Skip to main content
  • studio
  • 17.06.2012.

Kako povećati prisutnost na internetu

Ako ste DJ i/ili producent elektronske glazbe prisutnost na internetu vam može pomoći da promovirate bolje sebe, svoje nastupe i izdanja. Evo načina kako to činiti u 2012.

 

Kako bi povećali svoju prisutnost na webu donosimo neophodne savjete kojima se morate pozabaviti ukoliko već niste. Većina vas na neki je način bilo preko društvenih mreža, grupa ili specijaliziranih stranica prisutna on line, međutim svaki DJ/producent trebao bi se zapitati kako se želi identificirati kao umjetnik.

1. My Space – Iako je prije sedam godina bio glavni alat za predstavljanje glazbenika i njihovog rada My Space nemojte podcijeniti ili zanemariti. Bez obzira na pad popularnosti ove društvene mreže, još uvijek je u vrhu top stranica koje se pojavljuju na Google pretraživaču kad želite nešto saznati o nekom DJ/producentu.

2. Facebook – Nije potrebno trošiti puno riječi, svi ga koristite, no iskoristite ovaj alat za veće povezivanje s fanovima i kolegama glazbenicima, promotorima i organizatorima tako da obaviještavate preko svoje fan stranice o novim izdanjima i miksevima, uploadajte u facebook svoje soundcloud i mixcloud radove, postajte video, audio i foto sadržaje, samo bez pretjerivanja nije potrebno svakodnevno zamaranje fanova ukoliko nemate nešto pametno za podjeliti. Inače ćete izazvati suprotan učinak i bez superlativa, trebaju vas drugi hvaliti ne vi sami sebe. Neka netko od vaših prijatelja fotografira vaše partije ili ih snima, zatim tagirajte ljude, tako će se povećati grupa vaših fanova.

3. Specijalizirane web stranice za elektronsku glazbu – Obratite pozornost na Beatport DJs, Resident Advisor, DJ List, ali i na domaće web stranice poput naše na kojima se treba nalaziti vaš profil. Prije svega ne šaljite biografiju bez profesionale fotografije. Danas je vizualni doživljaj jednako bitan, osim toga internet stranice imaju svoje standarde vezane za kvalitetu fotografije pa se svakako potrudite posjedovati par profesionalnih fotografija. Biografiju pišite na engleskom, ali i na hrvatskom, internet je brzi medij, informacije o vama potrebne su i na hrvatskom jeziku kako oni koji žele saznati nešto više o vama ne moraju nužno trošiti vrijeme na prevođenje.
Od inozemnih stranica za elektronsku glazbu Google pronalazi najprije tri gore navedene, a od hrvatskih Klubska Scena je u samom vrhu pretraživanja.

4. Soundcloud i Mixcloud – najrasprostranjeniji glazbeni servisi, napravite profil, povežite se, uploadajte svoju glazbu slušajte druge i "šerajte" ih preko facebooka i twiterra.

5. Vlastita web stranica– ukoliko ste u mogućnosti odmah zakupite URL koja sadrži vaše DJ ime, ili bar vašeime.dj, jer brzo postaju nedostupne.

Vezani članci
“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.
“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.