Skip to main content
  • Kevin Saunderson
  • 16.09.2010.

Miami – Detroit – Petrčane – Split

Povezali smo ove četiri clubbing destinacije i dobili jedinstvo.

Piše: 

Naslovna foto

Kevin Saunderson

Tema je 25 godina Detroit Techno glazbe pa su diljem planete organizirani slavljenički partiji na kojima sviraju tvorci ovog pokreta. Spomenit ćemo samo neke koji su publici ostali u sjećanjima tijekom 2010.g. a neki od njih tek nadolaze. Tijekom ožujka WMC u Miamiu ponudio je prve partije na temu Detroit techna, a sve se nastavilo u svibnja na Detroit Electronic Movement Festivalu gdje ni jedan glazbenik nije želio propustiti ovaj događaj.

Hrvatska publika srećom ima dobre promotore koji su prepoznali vrijednost ovog žanra pa se naša mala ali vrijedna scena može staviti bok uz bok sa velikanima u Miamiu ili Detroitu. Dragulj s Nila, zasigurno ovog ljeta ponijela je ekipa The Garden Festivala u Petrčanima koji su uz ovaj događaj ponudili još nekoliko mini festivala pod producentskom palicom organizatora popularnih britanskih klupskih večeri.

Tako Hrvatsku nisu zaobišla imena poput Dennis Ferrera, Thea Parrisha, Carl Craiga, Juan Atkinsa, Ron Trenta, Ame-a…. a festivali The Garden, Soundwave, Suncebeat ili pak Stop Makin` Sense definitivno su udarili temelje naše underground scene.

Rezultat je ogroman uspjeh za HR turizam, promocija našeg podneblja, plesne glazbe i izvan teritorija te deseci tisuća zadovoljnih gostiju iz Europe i Hrvatske. Beach Bar Tiki i brod Argonaut imali su dnevne zadaće za zabavljanje gostiju a navečer je sva publika išla na partije u diskoteku Barbarella`s.

Posljednji u nizu mini festivala SMS održan od 3. do 5. rujna na lijep je način zatvorio sezonu jadranskog partijanja a pritom goste odveo na neopisivo putovanje kroz sve žanrove elektronskog zvuka (house, rock and roll, disco, balearic, techno, blues, psihodelija, dubstep, soul te zvukove južnoameričkih i južnoafričkih geta koje u Hrvatsku dovode vodeći londonski klupski promoteri kao što su Need2Soul, Secretsundaze, Warm, Sud Electronic, Movimentos Favela Chic). Za svakoga ponešto a ljubitelje Detroit techna budnima je držao Carl Craig i pritom se mala HR scena ucrtala na kartu onih koji su proslavili 25 godina ove glazbe.

Slijedi mali odmor do 16. listopada kada se uspavana splitska scena još uvijek pokušava održati na koljenima. Prema najavama koje dolaze iz Jungle jesen i zima bit će vrlo interesantne. Asad Rizvi, Chris Liebing, Adam Beyer samo su glasine a onaj potvrđeni je Kevin Saunderson gore spomenutog datuma.

Jedan od tvoraca i začetnika ovog pokreta nastupit će u splitskoj Jungli a bit će odličan podsjetnik na to kako je ova glazba evoluirala kroz 25 godina te će Kevin zasigurno pustiti neke legendarne uratke za kojima se i danas "baca ruka u vatru".

Let`s dance!

Vezani članci
“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.
“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.