Skip to main content
  • 25.10.2024.

Ambasador se ove godine dodjeljuje fotografima u dvije kategorije, a više o njima otkriva stručni suradnik nagrade

Nadolazeće izdanje nagrade Ambasador donosi promjene i u fotografskim kategorijama.

Piše: 

Fotografi su svoju prvu kategoriju dobili na šestom izdanju nagrade Ambasador kad se birao regionalni fotograf godine, a na sljedećem izdanju Ambasadora održanom prošle godine birala se kreativna event fotografija u regiji. Debitantsku kategoriju i titulu regionalnog fotografa godine je osvojio Marko Edge, dok je kategorija “Kreativna event fotografija u regiji” pripala Adnanu Lingu za kolekciju Random Access Memories.

Adnan Lingo prilikom preuzimanja nagrade Ambasador 2023.

Ovogodišnje VIII. izdanje nagrade Ambasador umjesto jedne, sprema čak dvije kategorije za fotografe. Riječ je o kategoriji “Festivalska fotografija godine” gdje će dobitnika odabrati stručni suradnik i “Festivalski fotograf godine” koji će biti odabran glasovima publike.

Kao i u kategoriji “Grafičko oblikovanje godine u Hrvatskoj i regiji“, “Festivalska fotografija godine” ima stručnog suradnika koji dodatno osigurava kvalitetu ocjenjivanja i nominacija u ovom umjetničkom području. Imajući na umu to da nagrada služi i kao poticaj za stvaralaštvo i razvoj umjetnika, nagrada Ambasador je u svojstvu stručnog suradnika ove godine postavila nagrađivanog i jednog od najpoznatijih nightlife fotografa u regiji – Marka Obradovića poznatijega kao Marko Edge, čiju biografiju možete pročitati ovdje.

Marko Edge će tako imati zadatak da u kategoriji “Festivalska fotografija godine” prvo nominira, a potom i odluči o pobjedniku na osnovu umjetničke vrijednosti, tehničke izvedbe i prikaza festivalskog duha kroz fotografiju.

Zašto festivalska fotografija, a ne clubbing ili nightlife? Razlog leži u tome što su festivalske fotografije, kao takve, mnogo atraktivnije i privlačnije publici, a kod fotografa ovakvih događaja nerijetko dolazi do izražaja sposobnost za smišljanje kreativnog rješenja zbog kompleksnosti otvorenog prostora i svjetlosnih uvjeta na lokacijama.

Marko Edge prilikom preuzimanja nagrade Ambasador 2022.

Kako bi lakše razlikovali ove dvije fotografske kategorije, stručni suradnik Marko Edge nam je u kratkom razgovoru objasnio razlike te otkrio što je važno prilikom nominacijskog procesa i selekcije pobjednika.

Razlika između ove dvije kategorije prije svega jest što publika i mi koji se profesionalno bavio time vidimo kompletno suprotne stvari. Često se dogodi da mi koji se stručno bavimo time na festivalima npr. nismo zadovoljno s nekom slikom, ali publika i generalno ljudi koji se ne bave fotografijom budu prezadovoljni i oduševljeni s istom tom slikom. Ovo će na neki način biti test tog momenta, gdje ćemo vidjeti s čime se zapravo oduševljava publika, a s čime se oduševljava neko stručno lice.

Marko Edge kao stručni suradnik ističe da je kod selekcijskog procesa u kategoriji “Festivalski fotograf godinebitan općeniti dojam o nekom fotografu, odnosno koliko je taj netko bio vrijedan, marljiv, prisutan na većem broju događaja i je li uspio napraviti neku raznolikost u svom radu. S druge strane prilikom selekcijskog procesa u kategoriji “Festivalska fotografija godine“, Marko Edge ističe da je važan prvi dojam koji neka fotografija ili serija fotografija ostavlja.

Marko nam otkriva u razgovoru kako je vizija ove dvije kategorije da se nastave razvijati u godinama ispred nas jer kroz njih se može pratiti rad, marljivost i napredak fotografa: “Jednostavno, treba pokazati da se trud isplati i itekako može nagraditi.

Naposlijetku, Marko Edge zaključuje razgovor s kratkom mišlju o važnosti nagrade Ambasador. “Kao i bilo koja druga nagrada u životu, ona ovisi isključivo o tome kako je taj pojedinac doživi i kasnije iskoristi u svojoj karijeri. Netko se može uljuljati u svojoj nagradi i reći – “Super, pobijedio sam!”, i onda može doživjeti pad u kvaliteti jer sebe doživljava kao najboljeg. S druge strane, netko može doživjeti ono što bi legendarni trener Chicago Bullsa, Phill Jackson rekao “Osoba je uspješna, samo dok izvodi uspješni akt.” Što znači da onog trenutka kada dobiješ nagradu, ti više nisi uspješan. Tebe je netko resetirao i sada trebaš sve ispočetka. Trebaš se još više dokazati da bi opravdao tu nagradu u sljedećoj sezoni, odnosno godini.

Kako se prijaviti za “Festivalsku fotografiju godine?

  • fotografija treba biti originalan rad autora
  • svaki autor može poslati neograničen broj prijava
  • prijave se šalju putem maila [email protected]

Uz ime i prezime, opisati rad (pola kartice, do 700 znakova); ako se prijavljuje više fotografija, potrebno je u Wordu napisati opis svih prijavljenih fotografija.

Fotografije koje se prijavljuje treba uploadati na Dropbox, Google Drive ili neki drugi server te omogućiti opcije za javno pregledavanje/preuzimanje radova i poslati link za preuzimanje.

Podsjećamo, do nedjelje u ponoć otvorene su javne prijave kandidata/projekata za sve aktere scene. Prijave su moguće na ovom linku.

kruder web
sven mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
kruder
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.