Crocktail: prvi hrvatski koktel
Marin Nekić, pokretač Nekić Barology Cocktail Studia i škole za barmene, kreirao je prvi koktel sastavljen isključivo od hrvatskih sastojaka te ga nazvao Crocktail.
Sastojci ovog osvježavajućeg napitka su zadarski Maraschino, sok od višnje, svježi limunov sok, arančini te puno leda. Uglavnom sastojci koji se mogu naći na svakom koraku i koji se mogu pripremiti u svakoj prilici.
Marin Nekić, najnagrađivaniji hrvatski barmen i mixolog, je na ovu ideju došao putujući svijetom i proučavajući kako su nastali mojito, cuba libre, caipirinha i drugi svjetski poznati kokteli.
Shvativši da je svaki od njih nastao kombinacijom namirnica i napitaka određene zemlje, rodila se ideja da napravi nešto po čemu će i Hrvatska biti prepoznatljiva. Ideja kao takva razvijala se nekoliko godina a njen prvenstveni cilj bio je uključivanje autohtonih hrvatskih resursa. Suočen sa velikom potrošnjom i uvozom raznih alkoholnih pića shvatio je kolike su mogućnosti tog koktela i kolika potencijalna snaga čuči u njemu.
Nakon godina i godina rada neki elementi su se jednostavno stopili u slagalicu nazvanu CROCKTAIL.
Kako je Marin Nekic odrastao u Dalmaciji (Seline, Mala Paklenica) najveća vodilja u projektu su bile navike njegove bake i djeda koji su živjeli tipičnim dalmatinskim životom. Jednostavno je pretočio i spojio najbolje što Dalmacija može ponuditi a i sama je zaboravila da postoji. Vođen sjećanjem ponude stola svoje bake krenuo je u istraživanje povijesti pića s najdužom tradicijom u Hrvatskoj. Došao je do zaključka da je to Maraschino te ga je odlučio upotrijebiti za osnovu prvog hrvatskog koktela. Dodao mu je još sok zadarske višnje i sok limuna te ukrasio arančinima, tradicionalnim dalmatinskim slatkišem pripremljenim od sušenih kora naranče.
Crocktail predstavlja osnovu prvog hrvatskog koktela koji će Marin varirat dodajući mu i druge sezonske namirnice poput soka šipka, mandarina, smokava pa čak i slavonske dunje. Točan recept za pripremu Crocktaila objavljen je na www.crocktail.hr.