Skip to main content
  • 13.09.2024.

U Sjevernoj Makedoniji predstavljen prvi robot DJ kontroliran umjetnom inteligencijom

Humanoidni robot je povodom obilježavanja Dana neovisnosti Sjeverne Makedonije premijerno nastupio u klubu u Ohridu.

Piše: 

Naslovna foto

Rebel Ohrid

Sveučilišni profesor Anis Sefidanis predstavio je prvi makedonski humanoidni robot zvan “Alshar” koji je spreman da bude DJ, a upravo svoj debi za pultom je odradio proteklog vikenda u klubu Rebel na Ohridu.

Nešto ranije ovog ljeta, profesor Sefidanis koji vodi istoimenu istraživačku-razvnojnu tvrtku, medijima je objasnio mogućnosti Alshara: “Humanoid predstavlja robota antropomorfnog oblika, koji ima za cilj da bude integriran u socijalno okruženje, gdje će emulirati fizičke i kognitivne sposobnosti i moći da surađuje s ljudima u svakodnevnim aktivnostima.

Robot je izrađen od metala i plastike, a korišteni su i 3D printeri te CNC mašina. Alshar nosi odjeću kreiranu specijalno za njega, a izrađena je od materijala koju mogu nositi i ljudi, stoga je kreirana i kolekcija simbolično nazvana “Za ljude i robote” iza koje stoji diplomirana modna dizajnerica Ana Mitreska.

Prvi makedonski humanoidni robot je zasad dizajniran da generira autorsku glazbu uz pomoć umjetne inteligencije i na taj način postane prvi robot DJ. U svom debiju za pultom, Alshar je predstavio svoje glazbene afinitete, a to je kombinacija suvremene elektroničke glazbe i makedonske glazbe. Tijekom svog seta, Alshar je predstavio svoje prvo autorsko djelo “Lorandit” koji sadrži elektronički instrumental i tekst pjesme “Zavetna” Bojane Skenderovski. Humanoidni robot DJ je u setu svirao i djela makedonskog kolektiva PMG.

Inače, Alshar će boraviti u Ohridu poruuje profesor Sefidanis: “Ohrid je turistički grad pa se želimo fokusirati na poboljšanje turističke ponude. Zato smo izabrali da humanoida integriramo u zabavni i kulturni život.

Ako se pitate koliko je koštala izrada ovog humanoidnog robota DJ-a , točnu cifru je teško procjeniti. No profesor Sefidanis je objasnio da je do sada najveća investicija bila nabavka superkompjutera od Nvidije koji je koštao oko 150 tisuća dolara te da je bilo više od 100 tisuća dolara ostalih troškova.

pvd desk
pvd mobi
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.
fscope umek
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.