Skip to main content
  • 15.09.2024.

Boogie: “Bass muziku treba razumijet da bi ju volio”

Paulo, poznat kao Boogie, drum&bass DJ iz Rijeke i osnivač kolektiva Shabby Kicks Connection popričao je s nama o bass sceni

Dobitnik je nagrade Ambasador po glasovima publike za ‘Najbolji Bass DJ u Hrvatskoj 2023.’ Kroz Shabby Kicks promoviraju UK zvuk, a nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. Svirajući na festivalima poput Outlooka i Exita, Boogie spaja nostalgiju s novim trendovima i obuhvaća razne bass podžanrove.

Od 2019.g. dio si Shabby Kicks Connection kolektiva. Jesi li se i prije bavio glazbom, kako je sve to počelo?

Sve je počelo nakon srednje kada sam sebi za gušt producirao hip hop instrumentale i vrtio dnb unutar svoja četiri zida. Nedugo nakon odlaska na faks priključio sam se hip hop grupi Reinkarnacija iz Opatije s kojom sam odradio prve javne nastupe, a 2019. sam zajedno s dečkima iz Shabby Kicksa došao na ideju vraćanja drum&bass-a u Rijeku.

Trenutno najveći osobni uspjeh mi je bio nastupati na Outlook Origins festivalu ove godine i predstavljati našu scenu

Može se reći da si u relativno kratkom vremenu zapažen na lokalnoj sceni. Što bi ti istaknuo kao svoj najveći uspjeh? Ima li još nekih postignuća kojima se nadaš u budućnosti?

Trenutno najveći osobni uspjeh mi je bio nastupati na Outlook Origins festivalu ove godine i predstavljati našu scenu. Od 18. godine odrastam uz Outlook festival i napokon biti s druge strane DJ pulta je bio prekul osjećaj. Uz to tu je naravno i osvajanje hrvatske nagrade publike za bass DJa godine od strane “Nagrade Ambasador”, te nastup na Exit festivalu u Novom Sadu. Nakon ljeta i festivala nekakav sljedeći cilj mi je posvetiti se produkciji i zagristi u tom području.

Kakve su prilike za mlade DJeve u Hrvatskoj?

Po meni kod nas mladi DJ-i baš i nemaju svoju publiku. Mlađa ekipa (18-23) kod nas ne sluša elektroniku zbog velikog utjecaja trepa i cajki, dok bi starija ekipa koja i dalje izlazi na elektroniku radije izašla na nekog starijeg njima već poznatog DJ-eva. Samim time organizatori evenata radije pune line upe starijim DJ-evima s kojima su sigurni da će dovesti publiku (makar odvrtili užasan set). Također, mislim da je u današnje vrijeme (kada su svi DJ-evi) organizatorima evenata teško razlikovati dobrog od lošeg mladog DJa, zbog čega organizatori bookiraju one s više “popularnosti” na društvenim mrežama.

Nastupao si u mnogim klubovima, a ove godine i na Exit i Outlook Origins festivalu. Jesu li ti draži klupski ili festivalski gigovi i zašto?

A teško mi je odgovoriti jer su po meni to dva totalno različita iskustva i svako od njih ima svoje prednosti, ali ako moram birati, biram festivale jer za mene predstavljaju neku vrstu višednevnog izleta s ekipom, stvaranje novih konekcija i uspomena, dok se pojedinih klupskih večeri jedva sjećam koliko brzo prođu.

Shabby Kicks je 2021.g. izdao EP. Pronalaziš li se u produkciji? Možemo li očekivati još tvojih/vaših izdanja?

Glavna ideja tog EPa je bila da pokažemo sami sebi kako smo spremni ući u svijet produkcije. Iako smo već duže vrijeme “tihi” s produkcijom, vjerujem da svi iz kolektiva imamo pune foldere projekata koji čekaju svjetlo dana.

Ideja kolektiva je bila vratiti fokus na dnb. Svakako ste odradili dobar posao, ali mi se čini da, barem u Hrvatskoj, bass scena uvijek nekako ostaje glazbena niša među ostalim žanrovima elektronike. Kako ti to komentiraš, koji je razlog tome?

Po meni je tu više razloga. Bass muziku treba razumijet da bi ju volio. Mislim da svakom padobrancu možeš dati house (tuc-tuc) ritam i znat će kako plesati, dok bass muzika ima svoju energiju koju ne može matchat svaki padobranac. Isto tako mislim da imamo slabu potporu hrvatskih festivala (npr. SeaStar) gdje bi naši artisti mogli predstaviti bass muziku široj masi.

Kakvi su planovi kolektiva, a i osobni, za nadolazeći period? Sprema li Shabby Kicks koji party u skorije vrijeme i gdje vas se sve može uhvatiti?

Trenutno planiramo nadolazeću klupsku sezonu te radimo na našem prvom merchu. Šta se tiče skorijih partija krajem godine pripremamo poseban event za 5 godina Shabby Kicksa, a prije toga moći ćete nas uhvatiti 5.10. na DnB Unitedu u Zagrebu.

Što te veseli osim glazbe?

Putovanja i dobar tiramisu.

Koja je tvoja ‘guilty pleasure’ traka?

Uff oni koji me poznaju znaju da ih ima previše, ali trenutno bi kao najveći guilty pleasure izdvojio ovaj garage edit od Katy Perry.

pvd desk
fscope umek
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.
pvd mobi
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.