Skip to main content
  • petar dundov
  • 26.02.2012.

Sva silina osjećaja na novom albumu Petra Dundova

Za Petra Dundova techno predstavlja melodiju, pokret, ples. Omogućuje mu da se izrazi, unese i prenese osjećaj, techno je preštur izraz kojim bi opisali sve što Dundov s njim može.

Piše: 

Naslovna foto

petar dundov

Kad smo dobili novi album Petra Dundova istog smo trenutka odbacili sve što smo do tad radili kako bi ga s pažnjom poslušali, uostalom nestrpljivo smo ga išekivali tri godine. Već na prvoj naslovnoj pjesmi istoimenog albuma "Ideas from the Pond" hipnotizira i upravlja osjetilima slušatelja, poigravajući se razigranim taktovima koje prati lagana pozadinska melodija koja izranja poput svjetla pa imate osjećaj kao da ste na putovanju, zbog čega se odmah zapitamo; ako Jeff Mills misli da je vanzemaljac koji plovi bespućima svemira, gdje nas je onda Petar ovo odveo?

Na drugoj stvari „Silent Visitor“ naslov pjesme idealno odgovara temi koja lagano upravlja pjesmom da bi prema kraju ubrzala tempo i doživjela  vrlo dramatični vrhunac. Kako se album približava sredini tako se i intenzitet tempa pojačava, pa „Distant Shores“ ( jedina ranije objavljena pjesma ) kroz trance zvukove više puta unutar 13 minuta koliko traje izražava izazove koji Dundovov izričaj čine zaista drugačijim.  Prolezeći kroz „Brownian Interplay“, „Together“ i „Around One“ jasno je da nije cilj odabrati omiljenu pjesmu nego doživjeti album kao cjelinu, sanjivu priču koju trebate poslušati po mogućnosti kad ste sami, jer ambijentalni dominirajući zvuk pruža oslobađajući osjećaj opuštanja.

Album završava „Tetra Float“ pjesmom tekućeg stanja u trajanju od čak 15 minuta koja ovoj sjetnoj plovidbi s Petrom čini sidro.

Kad bismo techno sudili prema ovom albumu nikad više ne bi postojale predrasude o jednodimenzionalnim zvukovima koji „udaraju“ i čine techno pregrubim, štoviše ovakav techno nježniji je od bilo kojeg ste dosad čuli, a daleko od toga da bismo ga nazvali „mlakim“. Na kraju krajeva ne bismo ni htjeli da ovakav techno postane mainsteram, rado bismo ga sebično zadržali kao dobar glazbeni ukus.

Album "Ideas from the Pond" službeno će biti objavljen 26. ožujka za Music Man etiketu.

kruder web
kruder
Vezani članci
Krajem prošle godine je talentirani beogradski DJ debitirao u jednom od najpopularnijih podcasta na sceni.
kruder
Krajem prošle godine je talentirani beogradski DJ debitirao u jednom od najpopularnijih podcasta na sceni.