Skip to main content

Ovaj tjedan odvija se Exit Festival

Festival Exit nudi jedinstveno iskustvo i zabavu na povijesno zanimljivoj lokaciji.  Upad na event je 66 eura za sva 4 dana a da se isplati ići moze potvrditi slijedeći line-up: M.A.N.D.Y, Loco Dice, Dave Clarke, Nick Warren, Hernan Cattaneo, James Zabiela, Layo and Bushwacka, Jeff Mills, David Guetta, Junior Jack, Steve Angello, Eric Prydz, Sebastian Ingrosso, Technasia, Sofa Surfers, Kid Creme, Morrissey, Franz Ferdinand, The Cardigans, Billy Idol, The Cult, Pet Shop Boys, Kelis, HIM, Suzanne Vega, JoJo De Freq, Madball, Dog Eat Dog, Siddharta, Eyesburn, Obojeni program, Vladimir Aćić and DeeFace.

The Two Headed Monster: Craig Richards & Transparent Sound

Transparent Sound i Craig Richards napravili su live studio mix koji sadrži mnoge pravce glazbe koji se mogu susresti u njihovim producentskim uratcima.

Tracklisting:

CD1 – mixed by Craig Richards
01. Andy Toth 'Jovian Zoology' (Kenaob)
02. Sweet.NCandy ‘Mail’ (Lebendsfreude)
03. Crane AK 'Electrothermid' (Force Tracks)
04. Ryan Crosson 'Artists Have Bad Haircuts' (Telegraph)
05. Lineas De Nazca 'Circuito Interior' (Eintakt)
06. Apoll 'From A To B' Falko Brocksieper Remix' (Tongut)
07. Lexdinamo 'Iky' (Karat)
08. T.Raumschmiere 'Knisterpop' (Sender Records)
09. Und 'Coccopuffs' (Trapez)
10. Motor '1.1' (Salq)
11. Alex Under 'Gavroche' (Regular)
12. Joel Mull 'Untitled' (Läsk)
13. Actual Jakshun 'Sequential Circus' (Minus)
14. Louderbach 'Grace (Anxiety)' (Underline)
15. 2000 And One 'Get Down' Shinedoe Remix (Intacto Records)
16. Ruadive 'Turn It Off' (Klang)
17. MarcAshken 'Hair Up High' (Leftroom)
18. Matt John 'Jokebox' (Perlon)

CD2 – Transparent Sounds (LIVE)
01. Secrets Of The Sane
02. Voyeur’s Chance
03. Hell Bent
04. The Cider Club
05. Sucking Lemons
06. Tales Of The Two Headed Monster
07. Spot The Difference
08. Proper Techno
09. Vintage
10. Variations Of An Attitude

Recept: Caipirinha

Sada pripremljenu limetu možete staviti u jednu stabilnu čašu za caipirinhu ili u viski čašu i dodati 2-3 barske kašičice šećera. Slijedeći korak je da uzmete muddler u ruke (drvena ili plastična alatka kojom se gnječi voće ili mrve kocke leda) i da gnječite limetu dok ne iscjedite njen sok i dok se ne otopi šećer. Na kraju sipate cachacu, napunite čašu mrvljenim ledom i promiješate. Piće treba servirati sa kratkom slamčicom.

Dodatne informacije:
Veoma bitno je da se koriste svježe, zrele limete. Da li je limeta zrela prepoznaje se po tome što njena kora ima ravnomjeran sjaj. Po ovom receptu se navodno priprema Caipirinha u Brazilu. Limeta se dakle ne sječe u četvrtine kako to mnogi rade, već se sječe u koture ali tako da ostanu spojeni. Na ovaj način mnogo je lakše muddler-om iscjediti sok. Kad je u pitanju šećer koji treba koristiti postoje neslaganja. Neki tvrde da treba koristiti bijeli šećer koji se proizvodi od šećerne trske dok drugi inzistiraju na tome da se koristi žuti, nerafinirani šećer. Često žuti šećer nastaje tako što se nakon proizvodnje naknadno oboji melasom. Prirodni žuti šećer nastaje u proizvodnji, jer se centrifugiranjem melasa ne odvaja potpuno od šećera. Bijeli šećer od šećerne trske je dakle šećer od šećerne trske sa malom količinom melase. Razlika u ukusu zaista postoji i mnogi tvrde da je bolje koristiti bijeli šećer.
Ipak je upotreba žutog šećera dio rituala i onaj tko to ne poštuje može se suočiti sa situacijom da bude kritiziran. Popularnost Caipirinhe ima upravo veze i sa žutim šećerom. Veoma je bitno koristiti kvalitetnu cachacu. (Ypioca) Ovo je možda najbolji izbor, pored Cachaca 51. U svakom slučaju ne treba koristiti Pitu koja je najzastupljenija na europskom tržištu što ne znači da je i najbolja. I limete se mogu nabaviti u velikim.

Varijante:
Inače Caipirinha spada u grupu pića koja se naziva batida. Pića koja spadaju u ovu grupu sastoje se od cachace, šećera, leda i voća. Umesto Caipirinha moglo bi se reći i Batida de Limao. Ako umjesto cachace koristite vodku piće dobija naziv Caipirinha. Inače u Brazilu je cachaca toliko jeftina da mnogi radije piju varijantu sa vodkom. Nije slučajnost što Caipirinha u prijevodu znači «piće seljaka». Postoji i varijanta sa belim rumom – Caipirissima.

Sastojci:
5 cl cachaça/vodka/beli rum
2-3 barske kašike šećera
1 Limeta

Izvor: https://www.cocktails.rs

Caipirinha / Caipiroska

U prijevodu Caipiriñha znači «piće seljaka». Cachaça u Brazilu nije baš na dobrom glasu jer jedna boca dođe vrlo jeftino. Zbog toga Brazilci koji drže do sebe piju Caipirosku, varijantu Caipiriñhe gde je cachaça zamjenjena vodkom. Henry Ford je za vrijeme 30-ih godina u Fordlandiji, jednom gradiću u Brazilu pokušao zabraniti Caipiriñhu. Za Brazilce koji su bili i više nego ljubazni prema strancima je zamisao da odbace svoje nacionalno piće bila gora od smrti. Oni su čak prihvatili kinin, ali jednostavno nisu mogli ga popiti. Uradili su ono što im je njihov zdrav brazilski um govorio: Pomiješali su ga sa njihovim vatrenim nacionalnim pićem cachaça!

Ni jedno alkoholno piće u toku posljednjih godina nije doživjelo tako vrtoglav uspon kao brazilsko nacionalno piće. Mješavina sa voćnim sokovima ili mlijekom od kokosa naziva se Batida. To je grupa pića koja je pored Caipiriñhe i najinteresantnija grupa brazilskih pića. Ako se cachaça drži u buradima ona gubi onaj originalni hrapav karakter. Ovako proizvedena cachaça liči na rum mada se ne mogu porediti, jer sirovine igraju presudnu ulogu. Najpoznatije marke su Cachaça 51, Ypioca, Pitu, Nega Fulo, Canario…Mi koristimo Ypioca. To je pored Cachaçe 51 jedna od najboljih za razliku od Pitu čiji kvalitet je prilično loš pa je više ne koristimo.

Izvor: https://www.cocktails.rs

Poznati barmeni: Jerry Thomas

Iako današnji barmeni često ne znaju ništa o njemu, on je doprinio da kokteli postanu popularni. Bio je barmen ali je bio poznat i po akrobacijama koje je izvodio pri pripremi koktela. Danas se ovaj način rada naziva "flair bartending". Najvažnije je to što je 1862. godine izdao knjigu za barmene. To je bila prva knjiga sa receptima za barmene i prva knjiga koja sadrži recepte za piće zvano "cocktail". Samo 10 recepata za koktele od ukupno 600 sadrži prvo izdanje knjige. U kasnijim izdanjima knjige objavio je duplo više recepata za koktele. Dok su u prvoj knjizi recepti za koktele bili gotovo skriveni u kasnijim izdanjima ih je pomaknuo ka početku knjige. Na žalost nije poznato mnogo o njegovom životu. Jedna od njegovih kreacija je i piće Tom & Jerry. Na slici vidite kako Jerry Thomas priprema čuveni "Blue Blazer". To je bila skoro smrtonosna mješavina visokoprocentnog nerazblaženog viskija, malo vrele vode, šećera i kriška limuna. Tu mešavinu je zapalio i presipao (u zapaljenom stanju) iz jedne metalne posude u drugu. Onaj tko bi popio ovo piće spustio bi se na zemlju kao list na jesenjem vjetru.

Izvor: https://www.cocktails.rs

Retroscope u klubu “The Best”

Retroscope je među party populacijom već odavno poznat kao jedan iz serije najboljih party-a u Zagrebu, a i šire. Ako ste jedan od pripadnika starije generacije "partijanera" koji plače za starim vremenima kada je "sve bilo bolje" ili ste pak dio nove generacije koja želi saznati kako se i što nekad vrtilo po hrvatskim klubovima – svakako posjetite ovotjedni Retroscope u klubu The Best (7. srpnja) na kojem sviraju Frajman, Mary i Lushi. Ulaznica je 30 kn do ponoći ili 50 kn poslije ponoći. Odigrajte našu nagradnu igru!