Skip to main content
  • 16.07.2024.

Umek: “Mislim da će se za godinu, dvije BPM-ovi usporiti i da ćemo dobiti fuziju novih stvari”

Razgovarali smo sa slovenskim techno teškašem.

Piše: 

Ime koje se već 30 godina veže ne samo za slovensku scenu, veći i cijelu regionalnu je Uroš Umek koji uskoro stiže na Imperium Paradise festival u Bihaću. Povodom njegovog novog nastupa u regiji, uhvatili smo prekaljenog techno veterana da nam se osvrne na svojih 30 godina karijere, otkrije što sprema pod svojim pseudonimima i naravno da kao iskusni član scene pokuša prognozirati kako će se zvuk dalje evoluirati!

Pozdrav Umek, ljeto je krenulo – nastupi su na sve strane. Kako si Kakav je raspored za tebe? Stigneš li se odmorit, kupati i uživati malo u ljetu?

Krenuli su nastupi sa svih strana da, Amsterdam, Njemačka, sad dok ti odgovaram Španjolska, pa onda ostali festivali, onda idem u Ameriku. Puno puštanja muzike okolo po svijetu. Ali tu i tamo, uspijem naći dan-dva-tri da plivam i uživam na Hvaru sa svojom ženom.

Iza tebe je tri desetljeća na sceni, dosta si bio kreativan, dosta si eksperimentirao sa zvukom, možeš li sad jasno definirati svoju evoluciju zvuka kroz ovih 30 godina?

Moja evolucija kroz godine ide tamo gdje moj mozak ide. Uvijek puštam i radim muziku koja mi se sviđa. Naravno, to je na početku bio tvrdi, tamni zvuk. Pa onda smo bili malo funky, pa onda malo sporije, pa malo housey, pa opet techno. Uvijek se nešto vrti meni u glavi. Morate znat da se ja s glazbom bavim svaki dan satima, pa mi nekad možda dosadi raditi istu muziku. Tako da mi treba svježina svako toliko.

Ovih dana izlazi tvoj novi EP, na njemu su dvije trake – reci nam nešto više o “The Protagonist” i “From Your Soul”…

Da, to su dvije nove stvari koje su stvorene za dancefloor! Ja uvijek radi trake za plesni podij kad je u pitanju moje ime Umek. Tako da su “The Protagonist” i “From Your Soul” stvoreni da budu pušteni na festivalima i da ljudi dižu ruke u vis pa da ih ja vidim kako uživaju u toj energiji frekvencija. To mi je veoma važno.

Što još spremaš u svom studiju? Znamo da imaš dosta pseudonima – jel ima nešto glazbe i pod drugim imenom u pripremi?

Spremao sam neke bootlege. Sad smo u fazonu da čistimo sampleove, da potpišemo ugovore s različitim izdavačkim kućama, pa ćemo vidjeti što će se desiti. Pod Zete Reticula radim nešto novo, tu su i dva EP-ja kao Polyvinly. Tako da sam baš, baš bio produktiva. Mislim, uvijek sam bio, tu se ništa ne mijenja. Sada, kad je sezonai kad sam na Hvaru i kad odmaram, radim na trakama. Danas kad sam bio na avionu sam isto radio. Uvijek se nešto sprema. 

Zvuk elektroničke glazbe, a posebice techna se konstantno razvija. Već godinama stojiš iza 1605 etikete koja upravo dosta gura techno naprijed sa svojim gotovo pa uvijek inovativnim objavljenim trakama. Kako gledaš na današnje trendove techna, koji su nešto brži, mračniji, tvrđi?

Sve to ide gore-dole kroz godine po pitajnu BPM-ova i energije. Sad već dvije godine je strašno popularan hard techno, tamniji i brži zvuk. Nakon tog ja mislim da će se to usporiti. Tako to ide, tako ide evolucija. Mislim da će se za neku godinu, dvije BPM-ovi usporiti i da ćemo dobiti neki novi fusion novih stvari. U biti, sve je novo, ali nije ništa novo, jer sam sve vidio u ovih 30 godina na sceni. Tako da bih onda mogao zamisliti što će se dogoditi. Isto kad imaš scenu da ide sve prema popu, onda uvijek odgovor mračan zvuk. Kad ti je zvuk spor godinama, naravno da će onda biti odgovor taj dark-fast-paced-techno. To smo već sve vidjeli!

Stižeš uskoro u Bihać na Imperium Paradise. Kakav je osjećaj nastupati ovdje u regiji, gdje te publika posebno cijeni i voli godinama te nosiš taj kultni status.

Ja uživam puštati u regiji, u svim republikama bivše države. Ja sam ipak rođen u Jugoslaviji, u meni ima tih gena. Tako da jedva čekam doći u Bihać na Imperium Paradise da rasturim!

Svirao si diljem svijeta, ali kad bi usporedio – kako se razlikuje clubbing u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Skopju od ostatka svijeta gdje si nastupio?

Pa recimo – ovako. Razlika je u tome što novaca u našoj regiji nema koliko u recimo Njemačkoj ili Nizozemskoj. Onda, naravno da naši partyi nisu dovedeni tehnički do savršenstva, kako znaju biti vanka. Puno je teže onda napraviti i lineup. Drugačiji je buying power kako oni kažu. Mi to sve nadoknadimo na plesnom podiju i baš dobrom publikom i vibrom. Tako da je to upravo razlog zašto baš volim svirati po našoj regiji. Fokus je ipak malo manje na tehnici, a više na publici haha!

Publika na Imperium Paradiseu se jako raduje tvom nastupu, što spremaš za povratak u Bosnu i Hercegovinu?

Pripremam svoj stil, svirat ću ono što trenutno predstavljam po cijelom svijetu. Puštat ću samo sound Umeka i 1605, ali tu su naravno i neke stvari koje zasad nikad nisu bile puštene ili izdane, tako da se pripremite na dobru energiju i puno svježe muzike!

Imperium Paradise festival će se održati od 2. do 4. kolovoza na Gradskom otoku u Bihaću, a uz Umeka u goste još dolaze Paolo Barbato i Space Motion. Više detalja o samom festivali možete pronaći ovdje, a ulaznice osigurajte kroz sustav kupikartu.ba

fscope umek
Svi esencijalni house dokumentarci na jednom mjestu.
fscope umek
Svi esencijalni house dokumentarci na jednom mjestu.