Skip to main content
  • 14.08.2024.

Istraživači na sveučilištu u Švicarskoj su izumili gel koji smanjuje štetnost alkohola

Nazdravite za znanost, stoji na samom početku objave novog istraživanja i izuma švicarskih znanstvenika.

Piše: 

Naslovna foto

Fred Moon

Istraživači na švicarskom sveučilištu ETH Zurich su stvorili gel koji je, kada se dao miševima, smanjio razinu alkohola u krvi do 50% i zaštitio njihova tijela od oštećenja.

Potrebna su dodatna istraživanja prije nego što gel bude spreman za testiranje na ljudima, ali znanstvenici koji su svoja otkrića objavili u časopisu Nature Nanotechnology, se nadaju da bi njihov rad na kraju mogao pomoći u sprječavanju 3 milijuna smrtnih slučajeva koji se događaju svake godine u svijetu zbog prekomjerne konzumacije alkohola.

foto: Fred Moon

Kako djeluje gel?

Gel djeluje tako da pretvara alkohol u bezopasnu octenu kiselinu prije nego što je tijelo metabolizira. Tipično, kada pijete, alkohol ulazi u krvotok preko sluznice u želucu i crijevima. Za razliku od hrane, koja se sporo probavlja kroz vaš crijevni trakt, alkohol to zaobilazi i izravno se apsorbira u krvotok, što znači da može brzo početi utjecati na sve vaše organe dok krv cirkulira vašim tijelom.

Kako se alkohol metabolizira, proizvodi otrovni nusproizvod koji se zove acetaldehid. Iako taj toksin ne traje dugo – alkohol se dalje razgrađuje u acetat – acetaldehid koji potencijalno može ozbiljno oštetiti tijelo tijekom svoje kratke pojave.

Zdravije je uopće ne piti alkohol. Međutim, gel pomiče razgradnju alkohola iz jetre u probavni trakt. Za razliku od kada se alkohol metabolizira u jetri, ne proizvodi se štetan acetaldehid kao međuprodukt.” rekao je u priopćenju dr. Raffaele Mezzenga.

foto: ETH Zurich

Kada gel pomaže?

Gel također djeluje samo dok još ima alkohola u probavnom traktu. Nakon što je alkohol već ušao u krvotok, neće poništiti te učinke. Drugim riječima, u teoriji, ako se već osjećate pijano, a zatim konzumirate gel, nećete se odmah prestati osjećati pijano, ali gel bi mogao pomoći u smanjenju štetnih učinaka alkohola na tijelo. Uzimanje gela prije nego što počnete piti, teoretski bi spriječilo osobu da se osjeća pijano.

Znanstvenici su podnijeli zahtjev za patent za svoj gel i nadaju se da će nastaviti s kliničkim ispitivanjima koja će na kraju učiniti proizvod dostupnim ljudima.

.

umek desk
fscope umek
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.
pvd mobi
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.