Skip to main content
  • 20.09.2024.

ATB otkrio priču o nastanku trance klasika “9 PM” i njegove zarazne melodije

ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.

Piše: 

Legendarni njemački trance umjetnik André Tanneberger, svoju glazbenu karijeru je započeo u dance projektu Sequential One, no krajem 90-ih on pokreće svoj vlastiti projekt ATB pod kojim sklada svoju debitantsku traku 9PM (Till I Come) koja je apsolutni plesni klasik i 25 godina nakon izlaska.

ATB se prisjeća da je on tih godina bio previše melodičan za underground svijet, te previše nabrijan za radio. Tako da se uvijek nalazio u nekoj sredini, između svih svjetova. No to ga nije sprječavalo da gura zvuk kojeg voli.

Sama priča o 9PM-u je slučajna, jer je traka nastala prilikom izlaska s jednom curom. Prije nego li su otišli u kino, ATB ju je odveo u studio i dok joj je pokazivao instrumente, pokušao je odsvirati nekoliko melodija, no jedna mu je posebno zapela za uho i to je bila od 9PM. Kada je shvatio da melodija ima smisla, nastavio je još svirati, a zatim i producirati traku, totalno zaboravivši da ima pratnju koju vodi u kino, sve dok mu ta djevojka nije rekla “zvuči zanimljivo, ali mi moramo u kino.

Traka je dobila ime 9PM jer je to bio trenutak kad su izašli iz studija i krenuli u kino. Sutra dan, ATB se prisjeća da se odmah vratio u studio, poslušao neke acapelle koje mu je menadžment poslao i dovršio traku. “Prvo sam mislio da ju nitko neće potpisati, ali onda su došle ponude izdavačkih kuća. Jedan promotor mi je rekao 3 tjedna prije službenog izlaska – čestitke na broju jedan. Nisam mu vjerovao, ali bio je u pravu, čim je traka izašla postala je broj 1 na top ljestvicama.

ATB tvrdi kako hit ili klasik ne možeš planirati, ali kad ti se on dogodi, sve ti promjeni. 9PM (Till I Come) mu je obilježila cijelu karijeru te mu i dan danas se konstantno vrti u glavi kaže. Da je traka apsolutni klasik, potvrđuju brojni bootlegovi, remixi i trake inspirirane njom poput prošlogodišnjeg ljetnog radijskog hita Peggy Gou – “NaNaNa“, za što kaže ATB da mu je veliki kompliment.

Što je još ATB rekao o svom trance klasiku, nastanku njegovog spota i nastupu na BBC-evoj Top of the Pops emisiji, pogledajte na YouTubeu.

pvd desk
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.