Skip to main content

Recept: Martini Dry Cocktail

Eventualno možete dodatno servirati masline u posebnoj posudici. Martini čašu treba dakle ohladiti. Postoji više mogućnosti kako to možete uraditi. Postoje naravno uređaji koji obavljaju ovu funkciju ali je to luksuz koji ne može svako sebi dozvoliti. Čašu možete ohladiti i u frižideru. Najčešće se čaša hladi tako što se napuni ledom. Mogu se koristiti kocke leda ali mnogo je bolje koristiti mrvljeni led (crushed ice). Cilj je da se koktel dodatno ohladi jer se miješanjem postiže temperatura od 6°, dok se piće koje je mućkano u shaker-u ohladi na ca. 4°. Drugi efekt koji se želi postići je da čaša bude zamagljena kada servirate piće. Zbog toga se martini servira ODMAH nakon pripreme. Pravilo je da gin treba prvo sipati i onda dodati vermut, tako se navodno bolje sjedine sastojci. Maslina koja služi kao garniš ima još jednu važnu funkciju a to je da u piće dospijevaju eterska ulja koja podižu kvalitet pića. Eterska ulja nalaze se i u kori limuna tako da ako nemate masline možete iscijediti koru limuna. To se radi tako što se uzme mali komad kore od limuna koju savijete iznad čaše tako da etersko ulje prsne u piće.

Neki barmeni umoče kocke leda u vermut i isti led koriste da bi promješali gin jer smatraju da je vermut koji je ostao na kockicama leda dovoljan za jedan martini. Neki ekstremisti čak kažu da je dovoljno da sjena flaše vermuta padne na gin ili da je dovoljno sagnuti se u pravcu Francuske dok miješate gin.

Bombay Sapphire se smatra za najbolji gin na tržištu. Za martini koktel najbolji vermut je Noilly Prat koji je nešto teže nabaviti.

Zbog čega ne treba mućkati Martini?

Iako James Bond pije mućkani martini ovo nije pravilan način pripreme! Postoje pravila kada jedno piće treba mućkati a kada miješati. Pića koja se sastoje od sirupa i drugih gustih sastojaka koji se teško sjedinjuju treba mućkati. Mućkanjem u piće dospjevaju sitni mjehurići zraka koji daju piću mutnu, neprovidnu boju. Na površini pića stvara se pjena – što je poželjan efekt ako to recept zahtjeva. Martini cocktail mora ostati bistar, jasan. Najgore je međutim to što se mućkanjem u shaker-u drobi led i voda dospjeva u piće. Naime, mućkanjem u piće dospjeva više od 4cl vode, a miješanjem mnogo manje, ca. 2cl. Ovo je uračunato u recept! Obožavateljima ovog pića se kosa digne na glavi pri pomisli da voda dospije u njihov Martini. Zbog toga je pogrešno servirati koktel sa kockama leda u čaši. Ovo pravilo važi za sve aperitive koji se serviraju u koktel, martini i drugim čašama sa nožicom.

Varijante:
Varijacije se uglavnom odnose na odnos gina i vermuta. Svi se slažu da je Bombay Sapphire najbolji gin i da je Noilly Prat najbolji vermut za martini koktel. Sve ostale varijante imaju i druge nazive. Za martini medium koristi se dodatno vermouth rosso, za martini sweet samo martini rosso umjesto suhog vermuta.

Sastojci:
5 cl Bombay Sapphire Gin
1 cl Dry Vermouth (Noily Prat)

1-2 Masline

Izvor: https://www.cocktails.rs

Renaissance: The Classics Part 2

 

CD 1
01. I Wanna Give You Devotion – Nomad (1)
02. Uh Uh Ooh Ooh Look Out (Here It Comes) – Flack, Roberta
03. Rock The House – Nicole (3)
04. Respect – Adeva
05. I’ll Be Your Friend – Owens, Robert
06. Space Cowboy – Jamiroquai
07. What Would We Do – DSK
08. Big Fun – Inner City (1)
09. Come Get My Lovin’ – Dionne
10. Gypsy Woman – Waters, Crystal
11. Don’t You Wanna Be Mine – Lopez, Denise
12. Dirty Cash (Money Talks) – Stevie V
13. We Got A Love Thang – Peniston, Ce Ce
14. Burning – MK
15. Make My Body Rock – Jomanda
16. Who Keeps Changing Your Mind – South Street Players

CD 2
01. Pride (A Deeper Love) – C&C Music Factory
02. Strings Of Life – Rhythim Is Rhythim
03. Take Me Away – True Faith
04. It’s Alright – Sterling Void
05. Move Your Body – Jefferson, Marshall
06. Satisfy Your Dreams – Paradise Orchestra
07. Another Sleepless Night – Christopher, Shawn
08. U R The Best Thing – D:Ream
09. Anthem – N-Joi
10. Perfect Motion – Sunscreem
11. Break Of Dawn – Rhythm On The Loose
12. Don’t You Want Me – Felix
13. Direct Me – Reese Project
14. Your Loving Arms – Martin, Billie Ray
15. Everybody’s Free – Rozalla

CD 3
01. Life’s What You Make It – Talk Talk
02. Paid In Full – Eric B & Rakim
03. Just Wanna Touch Me – Fidelfatti & Ronnette
04. Ghetto Heaven – Family Stand
05. Back To Life – Soul II Soul
06. Only Love Can Break Your Heart – St. Etienne
07. Sleep Talk – Williams, Alyson
08. Got To Have Your Love – Mantronix
09. Fascinating Rhythm – Bass-O-Matic
10. Ain’t Nobody – Rufus & Chaka Khan
11. Let’s Push It – Innocence
12. Power – Snap (1)
13. I Believe In Miracles – Jackson Sisters
14. All This Love That I’m Giving – McCrae, Gwen
15. Musical Freedom – Simpson, Paul & Adeva
16. Moments In Love – Art Of Noise

Summer Fever Festival u Ambasadi Gavioli

Subota će biti u ritmovima housea na velikom flooru (Narchotic Trust LIVE (UK), Qualia Six, Willy 049, Aleksij) i drumbe u mezanine-u (Jamirko, Pier RDYO). Ulaznica se kreće po cijeni od 4000 SIT pojedinačno po danu ili 6000 SIT za oba dana.

Martini Dry Cocktail

Mogući prethodnici ovog koktela imali su drugačija imena i sastojke. Postojalo je jedno piće Martinez koje je nastalo 1862. Sastojalo se od slatkog crvenog vermuta i slatkog Old Tom Gin-a koji ne odgovara današnjim standardima. Transformacija u Martini se dešavala postepeno. Prvo je Old Tom Gin zamijenjen za London Dry Gin. Ljudi su počeli zamjenjivati slatki crveni vermut za bijeli, suvi vermut. Uskoro se Martini Dry servirao sa maslinom. Jerry Thomas je 1882. izdao knjigu za barmene u kojoj je bio i recept za Martinez. Riječ Martini je prvi put spomenuta u knjizi "New and Improved Illustrated Bartending Manual" koju je 1888. izdao Harry Johnson. Thomas Stewart je izdao knjigu "Stewart's Fancy Drinks and How to Mix Them" u New York-u, 1896. U knjizi objavljuje recept miješanog pića Marquerite koje sadrži orange bitter, Plymouth Gin i Frensh Vermouth. Posljednja i možda najverovatnija priča o povijesti Martini koktela potiče iz 1911. godine. Tada je glavni barmen u hotelu Knickerbockers (New York) Marini di Arma di Taggia pravio jedno piće koje se sastojalo od London Gin-a, Noilly Prat vermuta i orange bitter-a.

Koliko vermuta? Doxat govori o barmenu koji smatra da je dovoljno da sjena flaše vermuta padne na gin. Jedan drugi vjeruje da je dovoljno sagnuti se u pravcu Francuske dok miješate gin. Danas je odnos gin-vermut 5:1, to pravilo važi u cijelom svijetu. Pripremanje ovog koktela je pravi ritual. Ovdje su važne sitnice, što ne čudi jer su zbog ovog koktela napravljena čak i naučna ispitivanja!

Pokisli Martini

Gospodin dolazi za šank i naručuje Martini Dry. Barmen stavlja led u shaker, stavlja vermut i dodaje malo gin-a. Poslije toga se udaljava da bi počeo razgovor sa konobarom. Vraća se nakon dvije minute i nosi teglu maslina koju nespretno pokušava otvoriti. Pažljivo bira čašu iz regala, obriše je krpom i stavlja je sa maslinom ispred gosta. Počinje uporno i sa mnogo napora mućkati shaker. Lice gosta se sledilo. Barmen ljubazno i sa namjerom da započne razgovor dodaje punu čašu gostu i kaže: "Liči na kišu". Gost srkne malo iz čaše i odgovori: "I poslije toga je ukusan", ustane i ode. Početnik će vjerovatno primjetiti fatalnu pogrešku koju je napravio barmen. Ali pored toga što je on mućkao martini koktel u shakeru on je načinio još tri greške!

Legendarne ličnosti koje su pile Martini Cocktail:

Winston Churchill

Ernest Hemingway

Humphrey Bogart

Luis Bunuel

Raymond Chandler

Billy Wilder

John F. Kennedy

Gerald Ford

F. Scott Fitzgerald

William Faulkner

Izvor: https://www.cocktails.rs