Poznati barmeni: Harry Johnson
Harry Johnson je bartender i autor knjige "Bartender's Manual" koja je izdana 1872. godine.
16 godina kasnije izdaje "The new and improved illustrated bartender's manual or How to mix drinks of the present style" koja će postati najprodavanija knjiga za barmene. Knjiga sadrži već 34 recepta za koktele. Bitno je i to što je u njoj prvi put spomenuta riječ "Martini" (točnije "The Martine"), naziv koktela koji se danas smatra "kraljem koktela". Treba napomenuti da je već Jerry Thomas u njegovoj knjizi objavio recept ovog koktela ali tada još pod imenom "Martinez". Harry Johnson je pobjednik na prvom natjecanju u pravljenju koktela i miješanja pića koje je održano 1869. u New Orleans-u. Harry Johnson je svojim radom u velikoj meri doprinio da kokteli i miješana pića postanu dio američke kulture. U svojoj knjizi čak daje i savjete kako se odnosi prema gostu i koje su obveze jednog barmena. Ovi savjeti se mogu prihvatiti i danas i mnogi bi mogli iz njih štošta naučiti.. Evo i jednog isječka iz njegove knjige:
Opće upute vezane za ponašanje i obveze jednog bartendera
Prvi osnovni uvjet jednog bartendera je skromnost i predsusretljivost prema gostima. Isto tako on mora na njemu upućena pitanja odgovarati najbolje što zna, jasno i korektno i nikad ne treba voditi žučne rasprave, jer bi se gost mogao osjećati povrijeđenim. Bartender ne smije premalo, ali ni previše govoriti. Treba uvijek biti učiniti da se gost u lokalu oseća prijatno i ugodno. Ne smije praviti razliku između bogatog i manje imućnog gosta, zato što svaki gost, koji se ponaša pristojno, zaslužuje isto ophođenje prema njemu i zato što će u protivnom slučaju gost odlučiti da više ne posjeti lokal. Bartender također mora posebno obratiti pažnju, da je uvek elegantno, uredno i čisto obučen, jer loš izgled ostavlja veoma jak utisak na gosta, tako što elegantnost i čistoća u kombinaciji veoma privlače. Bartender također ne smije zanemariti, da dobro držanje čini ostvarenje savršenosti. Kada veći broj gospode istovremeno uđe u bar, bartender prvo treba svakom gostu servirati čašu hladne vode i da tada ljubaznim tonom pita, šta gospoda žele popiti.
Izvor: https://www.cocktails.rs
16 godina kasnije izdaje "The new and improved illustrated bartender's manual or How to mix drinks of the present style" koja će postati najprodavanija knjiga za barmene. Knjiga sadrži već 34 recepta za koktele. Bitno je i to što je u njoj prvi put spomenuta riječ "Martini" (točnije "The Martine"), naziv koktela koji se danas smatra "kraljem koktela". Treba napomenuti da je već Jerry Thomas u njegovoj knjizi objavio recept ovog koktela ali tada još pod imenom "Martinez". Harry Johnson je pobjednik na prvom natjecanju u pravljenju koktela i miješanja pića koje je održano 1869. u New Orleans-u. Harry Johnson je svojim radom u velikoj meri doprinio da kokteli i miješana pića postanu dio američke kulture. U svojoj knjizi čak daje i savjete kako se odnosi prema gostu i koje su obveze jednog barmena. Ovi savjeti se mogu prihvatiti i danas i mnogi bi mogli iz njih štošta naučiti.. Evo i jednog isječka iz njegove knjige:
Opće upute vezane za ponašanje i obveze jednog bartendera
Prvi osnovni uvjet jednog bartendera je skromnost i predsusretljivost prema gostima. Isto tako on mora na njemu upućena pitanja odgovarati najbolje što zna, jasno i korektno i nikad ne treba voditi žučne rasprave, jer bi se gost mogao osjećati povrijeđenim. Bartender ne smije premalo, ali ni previše govoriti. Treba uvijek biti učiniti da se gost u lokalu oseća prijatno i ugodno. Ne smije praviti razliku između bogatog i manje imućnog gosta, zato što svaki gost, koji se ponaša pristojno, zaslužuje isto ophođenje prema njemu i zato što će u protivnom slučaju gost odlučiti da više ne posjeti lokal. Bartender također mora posebno obratiti pažnju, da je uvek elegantno, uredno i čisto obučen, jer loš izgled ostavlja veoma jak utisak na gosta, tako što elegantnost i čistoća u kombinaciji veoma privlače. Bartender također ne smije zanemariti, da dobro držanje čini ostvarenje savršenosti. Kada veći broj gospode istovremeno uđe u bar, bartender prvo treba svakom gostu servirati čašu hladne vode i da tada ljubaznim tonom pita, šta gospoda žele popiti.
Izvor: https://www.cocktails.rs