Skip to main content
  • 3.07.2024.

Sam Paganini slavi 10 godina svog hita “Rave” i kaže “hard techno nije ništa novo”

Prije točno 10 godina, Sam Paganini je izbacio traku koja je žarila i palila cijelog ljeta na svim plesnim podijima po Europi.

Piše: 

Sam Paganini slavi desetljeće od izlaska svog velikog hita “Rave” te se trenutno nalazi na ljetnoj turneji u kojoj će mu ona biti nezaobilazna traka. Nedavno, prilikom jednog nastupa, kratko je razgovarao s novinarima i upravo se prisjetio priče oko trake i trenutka kada ju je izbacio.

“Vrijeme leti. Ja sam zapravo tu traku radio godinu dana ranije, spremao sam stvari koje bi se mogli naći na albumu. To je bila 2013. godina, kada sam složio jednostavnu progresiju akorda, samo sam koristio dvije note odsvirane na Roland Juno 106, a zatim sam radio na dionici bubnja koji je davao osjećaj vojne koračnice. Zvučalo je skroz okej, ali su mi trebali tjedni da smislim glavni riff. Naposljetku ideja je došla iz pjesme iz 90-ih s kojom sam otvarao često svoje setove, a riječ je “The Search” od Trancesettersa.” objašnjava Sam Paganini te dodaje kako nije bio siguran u traku jer je bila totalno drugačije od tadašnjeg sveprisutnog techno zvuka na sceni “Kada sam završio traku, imao sam demo za testirat, nastupao sam u Sofiji i odlučio sam otvoriti set s njom. Publika je ludilo reagirala i to mi je bio znak da je trebam dovršiti i objaviti.”

Od izlaska pa do danas, “Rave” je komercijalno najuspješnija traka koju je talijanski majstor izbacio. Govoreći o drugim monumentalnim trakama i momentima u karijeri, Paganini ističe da ništa ne bi bilo moguće bez njegovog prvog klupskog hita, a to je naravno “Zoe” iz 1996.

Što se tiče nove glazbe Sam Paganini je već ove godine izbacio nekoliko traka, a u pripremi za izlazak je još nekoliko njih. Na pitanje novinara u kakvom stilu su mu nove trake i hoće li se približiti sve popularnijem hard techno zvuku, talijanska techno legenda je rekla “To je evolucija. Techno je sada postao mračan i dubok, evoluirao je iz zvuka 90-ih. Današnji hard techno trend nije ništa novo, iako mladi misle da jest. Nisam protiv glazbe, to je osobni ukus, ja preferiram čuti nešto novo i drugačije pa to i ubacim u svoje setove te na label. Tako da, hard techno meni ne zvuči novo, to je možda zato što sam za pultom od 90-ih.”

Ovog ljeta u kolovozu, Sam Paganini stiže ponovno u Hrvatsku kada ćemo na Sonusu moći čuti ponovno njegovu hit traku “Rave“, ako i još poneku novu i svježu iz njegove produkcije. Sve informacije o ovogodišnjem izdanju Sonusa na kojeg pristiže preko 60 zvjezdanih imena možete pronaći ovdje, a regionalne ulaznice osigurajte na web stranici organizatora We Love Sound.

sonus 2
promo clubs
Nedavno smo objavili poziv za besplatnu promociju mladih, novonastalih i nadolazećih aktera sa scene, a sad je vrijeme da ih svi zajedno krenemo upoznavati.
sonus 1
Nedavno smo objavili poziv za besplatnu promociju mladih, novonastalih i nadolazećih aktera sa scene, a sad je vrijeme da ih svi zajedno krenemo upoznavati.