Skip to main content
  • 20.09.2024.

Najstariji noćni klub u Europi – La Paloma, ponovno je otvorio svoja vrata

Zavirite u najstariji europski noćni klub, koji donosi jedinstveni spoj Belle Époque utjecaja i katalonske umjetnosti s modernim noćnim životom.

Piše: 

La Paloma, arhitektonsko blago i “kulturni svjetionik” u noćnom životu Barcelone, je ponovno otvorena, obilježavajući novu eru za najstariji noćni klub u Europi.

Originalno otvorena 1903. godine, kroz svoju bogatu povijest, La Paloma je bila domaćin širokog spektra događanja, od plesnih večeri s mambo i tango plesovima, do modernih kulturnih predstava, koncerata te naposljetku brojnih elektroničkih partyja. Klub nije samo povijesno mjesto, već i umjetnički i arhitektonski dragulj koji čuva duh Barcelone s početka 20. stoljeća.

Nakon nekoliko godina zatvorenosti, La Paloma se postupno vraćala u život posljednjih 18 mjeseci, samo da bi od ove jeseni krenula ponovno raditi u punom kapacitetu uz najavljeni program koji će uključivati brojne all-nightere DJ-eva poput Danila Plessowa, Thea Parrisha, Antala, Francoisa K i drugih.

Priča o najstarijem klubu u Europi

Priča o La Palomi datira iz 1903. godine. Osnovali su ga trojica prijatelja u prostoru bivše Comas ljevaonice, a mjesto je ubrzo steklo zloglasnu reputaciju zbog tučnjava i neprimjerenog ponašanja. Međutim, pod novim upraviteljem Jaumeom Daurom, a kasnije njegovim sinom Ramonom, La Paloma se transformirala u sofisticiraniji i uređeniji prostor, postavši temelj barcelonskog noćnog života.

Unutrašnji dizajn inspiriran je sjajem Versaillesa. Godine 1915. Ramon Daura angažirao je poznate umjetnike, uključujući Salvadora Alarmu i Miquela Moragasa, da stvore bogate dekorativne radove za klub. Alarma, scenograf u barcelonskoj operi Liceu, i Moragas, poznati slikar, ukrasili su stropove velikim platnima koja prikazuju različite plesne forme, od aristokratskih do narodnih tradicija. Manuel Mestres dodao je složene detalje koji podsjećaju na Dvoranu ogledala u Versaillesu, s pozlaćenim reljefima, vijencima, lirama i karakterističnim lusterom, stvarajući atmosferu raskoši i teatralne elegancije.

Prava raskoš La Palome leži u njezinoj očuvanoj baroknoj unutrašnjosti. Crveni i zlatni detalji odražavaju osjećaj veličanstva koji nadilazi vrijeme. Od složenih pozlaćenih ukrasa do intimnih sjedala koja okružuju plesni podij i balkon, La Paloma donosi fuziju arhitektonske baštine i modernog noćnog života.

pvd desk
pvd mobi
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.