Skip to main content
  • 12.01.2021.

Rus tiskao miljun ploča zapadnjačke glazbe na starim rendgenskim snimkama

U Rusiji je nakon Drugog svjetskog rata Staljin zabranio posjedovanje bilo koje zapadnjačke glazbe.

Piše: 


Sva glazba dozvoljena u zemlji mogla je biti jedino od ruskih skladatelja. Ali na glazbenoj sceni bilo je gladi za popularnom zapadnjačkom glazbom od jazza do bluesa i rock & rolla.

Krijumčarenje vinyla bilo je opasno, a pribavljanje oskudnog materijala za izradu kopija onih ploča koje su ušle u zemlju bilo je skupo i vrlo riskantno. Genijalno rješenje za ovaj problem počelo se pojavljivati u obliku "Bone music" (glazba kostiju) ili ponekad zvane glazbe "kostiju i rebara".


Foto: Ovo je snimka indijske pjesme "Awaara" Raja Kapoora na izloženoj rendgenskoj snimci prsnog koša, napravljena oko 1951.

Mladi 19-godišnji ton majstor Ruslan Bogoslowski iz Lenjingrada promjenio je igru kada je stvorio svoje rezače ploča kako bi kopije zapadnjačke glazbe mogao distribuirati po Rusiji. Problem je bio u tome što nije uspio pronaći materijal za tiskanje na vinyl. Vinyl je bio u nestašici kao i svi naftni derivati nakon rata.

Zatim je jednog dana naletio na hrpu odbačenih rendgenskih snimki. Upalilo je. U to je vrijeme ruski zakon nalagao da se sve rendgenske snimke moraju uništiti nakon jedne godine skladištenja, jer su bile zapaljive, pa je prekopavao kante za smeće i plaćao medicinskim sestrama za rendgenske snimke, a tijekom 20 godina ručno je izradio oko miljun ploča na starim rendgenskim snimkama, od klasične glazbe do Beach Boysa dok ga nisu skužili.

Na kraju je proveo pet godina u zatvoru u Sibiru zbog ove revolucionarne ideje. Više od 20 godina Bone Music bio je jedini način na koji su ruski zaljubljenici u glazbu mogli dobiti zapadnjačku glazbu koju su puštali na "glazbenim zabavama i kavama" u svojim kuhinjama, daleko od ušiju i očiju KGB-a.

Bone music

Svjedočanstvo hrabrosti undergrounda da sruši autoritet, te stvori pobunu i ljubav prema glazbi.

Duh rock n rolla.

Victor Plays Elvis on Bone from BUREAU OF LOST CULTURE on Vimeo.

Bone Machine Movie from BUREAU OF LOST CULTURE on Vimeo.

pvd desk
pvd mobi
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.
pvd mobi
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.