Skip to main content
  • Jerry Thomas
  • 4.07.2006.

Poznati barmeni: Jerry Thomas

Jerry Thomas je rođen 1830. godine i smatra se za oca koktela. Radio je u Metropolitan hotelu u New Yorku i bio je poznat po njegovoj posudi za miješanje pića od sterling srebra.

Piše: 

Naslovna foto

Jerry Thomas

Iako današnji barmeni često ne znaju ništa o njemu, on je doprinio da kokteli postanu popularni. Bio je barmen ali je bio poznat i po akrobacijama koje je izvodio pri pripremi koktela. Danas se ovaj način rada naziva "flair bartending". Najvažnije je to što je 1862. godine izdao knjigu za barmene. To je bila prva knjiga sa receptima za barmene i prva knjiga koja sadrži recepte za piće zvano "cocktail". Samo 10 recepata za koktele od ukupno 600 sadrži prvo izdanje knjige. U kasnijim izdanjima knjige objavio je duplo više recepata za koktele. Dok su u prvoj knjizi recepti za koktele bili gotovo skriveni u kasnijim izdanjima ih je pomaknuo ka početku knjige. Na žalost nije poznato mnogo o njegovom životu. Jedna od njegovih kreacija je i piće Tom & Jerry. Na slici vidite kako Jerry Thomas priprema čuveni "Blue Blazer". To je bila skoro smrtonosna mješavina visokoprocentnog nerazblaženog viskija, malo vrele vode, šećera i kriška limuna. Tu mešavinu je zapalio i presipao (u zapaljenom stanju) iz jedne metalne posude u drugu. Onaj tko bi popio ovo piće spustio bi se na zemlju kao list na jesenjem vjetru.

Izvor: https://www.cocktails.rs

boogaloo web
boogaloo nye
Vezani članci
Sempliranje. Bez sumnje, jedno od najutjecajnijih i najkreativnijih tehnika moderne glazbene produkcije – no istovremeno često omraženo i osporavano
boogaloo nye
Sempliranje. Bez sumnje, jedno od najutjecajnijih i najkreativnijih tehnika moderne glazbene produkcije – no istovremeno često omraženo i osporavano