Skip to main content
  • 17.08.2024.

Prije 20 godina suosnivač Burning Mana postavio je 10 principa kao odraz etosa i kulture zajednice

Suosnivač Larry Harvey napisao je 10 principa Burning Mana promovirajući vrijednosti kao što su poštovanje, samoizražavanje, suradnja, ekološka prijateljstva…

Piše: 

Naslovna foto

Kate Beale

Burning Man je nastao 1986. na lokaciji Baker Beach u San Franciscu kada su Larry Harvey i Stuart Mangrum konstruirali prvu drvenu skulpturu čovjeka i proslavili paljenjem sa nekoliko osoba.

Foto Kate Beale

Kroz godine održavanja interes za festivalom je rastao, te je preseljen na puno zanimljivije mjesto u pustinju Black Rock u Nevadi, te zadnjih godina bilježi više desetaka tisuća posjetitelja koji slave ljubav, prijateljstvo, glazbu, umjetnost, performans i grade zanimljive konstrukcije.

Suosnivač Larry Harvey je preminuo 2018., ali principi koje je postavio prije dva desetljeća i danas su dio Burning Mana. Osmišljeni su ne kao diktat o tome kako bi ljudi trebali biti i ponašati se, već kao odraz etosa i kulture zajednice koji su se organski razvili od početka događaja. Bio je protivnik komercijalizacije kulture.

Burning Man se održava od 25. kolovoza do 2. rujna, a ovogodišnja tema je Curiouser & Curiouser. Pogledajte kako izgleda i ovogodišnji hram “Temple of Together” gdje će spaliti skulptura Čovjeka.

Foto Juan P. Zapata

10 PRINCIPA BURNING MANA:

Radikalna inkluzija

Svatko može biti dio Burning Mana. Želimo dobrodošlicu strancu i poštujemo ga. Ne postoje nikakvi unaprijed postavljeni zahtjevi za sudjelovanje u našoj zajednici

Darovanje

Burning Man je posvećen činu darovanja. Vrijednost dara je bezuvjetna. Darovanje ne uključuje očekivanje povrata ili razmjenu za nešto jednake vrijednosti.

Dekomodifikacija

Kako bi se održao duh darovanja, naša zajednica traži stvaranje socijalne okoline koje su neposredovane komercijalnim sponzorstvima, transakcijama ili reklamama. Stojimo ovdje, spremni zaštititi svoju kulturu od ovakvog iskorištavanja. Odupiremo se supstituciji stvarnog iskustva potrošnjom.

Radikalna samodostatnost

Burning Man potiče pojedinca da otkriva i da se oslanja na svoje unutarnje resurse.

Radikalna samoekspresija

Radikalna samoekspresija nadolazi iz unikatnih talenata pojedinca. Nitko drugi osim pojedinca ili grupe koja surađuje ne može odrediti sadržaj. Nudi se kao dar ostalima. U ovom duhu darovatelj poštuje prava i slobode primatelja.

Zajednički trud

Naša zajednica cijeni kreativne kooperacije i kolaboracije. Težimo proizvoditi, promovirati i štititi društvenu mrežu, javne prostore, umjetnička djela, i sve metode komunikacije koje podupiru ovakvu interakciju.

Građanska odgovornost

Cijenimo civilno društvo. Članovi zajednice koji organiziraju događaje trebali bi preuzeti odgovornost za javno dobro i nastojati prenijeti građanske odgovornosti sudionicima. Također moraju preuzeti odgovornost za provođenje događaja u skladu s lokalnim, državnim i saveznim zakonima.

Neostavljanje traga

Naša zajednica poštuje okoliš. Posvećeni smo tome da ne ostavljamo fizički trag svoje prisutnosti gdje god se okupili. Počistimo iza sebe i potrudimo se, gdje god je to moguće, da ostavimo mjesta u boljem stanju no što smo ih zatekli.

Participacija

Naša zajednica posvećena je radikalnoj etici sudjelovanja. Vjerujemo da je transformativna promjena, bilo da se radi na razini pojedinca ili društva, moguća jedino kroz medij duboko osobnog sudjelovanja. Svatko je pozvan da radi. Svatko je pozvan da se igra. Činimo svijet stvarnim kroz akcije koje otvaraju srce.

Neposrednost

Trenutno iskustvo je, na mnogo načina, najznačajnija okosnica naše kulture. Trudimo se nadići barijere koje stoje između nas i spoznavanja unutarnjih sebe, realnosti onih oko nas, sudjelovanja u društvu i kontakta s prirodnim svijetom koji nadilazi ljudske moći. Ni jedna ideja ne može nadomjestiti ovo iskustvo.

pvd desk
fscope umek
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.
pvd mobi
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.