Skip to main content

Recept: Caipirinha


Sada pripremljenu limetu možete staviti u jednu stabilnu čašu za caipirinhu ili u viski čašu i dodati 2-3 barske kašičice šećera. Slijedeći korak je da uzmete muddler u ruke (drvena ili plastična alatka kojom se gnječi voće ili mrve kocke leda) i da gnječite limetu dok ne iscjedite njen sok i dok se ne otopi šećer. Na kraju sipate cachacu, napunite čašu mrvljenim ledom i promiješate. Piće treba servirati sa kratkom slamčicom.


Dodatne informacije:
Veoma bitno je da se koriste svježe, zrele limete. Da li je limeta zrela prepoznaje se po tome što njena kora ima ravnomjeran sjaj. Po ovom receptu se navodno priprema Caipirinha u Brazilu. Limeta se dakle ne sječe u četvrtine kako to mnogi rade, već se sječe u koture ali tako da ostanu spojeni. Na ovaj način mnogo je lakše muddler-om iscjediti sok. Kad je u pitanju šećer koji treba koristiti postoje neslaganja. Neki tvrde da treba koristiti bijeli šećer koji se proizvodi od šećerne trske dok drugi inzistiraju na tome da se koristi žuti, nerafinirani šećer. Često žuti šećer nastaje tako što se nakon proizvodnje naknadno oboji melasom. Prirodni žuti šećer nastaje u proizvodnji, jer se centrifugiranjem melasa ne odvaja potpuno od šećera. Bijeli šećer od šećerne trske je dakle šećer od šećerne trske sa malom količinom melase. Razlika u ukusu zaista postoji i mnogi tvrde da je bolje koristiti bijeli šećer.
Ipak je upotreba žutog šećera dio rituala i onaj tko to ne poštuje može se suočiti sa situacijom da bude kritiziran. Popularnost Caipirinhe ima upravo veze i sa žutim šećerom. Veoma je bitno koristiti kvalitetnu cachacu. (Ypioca) Ovo je možda najbolji izbor, pored Cachaca 51. U svakom slučaju ne treba koristiti Pitu koja je najzastupljenija na europskom tržištu što ne znači da je i najbolja. I limete se mogu nabaviti u velikim.

Varijante:
Inače Caipirinha spada u grupu pića koja se naziva batida. Pića koja spadaju u ovu grupu sastoje se od cachace, šećera, leda i voća. Umesto Caipirinha moglo bi se reći i Batida de Limao. Ako umjesto cachace koristite vodku piće dobija naziv Caipirinha. Inače u Brazilu je cachaca toliko jeftina da mnogi radije piju varijantu sa vodkom. Nije slučajnost što Caipirinha u prijevodu znači «piće seljaka». Postoji i varijanta sa belim rumom – Caipirissima.

Sastojci:
5 cl cachaça/vodka/beli rum
2-3 barske kašike šećera
1 Limeta

Izvor: https://www.cocktails.rs

Caipirinha / Caipiroska


U prijevodu Caipiriñha znači «piće seljaka». Cachaça u Brazilu nije baš na dobrom glasu jer jedna boca dođe vrlo jeftino. Zbog toga Brazilci koji drže do sebe piju Caipirosku, varijantu Caipiriñhe gde je cachaça zamjenjena vodkom. Henry Ford je za vrijeme 30-ih godina u Fordlandiji, jednom gradiću u Brazilu pokušao zabraniti Caipiriñhu. Za Brazilce koji su bili i više nego ljubazni prema strancima je zamisao da odbace svoje nacionalno piće bila gora od smrti. Oni su čak prihvatili kinin, ali jednostavno nisu mogli ga popiti. Uradili su ono što im je njihov zdrav brazilski um govorio: Pomiješali su ga sa njihovim vatrenim nacionalnim pićem cachaça!

Ni jedno alkoholno piće u toku posljednjih godina nije doživjelo tako vrtoglav uspon kao brazilsko nacionalno piće. Mješavina sa voćnim sokovima ili mlijekom od kokosa naziva se Batida. To je grupa pića koja je pored Caipiriñhe i najinteresantnija grupa brazilskih pića. Ako se cachaça drži u buradima ona gubi onaj originalni hrapav karakter. Ovako proizvedena cachaça liči na rum mada se ne mogu porediti, jer sirovine igraju presudnu ulogu. Najpoznatije marke su Cachaça 51, Ypioca, Pitu, Nega Fulo, Canario…Mi koristimo Ypioca. To je pored Cachaçe 51 jedna od najboljih za razliku od Pitu čiji kvalitet je prilično loš pa je više ne koristimo.

Izvor: https://www.cocktails.rs

Poznati barmeni: Jerry Thomas


Iako današnji barmeni često ne znaju ništa o njemu, on je doprinio da kokteli postanu popularni. Bio je barmen ali je bio poznat i po akrobacijama koje je izvodio pri pripremi koktela. Danas se ovaj način rada naziva "flair bartending". Najvažnije je to što je 1862. godine izdao knjigu za barmene. To je bila prva knjiga sa receptima za barmene i prva knjiga koja sadrži recepte za piće zvano "cocktail". Samo 10 recepata za koktele od ukupno 600 sadrži prvo izdanje knjige. U kasnijim izdanjima knjige objavio je duplo više recepata za koktele. Dok su u prvoj knjizi recepti za koktele bili gotovo skriveni u kasnijim izdanjima ih je pomaknuo ka početku knjige. Na žalost nije poznato mnogo o njegovom životu. Jedna od njegovih kreacija je i piće Tom & Jerry. Na slici vidite kako Jerry Thomas priprema čuveni "Blue Blazer". To je bila skoro smrtonosna mješavina visokoprocentnog nerazblaženog viskija, malo vrele vode, šećera i kriška limuna. Tu mešavinu je zapalio i presipao (u zapaljenom stanju) iz jedne metalne posude u drugu. Onaj tko bi popio ovo piće spustio bi se na zemlju kao list na jesenjem vjetru.

Izvor: https://www.cocktails.rs

Retroscope u klubu “The Best”

Retroscope je među party populacijom već odavno poznat kao jedan iz serije najboljih party-a u Zagrebu, a i šire. Ako ste jedan od pripadnika starije generacije "partijanera" koji plače za starim vremenima kada je "sve bilo bolje" ili ste pak dio nove generacije koja želi saznati kako se i što nekad vrtilo po hrvatskim klubovima – svakako posjetite ovotjedni Retroscope u klubu The Best (7. srpnja) na kojem sviraju Frajman, Mary i Lushi. Ulaznica je 30 kn do ponoći ili 50 kn poslije ponoći. Odigrajte našu nagradnu igru!

Mark Farina izdaje CD za Ministry Of Sound

Njegova suradnja i rad za OM Records postala je legendarna a house albumi stoje bok uz bok s onima od Derrick Cartera, a nakon izdanja „Mushroom Jazz Series by Mark Farina“ možemo slobodno reći da je Mark Farina DJ svih DJa.

Tracklist:

CD 1
01. Colossus Feat. Hylton Smythe – Thrupenny Bits (King Kooba’s Thrupenny Glitch Mix)
02. Lil’ Mark – What?
03. Jamanta Crew – Jazz Band
04. Pool Party aka Nick Chacona – Pool Party (Joshua Mix)
05. 012 – Going To A Show (LCG Mix)
06. Uneaq – Jealousy
07. The Juan McLean – Give Me Every Little Thing (Cajmere Mix)
08. Troydon & Joey Youngman – Take Chances
09. Loopity Goofs – Melting
10. Chuck Love – Something Right (JT Donaldson Dub)
11. Bryan Jones – Let It Go
12. Slater Hogan & Chuck Daniels – Stay Tuned
13. Iz & Diz – Happy (Strip Mix)
14. Project Kidz – Family Clone
15. Leon Louder – Do It Again
16. Homero Espinosa – Can You Feel Me?
17. Mark Farina – The Watch
18. Joss Moog – Room 25

CD 2
01. Joss Moog – Room 25
02. Layo & Bushwacka – Life 2 Live (Jesse Rose Remix)
03. Late Night Society – Rebalance
04. Joey Youngman – Desperation
05. Tracy Cooper Feat. Greenskeepers – Are You Hip (Greenskeepers Remix)
06. Mark Farina – Bringin’ It Back
07. Mike Steele – Does Not Compute
08. Gavin Boyce – So Obvious
09. DJ Sneak – React Dat Booty
10. Chris Carrier – Sure Shot
11. Iz & Diz – Mouth GK Revisit
12. Jabwai – 16 Tons (JT Donaldson Mix)
13. Michael Scott – Do It Down (Magik Johnson Remix)
14. ryan Jones – nge My World (Jason Hodges Jazz World Remix)
15. Kenton Slash Demon – That’s Right Modern Music
16. Prztz – Southic
17. Sean Dimitrie – Listen To My Music (Patrick Turner Mix)
18. Natural Rhythm – You Don’t Have To

Terry Francis otvara sezonu u clubu Crossroad

Jedan je od onih ljudi koji se rode da budu DJ-evi. Uz Terrya sviraju i Felver, Rene Russo, Luka K, Mark Ash i Luka Montecchi. Upad je 40 kn s flyerom ili 50 bez.