Skip to main content
  • alt
  • 4.06.2014.

Uspjeh je živjeti i raditi, a ne ovisiti o tuđoj sisi

Riječki Balkan Kolektiv, audio-vizualni kolektiv koji je u svoj grad doveo neka od najznačajnijih imena svjetske bass scene, djeluje od 2010. godine i svakako je zaslužan za sve življe stanje riječke scene.

 
Pred njima je partyjima krcato ljeto, lansiraju nekoliko festivala, a nedavno su pokrenuli i vlastiti label  te smo ugrabili priliku i porazgovarali s Balkan Kolektivom uoči radnog ljeta.
 
Možete li nam se ukratko predstaviti, tko su sve članovi Balkan Kolektiva?
Balkan Kolektiv čine DJ-evi i producenti Fokus, Injected, Infracta, Mr. Woox, Liz ‘n’ Bass, Snif, Simple Craft, Sky Noise, Snap, Sven Nalis,V:MC te Reluctan, a okupili smo se prije skoro pet godina s ciljem promocije dubstepa, drum&bassa, reggaea, ska, hip-hopa te inih glazbenih pravaca.
{youtube}KnrLi9Waueo{/youtube}
 
Kako vidite budućnost BK-a i što vas je uopće potaknulo na osnivanje BK-a, imate li ideje ivizije za budućnost? 
Budućnost je svijetla, naravno, a nastao je s ciljem promicanja svih vrsta audio-vizualnih umjetnosti. Ideje koje smo si nametnuli su upravo u realizaciji, a radi se o tome da smo pokrenuli vlastiti record label koji je za nas veliki iskorak u glazbenoj karijeri.
{youtube}qI_VdMWD2L0{/youtube}
 
Koja je bila inicijalna ideja za pokretanje labela?
Inicijalna ideja za pokretanje je pružiti mladim ljudima mogućnost za afirmaciju na glazbenom tržištu, sa startnom pozicijom unutar Hrvatske, a ciljanim tržištem u inozemstvu. 
 
Što nas očekuje na labelu?
Balkan Kolektiv label osnivat će se isključivo na bass glazbi, s velikim predznakom na drum’n’bass. Dok nas u budućnosti čeka i pokretanje sestrinskog labela koji će se bazirati isključivo na 4×4 glazbene pravce.
 
Djelujete već niz godina na sceni – što biste izdvojili kao svoje najveće uspjehe, ašto biste istaknuli kao najveći problem organizaciji partyja?
Najveći uspjeh je što smo preživjeli te što uspijevamo djelovati u neuređenoj državi kao što je Hrvatska  gdje samo podobni uzimaju i grabe. Uspjeh je živjeti i raditi, a ne ovisiti o tuđoj sisi. Uspjeh je ostati normalan u ovom nenormalnom okruženju, a najveći problem u organizaciji partyja je to što se uopće time bavimo te slijepo vjerujemo da će se nešto u budućnosti promijeniti (kao kad volite ženu koja vas vara sa svima). Vjetar u leđa nam daju oticaji za mlade iz poljoprivrede. 
{youtube}duy-PwGN3Aw{/youtube}
 
U Rijeci se svako malo zatvori neki klub – kako to utječe na samu scenu i u kakvom stanju riječka scena uopće jest? 
U Rijeci elektronika živi neovisno o tome je li neki klub zatvoren ili ne. Riječka scena se kreće i teče neovisno o tome je li trenutna situacija zadovoljavajuća što se klubova tiče. Istina je da se klubovi zatvaraju, no time se otvaraju neke druge mogućnosti. Primjerice, 13. i 20. lipnja oživjet će prostor Hartere, gdje ćemo predstaviti festivale: Seasplash, Outlook, Slurp! i Dimensions na jedinstvenoj festivalskoj lokaciji. Scena samo doživljava promjene te se uzdiže na novu razinu funkcioniranja. Nazovimo to “reindustrijalizacijom“ glazbe.
 
Što nam spremate za sam kraj sezone i kako provodite ljeto, odnosno gdje vas se može vidjeti i čuti? 
Sezona se nastavlja samo u ljetnom štihu  te ćemo, nakon dugog niza godina, ponuditi svima u gradu mogućnost zabave tijekom ljetnih mjeseci što je prijašnjih godina bilo nezamislivo. Program se proteže lipnja pa sve do rujna kada nastavljamo s klupskom sezonom.  Usporedno s tim partyjima,  očekujte nas na svim većim festivalima duž jadranske obale i van nje.
{youtube}kZP4TxPVv_0{/youtube}
 
Kakvi su vam planovi nakon ljeta?
Rano je govoriti o tome, ali planovi postoje. Rekli bismo da su, uz pokretanje sestrinskog labela, još jedan iskorak. Ali o tome ćemo najesen, kad se bude vrijeme za to uz još jednu  finu čašicu razgovora. Posjetite nas kroz ljeto na jedinstvenoj festivalskoj lokaciji – Harteri.
 
Kako ne bi sve ostalo tek na riječima, omogućujemo vam da momke vidite i na djelu i to već sljedećeg vikenda, 13. lipnja, kada u Harteri lansiraju Outlook i Seasplash jer dijelimo 3×1 ulaznicu. Sve što trebate jest navesti barem dva producenta koje je Balkan Kolektiv ove sezone doveo u  goste u komentaru ispod članka. Dobitnike odabiremo slučajnim odabirom te ih objavljujemo u srijedu, 11. lipnja, tijekom prijepodneva.
 
pvd desk
fscope umek
Vezani članci
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.
pvd mobi
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.