Skip to main content
  • 26.06.2024.

Ovo je Verne. Hrvatski robotaxi koji bi na ceste trebao stići 2026. godine

Hrvatski inovator Mate Rimac je predstavio svoj novi proizvod na kojeg se čekalo godinama.

Piše: 

Naslovna foto

Goran Mehkek / CROPIX

Nakon nekoliko odgoda, Rimčev robotaxi je konačno ugledao svjetlo dana. U kampusu Rimac Automobila predstavljena je serija robotaxija Verne s kojim firma hrvatskog inovatora ulazi u potpuno novu nišu, svijet autonomnog upravljanja i pružanja autonomnog prijevoza. Robotaxi Verne je zasad još u proizvodnji i razvoju, ali plan je da se 2026. godine dođe na cestu u Zagrebu i još 11 gradova gdje bi se nudila usluga prijevoza samovozećih automobila.

foto: Verne render

Kako piše Index, za razliku od konkurenata, Rimac nije odlučio samo posuditi tuđe automobile već je dizajnirao svoj. Pomalo neočekivano, prvi proizvod pod imenom Verne je dvosjed, i to relativno sportskog izgleda. I tu iz Rimca imaju dobro objašnjenje, a ono je da 9 od 10 taksi vožnji uključuje jednog ili dva putnika.

foto: Verne render

Kompaktni dvosjed nema volan, ali ima kupolastu kabinu i prostranost limuzine više klase. Službene informacije navode kako je unutrašnjost Vernea prostranija nego u Rolls-Royceu. Korisnik pritom svime upravlja pametnim telefonom, pa čak i ambijentalnom rasvjetom temperaturom i mirisima u kabini.

foto: Verne render

Između sjedala je manji touchpad za upravljanje postavkama vozila, a nudi se i Median kojim korisnik može pokrenuti i zaustaviti vozilo, čime mu se daje određena doza kontrole. I dok su putnici zavaljeni u fotelje kao u dnevnom boravku, ispred njih je zaslon od čak 43 inča uz zvučnu kulisu čak 17 zvučnika, dok je u krovu izrezan kružni stakleni prozor. Takozvani Halo prsten nikad prije nije viđen, a pruža novi pogledi na grad.

foto: Verne render

Ipak, naravno vrijedi vidjeti hoće li Verne zapravo stići na ceste do 2026. godine s obzirom da je prilikom predstavljanja robotaxija sami Mate Rimac imao problem, jer ga auto nije slušao. Prilikom poziva da dođe do njega, dva puta se nije pokrenuo.

Svakako mi pratimo što će se dogoditi u budućnosti i čekamo trenutak da nakon noćnog izlaska sjednemo u robotaxi, preuzmemo kontrolu Spotifyja dok ne stignemo na odredište.

sonus 2
promo djs
Ovo je priča o jednoj od najprepoznatljivijih plesnih traka s početka novog milenija.
promo clubs
Ovo je priča o jednoj od najprepoznatljivijih plesnih traka s početka novog milenija.