Skip to main content
  • 7.07.2024.

Znanost o zvuku – 3. poglavlje: Psihološki utjecaj techno glazbe i kako ona potiče emocionalna stanja?

Techno, sa svojim ritmičkim intenzitetom može potaknuti otpuštanje dopamina, što dovodi do osjećaja zadovoljstva i pojačanog emocionalnog uzbuđenja.

Piše: 

Naslovna foto

Tonko Mikulandra

Kemijska simfonija: Dopamin, adrenalin i emocionalna stanja

Kad se ritam spusti u techno pjesmi, neosporan val energije kao da prostruji kroz publiku. Ovo nije samo metaforički val, već i fiziološki, potaknut otpuštanjem različitih neurokemikalija kao odgovor na glazbu. Glavni među njima je dopamin, koji se često naziva neurotransmiterom dobrog osjećaja. Techno, sa svojim ritmičkim intenzitetom i euforičnim izgledom, može potaknuti otpuštanje dopamina, što dovodi do osjećaja zadovoljstva i pojačanog emocionalnog uzbuđenja.

Foto Tonko Mikulandra

Slično tome, navala adrenalina koju mnogi povezuju s klimaktičkim trenucima techno seta ukorijenjena je u prirodnom odgovoru našeg tijela na stimulaciju i uzbuđenje. Ovo oslobađanje adrenalina može povećati broj otkucaja srca i razinu energije, odražavajući tjelesnu reakciju borbe ili bijega, iako u potpuno pozitivnom i uzbudljivom kontekstu. Ova biokemijska reakcija naglašava duboku vezu između techno glazbe i emocionalnog stanja, pokazujući kako žanr može podići raspoloženje i potaknuti stanje euforičnog uzbuđenja.

Vibracije i duša: Psihološki utjecaj techna

Osim trenutne navale neurokemikalija, techno glazba posjeduje moć da utječe na naše psihičko stanje na dublje, trajnije načine. Ponavljajući obrasci žanra i pjesme s jakim basom mogu stvoriti meditativni učinak, dopuštajući slušateljima da se izgube u glazbi i postignu stanje svjesnosti. Ovo stanje nalik transu, koje se često doživljava tijekom produženih sesija slušanja ili nastupa uživo, može imati terapeutske učinke, nudeći oblik bijega od stresova svakodnevnog života i olakšavajući duboku vezu sa svojom unutrašnjošću.

Zajednički aspekt techno glazbe, osobito u klupskim okruženjima ili na festivalima, također značajno utječe na njezin psihološki učinak. Dijeljenje iskustva euforije izazvane glazbom stvara osjećaj jedinstva i pripadnosti među slušateljima, potičući društvene veze i jačajući veze zajednice. Ovo kolektivno uživanje u techno glazbi može se suprotstaviti osjećaju izolacije i promicati osjećaj zajedničkog identiteta i svrhe, ističući sposobnost žanra da njeguje dušu i poboljša emocionalno blagostanje.

fscope umek
Svi esencijalni house dokumentarci na jednom mjestu.
fscope umek
Svi esencijalni house dokumentarci na jednom mjestu.