Skip to main content
  • Vinil
  • 7.01.2013.

Prodaja vinila i dalje u porastu!

I dok se glazbena industrija, kao i mnoge druge, bore s krizom, promjenom trendova i borbom protiv piratstva, jedan dio te industrije, onaj najstariji i dalje je u porastu. Vinil je i dalje popularan.

Piše: 

Naslovna foto

Vinil

Podaci koje promatramo su oni iz UK-a, a prema tim podacima Official Charts Company-a, najprodavaniji vinil album 2012. godine je onaj grupe The XX – Coexist, a za razliku od 2011. godine, i 337,000 prodanih primjeraka, prodaja ovog audio formata porasla je 15,3% u prošloj godini, odnosno 389,000 prodanih LP-a.

Na drugo mjesto prodaje smjestilo se reizdanje The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars Davida Bowiea, a slijedi ga Jack White i Blunderbuss na broju tri, te Adele i njen ‘21‘ album na 4. mjestu.

alt

Travis i album The Invisible Band i dalje ostaje najprodavaniji vinil LP stoljeća, s prodanih 28 700 kopija, gledano od 2000. godine (iako je novo stoljeće od 2001.).

S više od 60 godina postojanja, i izdržavanja zuba vremena, prema nekim mjeriima vinil je najdugovječniji audio format, a podaci samo pokazuju da pravi audofili znaju cjeniti dobar zvuk, i retro pristup, te svake godine vinil privlači nove, odnosno priziva stare ljubitelje muzike.

pvd desk
pvd mobi
Vezani članci
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.