Skip to main content
  • 5.01.2025.

Poznato je zašto neka vina uzrokuju glavobolje, a druga ne?

Jedno od važnijih pitanja u vrijeme blagdana je što i kako piti a da sljedeće jutro ne provedemo u liječenju mamurluka

Piše: 

Naslovna foto

Matthew Henry from Burst

Posebno to vrijedi za izbor vina, ali i hrane. Mnogi su pokušavali otkriti uzroke glavobolja nakon konzumacije vina, uključujući kemičare specijalizirane za vinarstvo. Mogućih uzroka ima mnogo, no trebalo je dosta istraživanja da se izdvoje ključni.

Photo by Matthew Henry from Burst

Andrew Waterhouse, profesor enologije, i Apramita Devi s Kalifornijskog sveučilišta Davis predstavili su nedavno u časopisu Conversation cijeli niz studija koje sugeriraju da bi ključni krivac za glavobolje nakon konzumiranja vina mogao biti spoj kvercetin koji je antioksidans i inače je zdrav za organizam.

Uobičajeni osumnjičenici

S glavoboljama se uobičajeno povezuju četiri prominentna učinka alkohola:

  • dehidracija
  • acetaldehid koji nastaje raspadom alkohola, a ima toksične učinke
  • povećanje koncentracija citokina u imunosnom sustavu
  • kongeneri – sastojci (uz osnovni alkohol etanol) koji značajno pridonose okusima, aromama i bojama vina: metanol, fenoli, sulfiti, biogeni amini i tanini

Znanstvenici posljednjih godina osobito podrobno istražuju utjecaje raznih kongenera, piše Nenad Jarić Dauenhauer za Index.hr.

sven 300x600
Fotograf i kontroverzni izbacivač govori o životu u Istočnom Berlinu i 20. obljetnici Berghaina
wls 300x600
Fotograf i kontroverzni izbacivač govori o životu u Istočnom Berlinu i 20. obljetnici Berghaina