Skip to main content
  • 7.07.2024.

Detroit Istoka: U Dresdenu je otvorena međunarodna putujuća izložba “Techno Worlds”

Techno Worlds bavi se technom u pop kulturnom, umjetničkom, tehnološkom i medijskom kontekstu

Piše: 

Naslovna foto

Anja Schneider

Nakon što je izložba Goethe Instituta početkom godine stala u Zürichu, trenutno je na redu Dresden. Sve u svemu, Techno Worlds, koji je osmišljen prije dvije godine, nastavit će s turnejom po cijelom svijetu do 2026. godine. Uz Zürich već su blagoslovljeni Montreal, New York i Mexico City.

Foto Anja Schneider

Izložbeno izdanje u Dresdenu odražava mnoge lokalne aspekte techno povijesti i sadašnjosti u Dresdenu. Različite postaje izražavaju globalnost i lokalnost techna. Na primjer, Moritz Simon, glazbeni producent i umjetnik iz Dresdena, konstruirao je ritam robota kojeg posjetitelji mogu interaktivno programirati pomoću tableta. Model za mehanički dizajn bio je legendarni TR-808, pionirski instrument techno kulture. Zvukove revolucionarne ritam mašine robot ponovno transformira u njihove originalne verzije. Akustični elementi pokreću se posebnom mehanikom. Cilj je učiniti vidljivima rane veze u elektroničkoj glazbi između analognih i elektroničkih zvučnih elemenata.

Foto Anja Schneider

Osim toga, cijeli je dio izložbe eksplicitno posvećen lokalnoj techno povijesti koja se razvijala kroz eksperimente sa zvukom ranih 80-ih, a procvat doživjela 90-ih. Ljudi nisu uzalud govorili o “Detroitu Istoka”. Video projekcija prikazuje povijest 24 dresdenska techno kluba, od kojih osam postoji i danas. Osim toga, izložba prikazuje rad dresdenske mreže Tolerave, koja je aktivna od 2014. kao pluralistička udruga lokalnih svirača elektroničke glazbe protiv prosvjeda Pegide koji se ondje održavaju, primjerice u obliku partija, godišnjeg techno prosvjeda “Tolerade” i demonstracije bicikla “Toleride”, također u kontekstu pandemije Covid-19. Savršeno se uklapa u izložbu koja želi prikazati techno ne samo kao hedonistički eskapizam, već kao ispolitiziranu pop kulturu. Druge postaje prikazuju film o sudjelovanju žena u razvoju elektroničke glazbe u 20. stoljeću te fizičkim i prostornim iskustvima kroz zvučnu instalaciju.

Izložba “Techno Worlds” u dresdenskoj robotron kantini traje do 28. srpnja. Radno vrijeme je od srijede do petka od 19 sati te od 12 do 18 sati. Svake prve i treće nedjelje u mjesecu održavaju se obilasci izložbi. Ulaz je besplatan. Više informacija o izložbi u Dresdenu možete pronaći ovdje.

“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.
“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.