Osmišljava se revolucionarni recept koji će zaustaviti topljenje sladoleda
Zbogom ljepljivim prstima dok kušate sladoled jer tvrtka koja stoji iza Ben and Jerry's i Magnuma smišlja revolucionarni recept koji će zaustaviti topljenje našeg omiljenog deserta
Ne radi se samo o tome da nas spriječi otapanje sladoleda jer je ponovni razvoj recepture zapravo dio nastojanja brenda Unilever da uštedi energiju i smanji svoj ugljični otisak.
Photo by Tomáš Hustoles from Burst
Iako još nisu otkrili kako namjeravaju napraviti novi sladoled, stručnjaci vjeruju da će to imati veze ili s dodavanjem škroba u smjesu ili smanjenjem udjela šećera.
Ali kako to učiniti bez ugrožavanja okusa ili teksture? Istraživači se nadaju da će pronaći savršenu formulu za zadržavanje okusa, čvrstoće i 'osjećaja u ustima' svakog proizvoda Ben and Jerry's i Magnum na višim temperaturama.
Ako to uspije, ugljični otisak zamrzivača u trgovinama diljem svijeta smanjit će se za čak 30 posto. Trenutačno se Unileverovi sladoledi čuvaju na -18C, ali postoji nada da će nova formula omogućiti njihovo skladištenje na samo -12C.
Može li se to učiniti? Profesor Douglas Goff, koji predaje tečajeve o sladoledu na Sveučilištu Guelph u Kanadi, rekao je za The Times: “Da, moguće je. To će utjecati na teksturu, ali u tome leži izazov razvoja proizvoda: uravnotežiti teksturu i slatkoću s manje ukupnih šećera.
Photo by Cansu Tastan from Burst
"To bi moglo biti vrlo značajno u smislu sveukupne uštede energije, ali svakako će trebati malo truda da se formulacije prilagode u skladu s tim i dalje isporučuju željenu teksturu, slatkoću itd., bez utjecaja na okuse, inkluzije, kornete, premaze."
Tko zna – sladoled koji se ne topi uskoro bi mogao stići i u zamrzivač blizu vas, prenosi Huffington Post.