Skip to main content
  • 2.10.2024.

Damien: “Trance mi je uvijek bio katalizator da, kad se osjećam dobro, osjećam još i bolje slušajući ga”

Za vikend se Paul Van Dyk vraća u Boogaloo, a tim povodom smo razgovarali s domaćim akterom bez kojeg trance događaji u Zagrebu ne mogu proći.

Piše: 

Damjan Šprem poznatiji kao DJ Damien za pultom se nalazi od 2005. godine, a kako u to vrijeme nije bilo velike potražnje za trance glazbom, orijentirao se prema house ritmovima. Tijekom sljedećih nekoliko godina, stekao je renome za jednog od traženijih DJ-a na području Zagreba, a pri tome je bio rezident u dobro znanim klubovima metropole. Damien je “došao na svoje” 2010-ih kada je pokrenuo TrancePort program u Zagrebu kroz kojeg je ugostio brojne hrvatske, regionalne i velikane svjetske trance scene poput Giuseppe Ottavianija te Sean Tyasa. Tijekom svoje karijere dijelio je pult s još nizom renomiranih svjetskih imena poput Aly & File, ATB-a, Ferryja Corstena, Kaskadea, Markusa Schulza te Paul van Dyka.

Danas, DJ Damien više nije toliko aktivan, tako da ga se može uhvatiti svega na nekoliko partyja godišnje za pultom, ali zato svaki put pripremi poseban i energičan set, radilo se to warmupu ili zatvaranju, prepun novih i nostalgičnih pjesama.

Jedan takav set će se moći poslušati u petak, kada Damien svira na trance spektaklu predvođenim Paul van Dykom, a ususret njegovom novom nastupu razgovarali smo s iskusnim trance akterom o njegovim počecima, karijeri, trance glazbi i naravno dijeljenju pulta s legendarnim Nijemcem.

Na sceni si aktivan već gotovo 20 godina, kako je krenula tvoja priča s elektroničkom glazbom? Što te je privuklo u nju, a posebice zatim u trance? Tko su ti bili prvi izvođači, DJ-evi, producenti na koje si se ugledao?

Zapravo, prvi žanr elektroničke glazbe koji me privukao je bio trance. Sve je počelo kad sam prvi put čuo danas legendarnu pjesmu Sash! – Ecuador. Nagovorio sam tatu s 11 godina da odemo u dućan s CD-ovima i kupio njegov prvi album. Nakon toga sam samo nadograđivao svoju trance CD kolekciju, pogotovo kompilacijama pod imenom Future Trance. Relativno rano sam krenuo po prvim partijima, a baš prvi prvi je bio Astralis u klubu The Best u Zagrebu, a gost je bio legendarni pokojni Mark Spoon. Nažalost, trance partija u kojima bih ja maksimalno uživao nije tada bilo u Zagrebu jer je Astralis dovodio većinom psy trance i goa DJ-eve, a ostatak elektroničke scene je bio fokusiran na techno. Svi iz naše starije generacije se vjerojatno sjećaju kakva je revolucija bila uvođenje ISDN tehnologije za skidanje live setova. Kad sam i ja dobio tu mogućnosti, skidao sam stvarno puno setova raznih DJ-eva, a najviše su mi za uho zapeli Paul van Dyk, Ferry Corsten i tadašnji Tiesto.

Iako se tvoje ime danas veže uz trance melodije, tvoje gaže u početku su bile usmjerene prema house ritmu. Kako su izgledali tvoji prvi koraci za pultom? Sjećaš li se prve gaže?

Sjećam je se kao da je bila jučer 😊 Moj prvi gig je bio jedna nedjelja u, sada napuštenom, zagrebačkom klubu Londoner na Jarunu. Bio je to sunset set koji se fokusirao većinom na melodične house ritmove, ali mi vrag nije dao mira i morao sam ubaciti barem jednu trance traku, a ona je bila “As The Rush Comes” od Motorcycle. Nakon toga sam se počeo polako ubacivati u razne zagrebačke klubove gdje sam postao rezident – npr. Saloon (Logic!), Hemingway, Shamballa

Da se malo vratimo na trance glazbu, po čemu je ona tebi posebna? Što ju čini drugačijom od ostalih podžanrova elektroničke glazbe?

Jednostavno emocija koju mi prenosi. Trance mi je uvijek bio katalizator da, kad se osjećam dobro, osjećam još i bolje slušajući ga. Ali mi je pomogao i prebroditi neke teške trenutke u životu. Uvijek sam se osjećao bolje slušajući ga i mislim da se to nikad neće promijeniti.

Početkom 2010-ih si pokrenuo TrancePort program u Zagrebu, a tijekom njegovog životnog vijeka si odradio 15 partyja. Koga si sve ugostio u to vrijeme? Imaš li party kojeg posebno pamtiš?

TrancePort je bio program kojeg smo pokrenuli kolega DJ Sunlab (Mišo Šegan) i ja 2010. godine kad smo vidjeli da bi Zagreb mogao uživati u jednom novom i svježem programu. Između ostalih ugostili smo puno regionalnih izvođača, a od svjetskih imena tu su svakako Sean Tyas i Giuseppe Ottaviani. Baš taj vol. 6 s Giuseppe Ottavianijem mi je ostao u najljepšem sjećanju unatoč relativno maloj posjećenosti. Vibra je bila vrhunska, a tko god da je bio rekao mi je da im je bilo vrhunski. Happy memories 😊

Danas, iako si nešto manje aktivan za pultom, i dalje si neizostavno ime trance događaja u Zagrebu. Jedan od tih događaja nam je uskoro s Paul Van Dykom koji se vraća u Boogaloo. S njim si već imao priliku dijeliti pult nekoliko puta u Zagrebu. Kako ti je bilo svirati na večerima kada ih Paul Van Dyk predvodi?

Paul van Dyk mi je uvijek bio najdraži DJ, otkad sam ga počeo slušati s 14 godina. Tu energiju koju je uvijek imao u svojim setovima je teško za opisati. Treba poslušati i shvatit ćete o čemu pričam. Prvi put sam ga išao poslušati na Valkane Beach na Grobniku 2003. godine i otada sam ga slušao uživo još 10-ak puta. Možete si zamisliti kako sam bio uzbuđen kada mi je tadašnji rezident u klubu Gallery na Jarunu Joe2Shine rekao da ću svirati nakon njega kada je nastupao tamo 2017. godine. Taj nastup mi je sigurno u top 5 ikad, pogotovo jer je bilo nevjerojatno vidjeti takvu atmosferu u klubu s kojim se inače takve stvari ne povezuju. Drugi put sam svirao prije njega u prošlom nastupu u Boogaloou prije godinu i pol. Također jedan od dražih setova!

S obzirom na to da te sad možemo uhvatiti svega nekoliko puta godišnje za pultom, pretpostavljamo da su onda ti setovi nešto posebniji. Kako idu pripreme za skorašnji set u Boogaloou? Što nam spremaš?

Već par tjedana polako pripremam kolekciju koja će biti temelj mojeg seta u Boogaloou, a sigurno će sadržavati novije stvari koje bi ljudi voljeli čuti, ali pritom i ubaciti koji klasik 😉

Dok se ne popneš za pult Boogalooa, otkrij nam imaš li neke trake koje se uvijek nađu u tvom setu ili pak nekog “asa u rukavu” koji uvijek podigne publiku?

Nema niti jedne trake koje pustim baš uvijek jer volim vidjeti na što ekipa trza te prema tome uskladiti sljedeće trake, ali neke koje se često nađu su razni remixevi Above & Beyond – “Sun & Moon”, Gouryella – “Anahera” i Jochen Miller vs. 666 – Alarma Bamm! (Damien Edit).

DJ Damiena možete uhvatiti u petak za pultom Boogalooa gdje se sprema novi trance spektakl predvođen legendarnim Paul Van Dykom. Ulaznice možete osigurati kroz sustav Entrio.

pvd desk
pvd mobi
U dokumentarcu se diskutira o glazbenoj tehnologiji, povijesti house glazbe i ostalim relevanim društvenim i kulturnim temama.
pvd mobi
U dokumentarcu se diskutira o glazbenoj tehnologiji, povijesti house glazbe i ostalim relevanim društvenim i kulturnim temama.