Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

New York Times: Zaslužuju li DJ-i miljunske iznose?

Nedjelja, 17 Ožujak 2013

Novinari američkog New York Timesa pomno su istraživali EDM scenu kao i njegove izvođače koji godišnje zarađuju miljune dolara.


Iskoristili su priliku za vrijeme Tiestove turneje po Americi prikazati isječke s nastupa u New Yorku, te napravili zanimljiv video kolaž kojeg možete vidjeti u nastavku. Autori se pitaju, je su li Tiesto i ostali komercijalni izvođači poput Avicii-a ili Davida Guette zaslužili zarađivati miljune dolara na račun onoga što rade na stageu, budući da i sami znamo da puštaju već unaprijed snimljenu glazbu, a poneki od njih uopće je ne mixaju već dođu na stage sa unaprijed snimljenim setom i sve što rade je igra sa filterima.

Nakon postavljenog pitanja koliko on gore uopće radi, Tiesto je vidno zamuckivao i odgovorio:
“Yeah ..it’s basically just the .. its more about the music making program for showing your vision in what should be played. People give you a hard time for pushing a couple buttons but what’s the difference if you push a couple buttons when you play four-strings on a guitar for 10 years. If I were Keith Richards, I would for all my life be playing that same guitar. He still has the creative mind but that happens in the studio. Not on stage.”Kasnije je dodao da bi svirao i besplatno jer se radi o ljubavi prema glazbi. Nama se ovakav način puštanja glazbe čini varanjem. Što bi rekli na to DJ-i koji su u glazbu ušli iz potpuno druge perspektive i sa nekim drukčijim shvaćanjima, inovatori iz Detroita, Chicaga ili Londona kojima se nastup plaćao nekoliko stotina dolara, puštali su u zapuštenim tvornicama ili skladištima te jedina ljubav koju su imali je ona prema gramofonima i vinylima.

Da je danas vinyl standard, pitamo se bi li Tiesto i još neki slični punili stadione i dvorane, te kako bi izgledao njihov mix?

New York Times: Zaslužuju li DJ-i miljunske iznose?