Skip to main content
  • 4.10.2024.

Neuroznanstvenici objasnili kako snimanje mobitelom mijenja doživljaj koncerata i partyja

Već nekoliko godina se znanstvenici sa Sveučilišta u Maastrichtu, Instituta za istraživanje sreće i Medicinske škole Icahn pri bolnici Mount Sinai bave pitanjem sreće, a svoja zapažanja dijele na društvenim mrežama kako bi proširili svijest.

Piše: 

Neuroznanstvena platforma koja je posvećena pronalaženju univerzalnog biomarkera sreće Matter Neuroscience, na svojim društvenim mrežama često kroz kratke videozapise promovira svoja istraživanja, studije i analize. Jedan od nedavno objavljenih videa na njihovim mrežama se dotaknuo korištenja mobitela i snimanja na koncertima i partyjima.

Kroz kratki video, objašnjeno je kako su izgledali odlaska na koncerte i partyje nekoć, a kako to izgleda danas. “Kroz neuroznanstvenu perspektivu, ako gledate koncert kroz vaš mobitel, imat će te manje zadovoljstva, manje uzbuđenja, jer gledate koncert kroz drugačiju perspektivu.

Kako dalje s platforme Matter navode, koncerti i partyji više nisu nije kolektivno iskustvo, ako će svi prisutni pratiti taj događaj kroz mobitel te ističu kako se zbog toga određeni izvođači, organizatori i klubovi okreću politikama “zabrane mobitela” za vrijeme određenih događaja.

No, ono što je najzanimljivije iz Matter Neurosciencea objašnjavaju logiku i efekt koji se postiže snimanjem trenutka na koncertu ili pak partyju. “Kada dođemo doma i idemo pogledati fotografije ili videosnimke koje smo snimili možemo ponovno doživjeti iste emocije u mozgu, kao i kada smo ih prvobitno uhvatili.

Za primjer su uzeli, da ako ponovno pogledate video koji ste snimili na koncertu Beyonce, možete ponovno dobiti taj osjećaj sreće i uzbuđenja, čak i nekoliko mjeseci kasnije, jer to zapravo aktivira vaše neurotransmitere povezane s tim osjećajem – u ovom slučaju dopamin i opioid.

Ipak, kako bi što više, bolje i kvalitetnije uživali u nekom događaju iz Mattera poručuju da sljedeći put kad odete negdje, slikajte jednu fotografiju ili snimite jedan video na početku kako bi ga imali za uspomenu, ali onda spremite mobitel i uživajte u trenutku, kako bi vidjeli što će se zapravo dogoditi.

Više puta ovog ljeta smo pisali o tematici mobilnih telefona na plesnim podijima. Čak 90% naših čitatelja koji su odgovorili u anketi podržavaju zabranu mobitela na plesnim podijima, a oni nisu jedini jer se taj problem prepoznao i šire tako da smo ovog ljeta imali prilike vidjeti DJ-eve, partyje i klubove koji su otvoreno govorili o korištenju mobitela na plesnom podiju te pozivali na njihovo smanjenje te zabranu korištenja.

pvd desk
pvd mobi
“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.
pvd mobi
“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.