Skip to main content
  • 5.04.2008.

Kruder and Dorfmeister Summer Sessions

Austrijski producentski duo Kruder and Dorfmeister, nastupit će na Dance Areni ovogodišnjeg Exit festivala u subotu, 12. jula. Proslavljeni downtempo umjetnici će festivalskoj publici predstaviti svoj živi „Summer Sessions“ nastup koji zajedno sa ovim kultnim dvojcem čine još i MC Earl Zinger, Ras MC T-Weed, kao i video umjetnik Fritz Fitzke.

Piše: 

Peter Kruder i Richard Dorfmeister počeli su da stvaraju u Beču još 1993. godine kada izdaju svoj prvi maxi singl „G-Stoned“ na kojem se nalazila numera „High Noon“, zaslužna za njihov rani uspjeh. Gilles Peterson, čuveni britanski downtempo DJ, odmah je prepoznao progresivnost i talent ovog dvojca, te iskoristio svoj rastući uticaj na glazbenoj sceni da otvori vrata njihovog, kasnije veoma opravdanog uspjeha. Spomenuto izdanje, za njih je podrazumijevalo i osnivanje izdavačke kuće „G-Stone Recordings“ čijem su današnjem prestižu dodatno pomogla izdanja i drugih famoznih dueta kao što su Funky Lowlives, Walkner.Mostl, Keiser Velten, Makossa and Megablast, kao i paralelna izdanja njihovih popularnih solo projekata kao što su Tosca i Peace Orchestra.
 
Poznati kao vrsni DJ-i, svoju veštinu su rano proslavili 1996. godine kada izlazi njihovo izdanje u okviru priznate mix edicije „DJ-Kicks“. Kompilacija je već tada nagovjestila njihovu žanrovsku širinu koja do danas uspijeva da obuhvati cijeli spektar elemenata lounge zvuka koji čine hip-hop, dub, funk, reggae, ambient, drum’n’bass, jazz ili deep house, uz pritom nevjerojatne stilske oblike čiji izraz gotovo uvijek pretendira da bude tretiran kao novi žanr. Upravo ta autentičnost imenu Kruder and Dorfmeister daje pečat istančanog glazbenog stvaranja, zabilježenog na nekoliko mix albuma i dugačkoj listi remixa za izvođače među kojima su Depeche Mode, Roni Size, Rockers Hi-Fi, Bomb The Bass, Sofa Surfers, ili čak Madonna.

Njihovi nastupi privlače specifičnu pažnju i doživljavaju se kao rijedak glazbeni događaj, pa su osim prestižnih svjetskih klubova obišli i značajne festivale – Big Chill, Benicassim i Montreal jazz festival. Njihov dvosatni „Summer Sessions“ koncept predstavlja jednu umjetničku cjelinu. Pored Krudera i Dorfmeistera „Summer Sessions“ čine i MC Earl Zinger, pseudonim iza kojeg je zapravo famozni acid jazz DJ Rob Gallagher, jedan od osnivača acid jazz benda Galliano, kao i Ras MC T-Weed poznat po radu sa britanskom drum’n’bass DJ scenom. Puni „live“ doživljaj podrazumijeva i vizualne senzacije koje će na LED ekranima Dance Arene donijeti priznati bečki dizajner i video umjetnik Fritz Fitzke.

Kruder and Dorfmeister Summer Sessions predstavit će festivalskoj publici jedan nastup koji će pomjeriti neke nevidljive granice u Dance Areni kako bi ujedno donio sasvim novu atmosferu uz visok estetski doživljaj za sva čula.

umek desk
fscope umek
Vezani članci
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.