Skip to main content
  • Martini
  • 29.06.2006.

Recept: Martini Dry Cocktail

Čašu za miješanje napuniti hladnim, suhim kockama leda. Prvo sipati hlađeni Bombay Sapphire i dodati hlađeni vermut. Barskom kašičicom jako miješati od dole na gore. Dovoljno je miješati 10 sekundi. Zatim procijediti u dobro ohlađenu martini čašu i dodati 1-2 masline.

Piše: 

Naslovna foto

Martini

Eventualno možete dodatno servirati masline u posebnoj posudici. Martini čašu treba dakle ohladiti. Postoji više mogućnosti kako to možete uraditi. Postoje naravno uređaji koji obavljaju ovu funkciju ali je to luksuz koji ne može svako sebi dozvoliti. Čašu možete ohladiti i u frižideru. Najčešće se čaša hladi tako što se napuni ledom. Mogu se koristiti kocke leda ali mnogo je bolje koristiti mrvljeni led (crushed ice). Cilj je da se koktel dodatno ohladi jer se miješanjem postiže temperatura od 6°, dok se piće koje je mućkano u shaker-u ohladi na ca. 4°. Drugi efekt koji se želi postići je da čaša bude zamagljena kada servirate piće. Zbog toga se martini servira ODMAH nakon pripreme. Pravilo je da gin treba prvo sipati i onda dodati vermut, tako se navodno bolje sjedine sastojci. Maslina koja služi kao garniš ima još jednu važnu funkciju a to je da u piće dospijevaju eterska ulja koja podižu kvalitet pića. Eterska ulja nalaze se i u kori limuna tako da ako nemate masline možete iscijediti koru limuna. To se radi tako što se uzme mali komad kore od limuna koju savijete iznad čaše tako da etersko ulje prsne u piće.

Neki barmeni umoče kocke leda u vermut i isti led koriste da bi promješali gin jer smatraju da je vermut koji je ostao na kockicama leda dovoljan za jedan martini. Neki ekstremisti čak kažu da je dovoljno da sjena flaše vermuta padne na gin ili da je dovoljno sagnuti se u pravcu Francuske dok miješate gin.

Bombay Sapphire se smatra za najbolji gin na tržištu. Za martini koktel najbolji vermut je Noilly Prat koji je nešto teže nabaviti.

Zbog čega ne treba mućkati Martini?

Iako James Bond pije mućkani martini ovo nije pravilan način pripreme! Postoje pravila kada jedno piće treba mućkati a kada miješati. Pića koja se sastoje od sirupa i drugih gustih sastojaka koji se teško sjedinjuju treba mućkati. Mućkanjem u piće dospjevaju sitni mjehurići zraka koji daju piću mutnu, neprovidnu boju. Na površini pića stvara se pjena – što je poželjan efekt ako to recept zahtjeva. Martini cocktail mora ostati bistar, jasan. Najgore je međutim to što se mućkanjem u shaker-u drobi led i voda dospjeva u piće. Naime, mućkanjem u piće dospjeva više od 4cl vode, a miješanjem mnogo manje, ca. 2cl. Ovo je uračunato u recept! Obožavateljima ovog pića se kosa digne na glavi pri pomisli da voda dospije u njihov Martini. Zbog toga je pogrešno servirati koktel sa kockama leda u čaši. Ovo pravilo važi za sve aperitive koji se serviraju u koktel, martini i drugim čašama sa nožicom.

Varijante:
Varijacije se uglavnom odnose na odnos gina i vermuta. Svi se slažu da je Bombay Sapphire najbolji gin i da je Noilly Prat najbolji vermut za martini koktel. Sve ostale varijante imaju i druge nazive. Za martini medium koristi se dodatno vermouth rosso, za martini sweet samo martini rosso umjesto suhog vermuta.

Sastojci:
5 cl Bombay Sapphire Gin
1 cl Dry Vermouth (Noily Prat)

1-2 Masline

Izvor: https://www.cocktails.rs

boogaloo web
boogaloo nye
Sempliranje. Bez sumnje, jedno od najutjecajnijih i najkreativnijih tehnika moderne glazbene produkcije – no istovremeno često omraženo i osporavano
boogaloo nye
Sempliranje. Bez sumnje, jedno od najutjecajnijih i najkreativnijih tehnika moderne glazbene produkcije – no istovremeno često omraženo i osporavano