Martini Dry Cocktail
Martini koktel je najpoznatiji koktel. Suptilan, jak, odličan aperitiv, i uz to vrlo lijepo izgleda. Njemu je posvećena cijela knjiga "Stirred – Not Shaken" od John Doxat-a. On tvrdi da je koktel izmislio jedan barmen koji se zvao Martini. Navodno ga je pripremio specijalno za John D. Rockefeller-a oko 1900. godine.
Mogući prethodnici ovog koktela imali su drugačija imena i sastojke. Postojalo je jedno piće Martinez koje je nastalo 1862. Sastojalo se od slatkog crvenog vermuta i slatkog Old Tom Gin-a koji ne odgovara današnjim standardima. Transformacija u Martini se dešavala postepeno. Prvo je Old Tom Gin zamijenjen za London Dry Gin. Ljudi su počeli zamjenjivati slatki crveni vermut za bijeli, suvi vermut. Uskoro se Martini Dry servirao sa maslinom. Jerry Thomas je 1882. izdao knjigu za barmene u kojoj je bio i recept za Martinez. Riječ Martini je prvi put spomenuta u knjizi "New and Improved Illustrated Bartending Manual" koju je 1888. izdao Harry Johnson. Thomas Stewart je izdao knjigu "Stewart's Fancy Drinks and How to Mix Them" u New York-u, 1896. U knjizi objavljuje recept miješanog pića Marquerite koje sadrži orange bitter, Plymouth Gin i Frensh Vermouth. Posljednja i možda najverovatnija priča o povijesti Martini koktela potiče iz 1911. godine. Tada je glavni barmen u hotelu Knickerbockers (New York) Marini di Arma di Taggia pravio jedno piće koje se sastojalo od London Gin-a, Noilly Prat vermuta i orange bitter-a.
Koliko vermuta? Doxat govori o barmenu koji smatra da je dovoljno da sjena flaše vermuta padne na gin. Jedan drugi vjeruje da je dovoljno sagnuti se u pravcu Francuske dok miješate gin. Danas je odnos gin-vermut 5:1, to pravilo važi u cijelom svijetu. Pripremanje ovog koktela je pravi ritual. Ovdje su važne sitnice, što ne čudi jer su zbog ovog koktela napravljena čak i naučna ispitivanja!
Pokisli Martini
Gospodin dolazi za šank i naručuje Martini Dry. Barmen stavlja led u shaker, stavlja vermut i dodaje malo gin-a. Poslije toga se udaljava da bi počeo razgovor sa konobarom. Vraća se nakon dvije minute i nosi teglu maslina koju nespretno pokušava otvoriti. Pažljivo bira čašu iz regala, obriše je krpom i stavlja je sa maslinom ispred gosta. Počinje uporno i sa mnogo napora mućkati shaker. Lice gosta se sledilo. Barmen ljubazno i sa namjerom da započne razgovor dodaje punu čašu gostu i kaže: "Liči na kišu". Gost srkne malo iz čaše i odgovori: "I poslije toga je ukusan", ustane i ode. Početnik će vjerovatno primjetiti fatalnu pogrešku koju je napravio barmen. Ali pored toga što je on mućkao martini koktel u shakeru on je načinio još tri greške!
Legendarne ličnosti koje su pile Martini Cocktail:
Winston Churchill
Ernest Hemingway
Humphrey Bogart
Luis Bunuel
Raymond Chandler
Billy Wilder
John F. Kennedy
Gerald Ford
F. Scott Fitzgerald
William Faulkner
Izvor: https://www.cocktails.rs
Mogući prethodnici ovog koktela imali su drugačija imena i sastojke. Postojalo je jedno piće Martinez koje je nastalo 1862. Sastojalo se od slatkog crvenog vermuta i slatkog Old Tom Gin-a koji ne odgovara današnjim standardima. Transformacija u Martini se dešavala postepeno. Prvo je Old Tom Gin zamijenjen za London Dry Gin. Ljudi su počeli zamjenjivati slatki crveni vermut za bijeli, suvi vermut. Uskoro se Martini Dry servirao sa maslinom. Jerry Thomas je 1882. izdao knjigu za barmene u kojoj je bio i recept za Martinez. Riječ Martini je prvi put spomenuta u knjizi "New and Improved Illustrated Bartending Manual" koju je 1888. izdao Harry Johnson. Thomas Stewart je izdao knjigu "Stewart's Fancy Drinks and How to Mix Them" u New York-u, 1896. U knjizi objavljuje recept miješanog pića Marquerite koje sadrži orange bitter, Plymouth Gin i Frensh Vermouth. Posljednja i možda najverovatnija priča o povijesti Martini koktela potiče iz 1911. godine. Tada je glavni barmen u hotelu Knickerbockers (New York) Marini di Arma di Taggia pravio jedno piće koje se sastojalo od London Gin-a, Noilly Prat vermuta i orange bitter-a.
Koliko vermuta? Doxat govori o barmenu koji smatra da je dovoljno da sjena flaše vermuta padne na gin. Jedan drugi vjeruje da je dovoljno sagnuti se u pravcu Francuske dok miješate gin. Danas je odnos gin-vermut 5:1, to pravilo važi u cijelom svijetu. Pripremanje ovog koktela je pravi ritual. Ovdje su važne sitnice, što ne čudi jer su zbog ovog koktela napravljena čak i naučna ispitivanja!
Pokisli Martini
Gospodin dolazi za šank i naručuje Martini Dry. Barmen stavlja led u shaker, stavlja vermut i dodaje malo gin-a. Poslije toga se udaljava da bi počeo razgovor sa konobarom. Vraća se nakon dvije minute i nosi teglu maslina koju nespretno pokušava otvoriti. Pažljivo bira čašu iz regala, obriše je krpom i stavlja je sa maslinom ispred gosta. Počinje uporno i sa mnogo napora mućkati shaker. Lice gosta se sledilo. Barmen ljubazno i sa namjerom da započne razgovor dodaje punu čašu gostu i kaže: "Liči na kišu". Gost srkne malo iz čaše i odgovori: "I poslije toga je ukusan", ustane i ode. Početnik će vjerovatno primjetiti fatalnu pogrešku koju je napravio barmen. Ali pored toga što je on mućkao martini koktel u shakeru on je načinio još tri greške!
Legendarne ličnosti koje su pile Martini Cocktail:
Winston Churchill
Ernest Hemingway
Humphrey Bogart
Luis Bunuel
Raymond Chandler
Billy Wilder
John F. Kennedy
Gerald Ford
F. Scott Fitzgerald
William Faulkner
Izvor: https://www.cocktails.rs