Skip to main content
  • 26.09.2024.

Tehnologija koja je revolucionirala DJ kulturu – Pioneer CDJ slavi 30 godina!

Priča o tehnologiji koja je revolucionirala DJ kulturu kreće 1994. s izlaskom CDJ-500 na tržište.

Piše: 

CDJ ove godine slavi 30. rođendan. Njegovo elegantno metalno kućište, teški, rebrasti jog wheel i sve veća preciznost učinili su ga nezaobilaznim dijelom DJ kabina diljem svijeta, zamijenivši Technics 1210 kao industrijski standard. Iako je očito dizajniran po uzoru na vinilne gramofone, AlphaTheta — prethodno poznata kao Pioneer — uspjela je držati korak s brzo mijenjajućim digitalnim svijetom, na način na koji to analogni prethodnik nikada nije mogao. Postepena integracija različitih načina pohrane glazbe, a kasnije i prijelaz na streaming, održali su ga relevantnim za sadašnje i nadolazeće generacije. A sada dolazi posljednja promjena — najnoviji CDJ više ne reproducira CD-ove.

DJ Mag su u razgovoru s nekoliko ključnih aktera poput Rogera Sancheza istražili povijest i razvoj CDJ-a.

Priča počinje 1994. godine kada je Pioneer lansirao CDJ-500. CDJ-500 bio je hrabar novi komad tehnologije, dizajniran s CD ladicom i digitalnim kontrolama. To je bila dramatična promjena, na koju su mnogi u DJ zajednici isprva bili skeptični. Rani modeli CDJ-a, uključujući 500 i 1000, izgrađeni su s namjerom da što vjernije oponašaju osjećaj vinila. U početku je CDJ imao poteškoća s dobivanjem širokog prihvaćanja jer nije imao taktilnu kontrolu na koju su DJ-i navikli s vinilom. Čak i uz svoju jog kontrolu i osnovnu pitch kontrolu, nije mogao u potpunosti replicirati preciznost i fizičku interakciju okretanja ploča.

Jedan od ranih promotora CDJ-a bio je legendarni house DJ i producent Roger Sanchez. Sredinom 90-ih, Sanchez je brzo usvojio CDJ, radeći izravno s Pioneerom na njihovim prvim DJ proizvodima. Njegova uloga kao ambasadora pomogla je učvrstiti legitimitet CDJ-a u očima skeptičnih DJ-a. Za Sancheza, prijelaz je bio lak—bio je konstantno na turnejama pa nije više morao brinuti o gubitku torbi s vinilom na letovima. CDJ-evi su mu omogućili da ponese opsežan katalog glazbe na mnogo manje fizičkih diskova, što mu je pružilo pristup neobjavljenoj glazbi i najnovijim pjesmama.

Pravi preokret dogodio se 2001. godine kada je lansiran CDJ-1000, model koji je uveo mogućnost scratchanja, dovodeći CDJ bliže osjećaju vinila. Ova funkcija postala je posebno privlačna hip-hop zajednici, koja je sporo usvajala ranije CDJ-eve. Uvođenje responzivnijeg jog kotača i mogućnost kontroliranja brzine kočenja i scratchanja u stvarnom vremenu počeli su privlačiti čak i najvjernije puriste vinila.

James Zabiela, jedan od ranih korisnika CDJ-1000, opisuje svoje prvo iskustvo s uređajem kao otkrovenje, uspoređujući ga s trenutkom kada je prvi put dotaknuo dodirni ekran iPhonea. Od tog trenutka, znao je da je CDJ budućnost DJ-anja prihvatio je njegovu evoluciju. Zabiela, koji je postao jedan od ključnih partnera Pioneera u razvoju proizvoda, koristio je CDJ za pomicanje granica live mixanja. Blisko je surađivao s tvrtkom, testirajući rane jedinice tijekom svojih nastupa i dajući povratne informacije koje su pomogle oblikovanju budućih modela.

CDJ-2000, lansiran 2009. godine, predstavljao je još jedan veliki skok naprijed u DJ tehnologiji. Po prvi put, DJ-i su mogli puštati glazbu izravno s USB sticka, eliminirajući potrebu za CD-ima potpuno. Ova promjena bila je ključna za mnoge, uključujući Zabielu, koji se prisjeća frustracije zbog provedbe sati u izradi CD-ova samo da bi otkrio da ne može pročitati nazive pjesama u mračnoj klubu. USB funkcija omogućila je DJ-ima pohranu tisuća pjesama na jednom uređaju, čineći nastupe dinamičnijima i oslobađajući prostor u DJ kabini.

Za mnoge, to je bio pravi trenutak kada je digitalno DJ-anje potpuno preuzelo kontrolu. CDJ-2000 također je uveo niz značajki dizajniranih za poboljšanje živih nastupa, uključujući opciju kvantiziranja koja je omogućila preciznije loopanje, i mogućnost sinkroniziranja CDJ-a zajedno putem etherneta. Povećana funkcionalnost omogućila je DJ-ima složenije miješanje, slojeći pjesme, loopove i efekte kako bi stvorili live remikse u trenutku.

Kada je Pioneer lansirao CDJ-2000 Nexus 2012. godine, platforma je postala toliko napredna da je počela oblikovati samu umjetnost DJ-anja. Nexus je donio nove značajke poput Wi-Fi povezivosti, integracije s rekordboxom i ekrana više razlučivosti za praćenje valnih oblika i precizno podešavanje postavki. No, možda je najkontroverznija dodana funkcija bila gumb za sinkronizaciju, koji je omogućio DJ-ima automatsko usklađivanje pjesama—vještinu koja je nekad bila smatrana pravom inicijacijom u DJ-anje. Dok su neki DJ-evi pozdravili ovu značajku zbog njene praktičnosti, drugi su je vidjeli kao razvodnjavanje vještine potrebne za izvođenje uživo. Ipak, CDJ je otvorio vrata bezbrojnim umjetnicima i proširio spektar mogućnosti za nastup.

Godine 2020. Pioneer je stvari odveo još dalje s lansiranjem CDJ-3000. Nazvan “Covid model” od strane Zabiele zbog svog lansiranja tijekom pandemije, 3000 je donio napredne značajke poput devetoinčnog dodirnog ekrana, udvostručenih hot cueova i mogućnosti sinkronizacije pjesama po tonu za besprijekorne harmonične prijelaze. Najznačajnija inovacija, međutim, bila je CloudDirectPlay, značajka koja omogućuje DJ-ima pristup njihovim glazbenim knjižnicama izravno iz Dropboxa. S ovim, DJ-i više nisu ograničeni na pjesme koje fizički donose, nudeći bez presedana razinu fleksibilnosti i pristupa glazbi u hodu.

Roger Sanchez uspoređuje CDJ-3000 s “premještanjem iz Apollo Saturn V rakete u Zvjezdanu flotu“, naglašavajući koliko je tehnologija napredovala. Od svojih skromnih početaka kao alata za puštanje CD-a, CDJ je postao moćan inovacijski alat, omogućujući DJ-ima da kreiraju složene, visokointenzivne setove koji pomiču granice živog glazbenog izvođenja.

Sada, tri desetljeća kasnije, CDJ je više od samo komada opreme—on je simbol kako tehnologija može oblikovati i redefinirati umjetnički oblik. Učinio je DJ-anje pristupačnijim, smanjio prepreke ulasku za nove umjetnike i inspirirao bezbrojne izvođače da istraže nove načine angažiranja svoje publike. Uz Pioneerovu kontinuiranu usmjerenost na inovacije i duboko razumijevanje DJ kulture, CDJ ne pokazuje znakove usporavanja.

Više o samoj povijesti i razvoju CDJ-eva otkrijte u dokumentarnom filmu DJ Maga30 Years of the CDJ” dostupnom na YouTubeu.

umek desk
pvd mobi
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.