Skip to main content
  • 27.09.2024.

Istraživanje: Elektronička glazba kao spas za mentalno zdravlje!

Nova studija otkriva jedinstvenu sposobnost elektroničke i plesne glazbe da poboljšaju mentalno zdravlje, pri čemu i obožavatelji i zdravstveni stručnjaci prepoznaju njezin pozitivan učinak.

Piše: 

Naslovna foto

Enora Paola

Za mnoge ljubitelje elektroničke glazbe, to nije samo zvuk iz računala, to je terapija. Nova studija naglašava koliko elektronička glazba može biti transformativna za mentalno zdravlje, objašnjavajući zašto se mnogi okreću baš ovom žanru u trenucima emocionalne potrebe.

Istraživanje je provela ekipa iza Tebra platforme “The Intake“. Kroz novu studiju analizirano je više od 68 tisuća pjesama na Spotifyju te je ispitano više od tisuću ljudi kako bi se istražilo na koji način glazba pomaže mentalnom blagostanju.

foto: Enora Paola

Rezultati su otkrili duboku povezanost između elektroničke glazbe i mentalnog zdravlja, jer je više od 1 od 10 ispitanika izjavilo da je to njihov “omiljeni žanr kada se osjećaju tužno ili depresivno.”

Ovo nije iznenađenje za dugogodišnje entuzijaste, koji često opisuju žanr kao ventil za nakupljenu tjeskobu. Bilo da je riječ o euforičnoj atmosferi ravea ili o mirnoći slušanja chill elektronike, elektronička glazba nudi jedinstvenu kombinaciju bijega od stvarnosti i zajedništva koju mnogi drugi žanrovi nemaju. Oko 43% obožavatelja elektroničke glazbe izvijestilo je da su u dobrom mentalnom zdravlju, a gotovo 8 od 10 ispitanih osoba općenito je izjavilo da su koristili elektroničku glazbu kako bi se izvukli iz teških trenutaka, dodatno naglašavajući njezinu transformativnu moć.

foto: Enora Paola

Zdravstveni stručnjaci također podupiru ove tvrdnje. Čak 1 od 3 zdravstvena stručnjaka smatra da je elektronička glazba najbolji žanr za poboljšanje mentalnog zdravlja, navodi studija. Prirodna ritmičnost glazbe ključna je za podizanje raspoloženja, smanjenje stresa, pa čak i stvaranje osjećaja jedinstva i radosti—bilo da plešete sami ili u gomili od tisuće ljudi.

pvd desk
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.