Skip to main content
  • 11.09.2024.

10 nezaboravnih dizajnova festivalskih pozornica koji i dan danas oduševljavaju

Časopis Techo Airlines je sastavio popis od 10 nezaboravnih dizajnova festivalskih pozornica koji su svojim vizualnima i inovativnim konceptima zadivili publiku.

Piše: 

Elektronički festivali osim fokusa na glazbu, veliku pažnju pridodaju i drugim elementima poput stvaranju nezaboravnog iskustva koje kombinira zvuk, vizuale i atmosferu. Dizajn festivalskih pozornica ima ključnu ulogu u tome da ovi događaji ostanu u pamćenju, a ovih 10 izdvojenih dizajnova festivalskih pozornica i dan danas oduševljavaju.

The Book of Wisdom – Tomorrowland 2019

Tomorrowland je poznat po svojim dizajnima pozornica nalik na bajku, koje posjetitelje prenose u jedan drugi svijet. Svake godine glavna pozornica ima složene teme s detaljnim elementima, masivnim LED ekranima, pirotehnikom i pokretnim dijelovima. Pozornost na detalje i uranjajuća priroda dizajna čine Tomorrowland prepoznatljivim u svijetu festivala. Na primjer, glavna pozornica 2019. godine slavila je “Knjigu mudrosti” s ogromnom otvorenom knjigom u sredini, okruženom bujnim, fantastičnim elementima.

The Carl Cox Megastructure – Ultra Music Festival 2015

Megastructure Ultra festivala je moderno tehnološko i dizajnersko čudo. Poznata po svojoj velikoj veličini, uključuje LED ekrane visoke rezolucije, opsežne rasvjetne postavke i pirotehniku. 2015. godine kada je Carl Cox kurirao Megastructure tada je dizajn bio s golemom kupolastom strukturom koja je stvarala uranjajuću i intenzivnu atmosferu.

kineticFIELD – Electric Daisy Carnival 2023

Electric Daisy Carnival poznat je po svojim pozornicama kineticFIELD i circuitGROUNDS. KineticFIELD pozornica često ima grandiozne dizajne s kinetičkim elementima, poput pokretnih skulptura i raskošnih svjetlosnih prikaza. Dizajn iz 2019. godine “Kinetička energija”, uključivao je ogromnu kinetičku katedralu s pokretnim dijelovima i složenim detaljima

Main Stage – Awakenings 2019

Awakenings je poznat po svojim minimalističkim, ali snažnim dizajnima pozornica. Festival često koristi industrijske elemente, uključujući čelične strukture i dinamičnu rasvjetu, kako bi stvorio sirovu, underground atmosferu. Gashouder prostor u Amsterdamu, sa svojim cilindričnim oblikom i nevjerojatnom akustikom, dodatno doprinosi jedinstvenom iskustvu.

Floor 1 – Time Warp 2023

TimeWarp je slavljen zbog svojih uranjajućih dizajna pozornica koji stvaraju nadrealno iskustvo. Festival često koristi inovativne tehnike osvjetljenja, poput 3D mapiranja i laserskih predstava, kako bi pojačao doživljaj glazbe. Ikonična pozornica “Floor 1” ima masivni LED strop koji se mijenja s glazbom, stvarajući dinamično i angažirajuće okruženje.

Endshow – Mysteryland 2023

Pozornice Mysterylanda poznate su po svojim umjetničkim i maštovitim dizajnima. Glavna pozornica često ima šarene, kreativne strukture s estetikom nalik na bajku. Dizajn glavne pozornice iz 2023. uključivao je ogromnu kaveznu glavu kraljice koja je služila kao pozadina za zadivljujuće vizualne efekte i pirotehniku.

Steel Yard – Creamfields 2016

Creamfields je poznat po svojim impresivnim dizajnima pozornica, posebno po Steel Yardu – superstrukturi kapaciteta 20 tisuća ljudi koja sadrži najmodernije sustave rasvjete i zvuka. Dizajn omogućuje jedinstveno iskustvo unutarnjeg festivala s intenzivnom atmosferom poput kluba.

Rise – Sensation 2018

Sensation je bio poznat po svom bijelom dress codeu i zadivljujućim dizajnima pozornica. Festival često ima velike, središnje strukture s pokretnim dijelovima, raskošnim svjetlosnim predstavama i pirotehnikom. Izdanje iz 2018. “Rise” uključivalo je ogromni lotosov cvijet koji se otvarao i zatvarao tijekom noći, okružen složenom rasvjetom i vizualnim efektima.

Sonic Empire – Mayday 2024

Mayday pozornice su poznate po svojim industrijskim i futurističkim dizajnima. Festival često uključuje velike, čelične strukture s dinamičnom rasvjetom i laserskim predstavama. Na primjer, pozornica “SonicEmpire” koristi opsežne LED ekrane i pirotehniku kako bi stvorila snažno vizualno iskustvo.

Evolved – Eletric Zoo 2019

Electric Zoovi dizajni glavne pozornice poznati su po svojoj živopisnoj i šarenoj estetici. Glavna pozornica iz 2019. godine “EZoo: Evolved” imala je masivnu strukturu s temom životinja s intrikatnim detaljima i zadivljujućim svjetlosnim prikazima.

pvd desk
pvd mobi
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.
fscope umek
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.