Skip to main content
  • 8.09.2019.

18 godina Klubske scene – More than Clubbing

18. je rođendan poseban povod za slavlje. Do punoljetnosti smo objavili preko 20 tisuća članaka, oko tisuću fotogalerija u kojima se po procjeni nalazi oko 50 tisuća fotografija. I višestruko toliko emocija, nezaboravne zabave, još živih uspomena i slatkih melodija.

Piše: 


U 18 godina je Klubska scena postala više od portala

Putovali smo na festivale, izvještavali, nagrađivali, najavljivali, intervjuirali, educirali, gradili mostove, organizirali, snimali, fotografirali, pružali podršku mladima i renomiranima, a sve zbog zajedničkog cilja – širiti svijest o elektroničkom zvuku i njegovoj kulturi.

Pijenje kave je mali gušt uz koji često nastanu velike ideje. Tako je bilo i 2001., kada je Klubska scena počela s radom. Tri prijatelja su se tako u Splitu tada sastala na kavi i počela razgovarati o pojavi interneta i web portala koji prate party scenu.

Hrvatska još nije imala portal koji bi poprimio veće razmjere, pa su oni odlučili da njihova ideja s kave ne ostane na priči, kako to često bude čak i s dobrim i velikim idejama. I sami su prošli sate, dane, mjesece i godine preslušavanja kazeta, CD albuma, mikseva, kompilacija i radio emisija. Odlazili su na partije od juga do sjevera, od zapada prema istoku.

I zbog toga su znali da postoji prostor za bolju, snažniju i kvalitetniju scenu koju će svi skupa jačati. Već 19. veljače iste godine nastala je Klubska scena. Otada su provedene tisuće neprospavanih noći na plesnom podiju ili uz računalo, a sve zbog elektroničke scene koja nas sve skupa konstantno potiče, razvija, stvara i zabavlja.

Klubska scena je središnje mjesto informiranja o partyjima i kvalitetnoj glazbi još iz vremena Foruma. Početkom dvijetisućitih, mladi se okupljaju po raznim diskusijama, nakon kojih se nalaze i kao ekipa plešu po partyjima diljem Hrvatske. Već 2005. portal počinje pratiti događanja na području cijele Hrvatske, a dvije godine nakon širi se i na regiju.

Već važna u prošlosti, Klubska je scena još važnija danas

Scena elektroničke glazbe u Hrvatskoj je u posljednjih nekoliko godina u svojoj renesansi. Imamo sve više klubova i kvalitetnih i ozbiljnih glazbenika s reputacijom koji sazrijevaju u našoj kulturnoj sredini. Imamo sve više kvalitetnih i profiliranih klupskih večeri, sve je više raznolikih festivala na koje dolaze ljudi iz cijeloga svijeta, kao i neobično koncipiranih partija.

Upravo zbog toga potreba za platformom koja okuplja sve kreativce i entuzijaste koji svakodnevno iznova kreiraju scenu nikada nije bila veća. Tu počinje zadaća Klubske scene – stvoriti ugodno, jedinstveno i kreativno mjesto koje će biti vrelo ažurnih informacija te prostor za prezentaciju raznih ideja, koncepata i zanimljivih ljudi. Naša scena više nije samo scena, nego i važan dio turističke strategije te kultura u pravom smislu riječi, zbog čega je važno da ima medij koji će okupljati njezine aktere.

Svoje smo djelovanje proširili puno dalje izvan internetske platforme, na sam plesni podij. Promoviramo već postojeće festivale, klubove, partye, lifestyle brandove i DJ-e, ali smo i sami aktivni kreatori.

Za 10 godina smo tako okupili cijelu domaću scenu na četiri floora i s preko 35 DJ-a i napravili potpuno novi dizajn. Za 15 smo godina napravili veliku Takeover turneju u devet gradova, u suradnji sa Sonusom doveli Ricarda Villalobosa, provodili Jezgra edukacije i, što nam je možda najveći projekt, pokrenuli nagradu Ambasador.

Prošle smo pak godine odveli značajan dio naše scene na predstavljanje u Pariz te pokrenuli projekt Novi val za mlade i neafirmirane DJ-e. Obilježili smo Svjetski dan glazbe na trgovima 6 gradova i vratili party scenu u tunel Grič.

Očekivanja su velika, a nećemo ih iznevjeriti

Za 18. obljetnicu spremamo veliko finale na kojem će biti pomaknute granice clubbinga. Klubska scena u polovici studenog u zagrebačkom Aquariusu pokazuje najbolje od onoga što imamo. Dovodimo artiste koji su stvarali scenu, regionalne umjetnike s kojima ćemo se bolje povezati te perspektivne i već prepoznate mlade talente. Kroz svoju ćemo rođendansku proslavu rekreirati energiju vremena u kojem je scena nastala i vratiti se korijenima, ali istovremeno slaviti i ono što se događa danas.

Otvorite kalendare i vidimo se 15. studenog.

umek desk
pvd mobi
Vezani članci
Pogledajte nagrađivani dokumentarac o borbi Richieja Weeksa za prava nad svojom glazbenom diskografijom.
pvd mobi
Pogledajte nagrađivani dokumentarac o borbi Richieja Weeksa za prava nad svojom glazbenom diskografijom.