Skip to main content
  • 5.09.2024.

10 esencijalnih dokumentarnih filmova o house glazbi koje morate pogledati

Svi esencijalni house dokumentarci na jednom mjestu.

Piše: 

Naslovna foto

House Music Festival / Patrick L. Pyszka

House glazba ove godine obilježava svoju 40. obljetnicu. Rođena na plesnim podijima crnih i latino gay klubova u Chicagu, ova glazba koju toliko volimo postala je temelj suvremene glazbene kulture, stvorivši bezbroj scena, subkultura i zvukova diljem svijeta.

U nastavku možete pogledati 10 dokumentaraca koji pričaju priču o korijenima house glazbe, kako se ona razvila tijekom godina, razvoj nekih od ključnih podžanrova i naposljetku kako je postala pravi međunarodni fenomen.

Pump Up The Volume – A History of House Music (2001)

Pump Up The Volume je dokumentarac Channel 4 o povijesti house glazbe. Prikazuje razvoj housea od disco ere, preko kontroverznog Disco Demolition Nighat i prvih house hitova, do širenja žanra u Europi i UK-u. Dokumentarac otkriva zanimljive priče o DJ-evima poput Larryja Levana i Ron Hardyja te evoluciju miksanja i plesnih stilova poput ‘punkinga’ i ‘jackinga’. Obrađuje priče o hitovima poput ‘On & On’, ‘Move Your Body’ i ‘French Kiss’. Pump Up The Volumen donosi izvrstan pregled povijesti house glazbe za svakoga tko želi saznati više.

What Is House? An Insider’s Look at Dance Music (1991)

Ovaj dokumentarac istražuje rane house umjetnike poput Jellybean Beniteza, Davida Moralesa, Farleyja “Jackmaster” Funka i Frankieja Knucklesa dok razgovaraju o podrijetlu house glazbe i njezinom utjecaju. Raspravlja se o tome je li house nastao u Chicagu ili New Yorku, te zašto se teško probijao u mainstream u SAD-u, te kako je postao popularan u Europi…

A Trip Around Acid House (1988)

Ovaj dokumentarac prikazuje londonsku acid house scenu ljeta 1988. godine, kada su ilegalne rave zabave preplavile UK. Tijekom vikenda, program World In Action prati južnolondonske ravere, razgovarajući sa stručnjacima i umjetnicima. Tih godina mediji su imali velik utjecaj na javno mišljenje, pa je tako The Sun prvo promovirao acid house majice, a zatim počeo osuđivati scenu…

Maestro (2003)

Ovaj dokumentarac istražuje povijest plesne glazbe kroz priču o Paradise Garageu i njegovim pionirima, Larryju Levanu i Davidu Mancusu. Prikazuje rijetke snimke klubova The Loft i Paradise Garage, s intervjuima s umjetnicima i DJ-evima koji su oblikovali scenu. Film naglašava kako je Paradise Garage bio sigurno utočište i inovativni prostor za manjine, ali također govori o kraju te ere, utjecaju AIDS-a na zajednicu i Levanovoj preranoj smrti, podsjećajući na krhkost kulturnih pokreta.

I Was There When House Took Over the World (2017)

Ovaj dokumentarac Channel 4 fokusira se na povijest house glazbe u Chicagu, s pričama pionira kao što su Nicky Siano, Robert Williams, Honey Dijon i Nile Rodgers. Raspravlja se o ključnim trenucima poput Disco Sucks Demolition Nighta, gdje Vince Lawrence ističe da su ploče koje su spaljivane bile većinom crnačka glazba, a ne disco. Dokumentarac također istražuje kako su plesovi kasnih ’70-ih i ranih ’80-ih povezali underground gay scenu s crnim studentima na jugu Chicaga, što je stvorilo temelje za nastanak house glazbe.

Come As You Are (2017)

Ovaj dokumentarac istražuje prve plesače u The Loftu, uključujući legendu Archieja Burnetta iz House of Ninja, prvog “oca” ball housea. Iako se dijelom bavi razdobljem prije house glazbe, nudi intiman pogled na utjecajnu plesnu zabavu koja je inspirirala mnoge. Burnett govori o autentičnosti plesnih stilova iz ere Lofta, ističući da se priče lako gube bez ljudi koji ih prenose. Dokumentarac je pun toplih i iskrenih trenutaka koji vraćaju optimizam u plesnu scenu.

Everybody in the Place: an Incomplete History of Britain 1984-1992 (2019)

Ovaj dokumentarac prati nastavu i predavanje o politici koju vodi umjetnik Jeremy Deller, koristeći arhivske materijale i teorije poput marksizma kako bi ispričao povijest elektroničke glazbe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Deller pokazuje kako je tehnologija u glazbi promijenila ljudske odnose, pokrivajući teme od ranih house pjesama, crnačkih sound systema, prosvjeda, do policijskih taktika protiv rudara i kasnije samih ravera. Dokumentarac prikazuje priču o sukobu čovjeka i stroja s državom, ističući društveni utjecaj house glazbe na britansku kulturu.

Rewind4Ever: The History of UK Garage (2013)

Ovaj dokumentarac prikazuje razvoj garage glazbe kroz UKG prizmu, počevši od američkih producenata koji su inspirirali britanski zvuk, do pionira prve generacije i važnih glazbenih elemenata. Prikazuje utjecaj radija, mixtapeova i internacionalnih destinacija poput Ayia Nape, te detaljno razmatra rane klasike i komercijalni uspjeh žanra. Dokumentarac također istražuje kako je UKG evoluirao i raspao se u nove oblike, uključujući rise grimea.

Rave & Resistance: The birth of club culture in Johannesburg (2019)

Ovaj dokumentarac Red Bulla istražuje uspon house glazbe u Južnoj Africi, fokusirajući se na Johannesburg i razvoj zvuka od Brenda Fassie i kwaitoa do američkog housea. U njemu govore utjecajni umjetnici i kulturni kritičari, objašnjavajući kako su političke prilike utjecale na zvuk, kako su se distributeri prilagodili Apartheid bojkotima, i kako su mixtapeovi poput onih Arthur Mafokatea pomogli širenju zvuka. Dokumentarac daje uvid u rane klubske zvukove i razvoj house scene u kontekstu raspadajućeg Apartheid sustava.

pvd desk
pvd mobi
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.
fscope umek
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.