Skip to main content
  • 23.10.2024.

Stručni suradnici nagrade Ambasador otkrivaju više o kategoriji “Grafičko oblikovanje godine”

Nadolazeće osmo izdanje nagrade Ambasador donosi neke novitete po pitanju kategorija.

Piše: 

Prošlog tjedna nagrada Ambasador je ponovno otvorila javne prijave projekata te najavila promjene u nekim kategorijama. Jedna od kategorija koja doživljava promjenu jest “Grafičko oblikovanje godine u Hrvatskoj i regiji” koja je evoluirala iz kategorija koje smo imali prilike vidjeti do sada poput vizualnog rješenja godine i likovnog oblikovanja godine.

U ovoj kategoriji evaluiraju se radovi u bilo kojem digitalnom ili printanom/tiskanom formatu poput plakata, flyera, programske knjižice, cover (vinyla, singla, remiksa, EP-a, albuma…), dizajna za društvene mreže, logotip određenog izvođača ili bilo koja vrsta vizuala iz područja grafičkog dizajna koja spada u elektroničku glazbenu scenu.

Yakka je prošlogodišnji dobitnik Ambasadora u kategoriji “Najbolje likovno oblikovanje u regiji”.

Kategorija za “Grafičko oblikovanje godine u Hrvatskoj i regiji” od ove godine postaje isključivo nagrada struke, a za odabir nominiranih, kao i samog pobjednika će odlučiti vijeće od tri stručna suradnika kojeg čine Boris Pehar, Dejan Zobenica i Segor Garber. Stručni suradnici imaju duboko razumijevanje prema ovoj umjetničkoj disciplini te na taj način mogu pružiti stručno mišljenje o radovima i projektima. Ovaj pristup pomaže i osigurava da nominirani, a potom i sami pobjednik u ovoj kategoriji, budu prepoznati s visokim standardima i stručnošću te pridonose ugledu i integritetu nagrade. Biografije stručnih suradnika možete pronaći ovdje.

Kako bismo približili promjene u ovoj kategoriji, razgovarali smo s članovima stručnog žirija koji su nam pomogli odgovoriti na neke moguće nedoumice te predstavili svoje viđenje dizajna u svijetu elektroničke glazbe.

Boris, Dejan i Segor ističu da cijene radove koji kvalitetno korespondiraju vizualno s glazbom koju komuniciraju, a sve to unutar standarda grafičkog zanata. “Vrednovat ćemo djelo koje kvalitetno komunicira, koje je kreativno i originalno. Prednost imaju inovativna rješenja unutar same primjene dizajna.

Javne prijave projekata su otvorene do nedjelje u ponoć.

Među brojnim dizajnovima s kojima se možemo svakodnevno susresti ključno je prepoznati one kvalitetne. Na pitanje što predstavlja grafički dobro oblikovan dizajn za neki koncert, party ili festival, stručni žiri nagrade Ambasador objašnjava: “We know it when we see it. Dobro grafički oblikovan dizajn za neki party ili festival je onaj koji dobro komunicira taj događaj. Sve vrijednosti samog događaja moraju biti i vizualno iskomunicirane tako da odmah možemo znati o kakvom je tipu događaja riječ. Što znači – onako kako zvuči, tako bi trebalo i izgledati, iako to nije nužno. Zanimljivo bi bilo vidjeti dizajn koji pomiče granice i stvara nove oblike komunikacije i vizualizacije glazbe.

Stručni suradnici za kategoriju “Grafičko oblikovanje godine u Hrvatskoj i regiji” ističe kako su glazba i dizajn uzajamni jer jedna od glavnih zadaća grafičkog oblikovanja jest da vizualno komunicira, kao i što je cilj glazbe da komunicira emocije.

Prije nego što dođe vrijeme da pregledaju prijavljene projekte, stručni suradnici Boris, Dejan i Segor imaju poruku za sve mlade dizajnere koji se žele profilirati prema glazbenoj industriji svojim umjetničkim radovima.

Razmišljajte kako glazbu podići na veći nivo s vizualima. Ne robujte trendovima, ne gledajte kako drugi nešto rade, već ustrajte u svom điru! Preporučili bi neku slobodu, manju opsjednutost o tome kako netko drugi rad i što to oni rade. Ustrajte u nekom svom điru i svojim preferencijama!

Podsjećamo, do nedjelje u ponoć otvorene su javne prijave kandidata/projekata za sve aktere scene. Prijave su moguće na ovom linku.

halloween boog desk
sven mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
sven mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.