kakva jest. “Mi sviramo strojeve, ali i strojevi sviraju nas. Kad odemo s pozornice, strojevi nastavljaju umjesto nas”,  tako je objasnio kreativnu logiku Kraftwerka Ralf Hütter.
{youtube}VeEJy01y9Gc{/youtube}
 
Uz Kraftwerk, dobitnici Grammyja za životno djelo su The Beatles, The Isley Brothers, Kris Krisotofferson i meksički umjetnik Armando Manzareo. Dodjela Grammy nagrada, 56. po redu,  održava se 26. siječnja 2014. u Staples Center areni u Los Angelesu.
 
sven desk
kruder
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
kruder
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.