Skip to main content
  • 26.09.2024.

Umro je Rino Cerrone, pionir napuljskog techna i čest gost hrvatskih plesnih podija

Tužnu vijest na društvenim mrežama je otkrio Joseph Capriati.

Piše: 

U 52. godini života umro je Rino Cerrone, pionir napuljskog techna, suosnivač renomirane etikete Rilis i čest gost hrvatskih plesnih podija. Na društvenim mrežama tužnu vijest je prvo objavio Joseph Capriati, a zatim su se preko Cerreoneovog Facebooka javila i njegove druge bliske kolege koje su poručile:

S velikom tugom i slomljenog srca opraštamo se od našeg brata Rina Cerronea koji je preminuo jutros. Godinama smo živjeli s nadom da ćeš se vratiti na scenu, nažalost naš san se nije ostvario, ali tvoj groove će uvijek ostati u našim srcima. Našim smo mislima uz tvoju obitelji!

Od Rina Cerronea su se objavama na društvenim mrežama oprostile ne samo talijanske kolege već i brojne svjetske kolege poput Adama Beyera, Carla Coxa, Marca Baileyja, Riva Starra i drugih, dok Joseph Capriati kao jedan od njegovih najbližih suradnika pred kraj karijere je na Instagramu napisao:

Prijatelju moj, teško mi je povjerovati da si otišao. Naučio si me sve, podržavao si me u teškim trenucima i dijelili smo cijele dane stvarajući glazbu i razgovarajući o životu. Dok god budem živ, čuvat ću uspomenu na tebe gdje god da krenem. Danas odlazi prava legenda glazbe, ali prije svega veliki prijatelj i jedinstvena osoba. Bol koju mi donosiš je neizmjerna, ali sjećat ću te se s osmijehom, onako kako bi ti to želio. Počivaj u miru, Rino Cerrone.

Rođen 1972. godine u Napulju, Cerrone je bio smatran jednim od pionira napuljskog techna, snažnog stila ukorijenjenog u funku i minimalizmu. Cerrone je imao ključnu ulogu u razvoju napuljske dance scene tijekom 2000-ih. Njegov stil DJ-inga, produkcije i izdavačka kuća su utjecali na karijere mnogih napuljskih umjetnika i stekli poštovanje obožavatelja diljem svijeta.

Karijeru je započeo krajem 90-ih, kada je zajedno s Linom Monacom i Nicolom Buonom osnovao live techno ansambl Q-Men. Trojac je izdao svoj prvi EP na etiketi Marca Carole, Design Music, 1997. godine. Dvije godine kasnije, Cerrone je pokrenuo svoju prvu etiketu – Rilis, nedugo nakon toga je uslijedio Loose Records, a zatim 2005. i Unrilis. Od 2008. do 2011. godine je dijelio studio s Josephom Capriatijem, a tih godina je s njim i Markantonio radio na projektu zvanom Neopolitan Gangsta s kojim su nastupili i na Awakeningsu. Tijekom karijere je još nastupano na brojnim važnim techno događajima i festivalima diljem svijeta poput I Love Techno i Innercity. Rino Cerrone je 2012. godine otišao u glazbenu mirovinu, ali je i dalje s nastavio povremeno raditi na produkcijama.

Čest gost hrvatskih plesnih podija

Tijekom 2000-ih godina, Rino Cerrone je bio čest gost hrvatskih plesnih podija. U sklopu Omegaritam partyja, Cerrone je gostovao u Dalmaciji, a za njegov set u kultnoj primoštenskoj Aurori Pero FullHouse je na Facebooku rekao da je jedan od najboljih. Cerrone je gostovao i u drugim djelovima Hrvatske, pod organizatorskim palicama Future Scopea u Zagrebu te Drumatice u Osijeku.

umek desk
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.
pvd mobi
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.