Izašao film o ritam mašini TR-808 koja je promjenila glazbu

Četvrtak, 05 Siječanj 2017

Specifičan zvuk Rolanda TR-808 s vrlo niskom bas frekvencijom, umjetnim sintetičkim zvukom udaraljki, neobičnim zvukom pljeskanja i kravljim zvonom s vremenom se našao u toliko hit traka da je zaslužio status ikone u glazbenoj produkciji i do kraja 80-ih redefinirao hip-hop i elektroniku.


Roland TR-808, kao jedan od prvih uređaja za programiranje sekcije bubnjeva, uveden je u opticaj ranih 80-ih kao alat koji će pomoći u stvaranju demo traka u studiu. Dugoočekivani film o spravici koja je svojim specifičnim zvukom promijenila naličje glazbe i katapultirala producente na potpuno novu razinu napokon će ugledati velika platna.


Prva grupa koja je ikada iskoristila sampleove sa TR-808 bila je japanska elektronička grupa Yellow Magic Orchestra odmah po izdavanju 1980., a uređaj je postao prava bomba nakon što je dao svoj doprinos globalnim hitovima poput "Sexual Healing" Marvina Gayea i "Planet Rock" Afrike Bambaataae.

Film je bio u produkciji prethodne 4 godine, a u dokumentarcu će se između ostalih naći i njuške kao što su Afrika Bambaataa, Todd Terry, Felix Da Housecat, Tiga, Diplo, New Order, David Guetta, Goldie, Norman Cook, Armand Van Helden, Richie Hawtin. Možete ga kupiti i skinuti za 14.99 američkih dolara preko iTunesa na ovom linku.


808: The Music
1) Afrika Bambaataa & The Soulsonic Force – Planet Rock
2) Beastie Boys – Paul Revere
3) Public Enemy – Yo! Bum Rush the Show
4) Man Parrish – Hip Hop Be Bop (Don’t Stop)
5) Planet Patrol – Play At Your Own Risk
6) Shannon – Let The Music Play
7) Strafe – Set It Off
8) T La Rock / Jazzy J – It’s Yours
9) 808 State – Flow Coma
10) Felix da Housecat – Kickdrum
11) Lil Jon & The East Side Boyz- What U Gon’ Do (feat. Lil Scrappy)
12) Flux Pavilion – Vibrate
13) Jamie xx – Gosh
14) Lil Wayne & Charlie Puth – “Nothing But Trouble”

Izašao film o ritam mašini TR-808 koja je promjenila glazbu