Skip to main content
  • 10.09.2024.

Radio Slave: “Za mene je house glazba zvuk koji definira elektroničku glazbu”

Ususret otvaranja nove sezone, ekipa Dobrog Housea je odradila intervju s Radio Slaveom.

Piše: 

Matt Edwards poznatiji kao Radio Slave dobro je znani house veteran. Iza sebe ima dugogodišnji staž na sceni, brojna ključna glazbena djela koja su oblikovala modernu klupsku kulturu, kao i brend Rekids kojeg vodi gotovo dva desetljeća.

Radio Slave zajedno sa svojom kolegicom Hilit Kolet stiže na otvaranje nove Dobar House sezone ovog petka u Petom Kupeu gdje će predstaviti zvuk Rekids etikete. Prije nego li stane za pult omiljenog zagrebačkog kluba, Radio Slave je porazgovarao s ekipom Dobrog Housea.

Cijenjeni britanski DJ se u intervjuu prisjetio svojih početaka s elektroničkom glazbom te je otkrio što ga je privuklo tom stilu glazbe, partyjima i klupskoj kulturi.

Imao sam veliku sreću što sam imao neke starije prijatelje koji su već izlazili u kasnim 80-ima u sve kul klubove poput “The Trip” i “Shoom” , a upoznali su me i sa “The Milk Bar” u Sohou oko 1990. koji sam nakon toga posjećivao na tjednoj bazi. Među rezidentima su bili Pete Tong i Danny Rampling, a ja sam postao potpuno opsjednut house glazbom. Već sam se intenzivno bavio DJ kulturom, hip hopom, breakdanceom, gledao filmove kao što je “Wildstyle” i imao dosta ploča pa se ovo jednostavno činilo kao prirodan napredak. O tada sam počeo svirati i u roku od nekoliko godina postao sam rezident Ministry Of Sounda u periodu od 1995. do 1998. godine. Svirao bih jako duge setove u baru, a upoznao sam i čuo toliko svojih heroja poput Derricka Cartera i Carla Craiga.

Ako već niste znali, Radio Slave se prije nekoliko godina preselio u Hrvatsku, nakon što je prije toga proveo 15 godina živeći u Berlinu.

Živio sam u Berlinu 15 godina, a sada je život na otoku toliko drugačiji. Imam više vremena za glazbu, etiketu i svoju obitelj. To je vjerojatno i puno bolje za moje zdravlje, a nakon pandemije moja obitelj i ja bili smo spremni preseliti se. U suštini, ja sam gradski dečko i Berlin je bio sjajno mjesto za proživjeti i imao sam sreću biti tamo kada je bio središte elektroničke glazbe, no to se jako promijenilo. Mogu raditi s bilo kojeg mjesta sve dok postoji zračna luka, a nema ništa bolje od povratka kući ploveći. Volim živjeti ovdje i nemam baš ništa loše za reći o Hvaru. To je nevjerojatno mjesto za život i osjećam se izuzetno sretnim što smo moja obitelj i ja završili ovdje.

Što se tiče glazbe Radio Slave, je prošao od acid housea do techna preko svih žanrova između, ali se uvijek ima jedan glazbeni pravac kojem se može vratiti bez obzira na trendove ili pak ere.

Za mene je house glazba zvuk koji definira elektroničku glazbu i još uvijek mi pruža toliko zadovoljstva i ne vidim da bi se to moglo promijeniti u budućnosti.

Razgovor nije mogao proći bez spominjanja famozne etikete Rekids, a Radio Slave se prisjetio samog nastanka.

Imao sam ideju pokrenuti izdavačku kuću ranih 2000-ih i do 2004. moj alias Radio Slave bio je u punom zamahu. Počeo sam ići na međunarodne turneje i upoznao sam mnogo producenata i DJ-a, i mislim da je postojao trenutak u ljeto 2005. kada sam pomislio, moram to učiniti, i u roku od godinu dana Rekids je pokrenut i sada postoji već 18 godina. Gledajući unatrag, smjer izdavačke kuće jedva da se promijenio glazbeno i još uvijek sviram puno ranih izdanja, a također sam super zadovoljan time gdje se etiketa trenutno nalazi i imamo toliko sjajne glazbe koja tek treba izaći.

Cijeli intervju s Radio Slaveom možete pročitati na Dobar House web stranici, dok ulaznice za otvaranje sezone možete osigurati kroz sustav Entrio.

Ususret samom otvaranju nove sezone do kojeg nas dijeli svega nekoliko dana, iz Dobrog Housea nam poručuju: “Za ovu sezonu pripremamo neke novitete, možemo reći da smo ušli u fazu Dobar House v3.0. Možda nećemo sve želje ispuniti već od prvog eventa sezone, ali definitivno radimo na nekim promjenama – neke su već vidljive, poput vizualnog identiteta npr., a za ostalo, morat će te nas posjetiti u Petom Kupeu i drugim lokacijama.

pvd desk
fscope umek
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.
fscope umek
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.