Sladoled od vina
Ako ste probali slodoled od absinta za koji smo vam ranije pripremili recept onda ćete vjerojatno biti zainteresirani i za sladoled od vina.
Roxaina Hurlburt iz njujorške mljekare Mercer’s Dairy stvorila je nagrađeni, u svijetu jedinstveni, sladoled od vina. Ova poslastica koja je nedavno oduševila u Kini, uskoro nastavlja svoju svjetsku turneju te kreće u pohod na kanadsko, japansko i kajmansko tržište.
Ovdje se doista radi o sladoledu napravljenom od vina, a ne varijantama s reduciranim vinom. S obzirom da alkohol topi led, izazov pronalaska prave formule zahtijevao je opsežan razvoj.
Mercer’s Dairy su lansirali okus porta još 2007., u suradnji s Jimom Treziseom iz fondacije “New York Wine and Grape”. Port sladoled se bazirao na kremi, mlijeku i stabilizatoru u kombinaciji s vinom. Sadržavao je 15% mliječne masti, kao i većina vrhunskih sladoleda i 5% alkohola. Kantica od pola litre ovog sladoleda jednaka je čaši vina te se prodavala u SAD-u po cijeni od 50-ak kuna samo starijima od 21 godinu.
Uslijedili su sladoledni okusi drugih vina, pa su tako u ponudu dodali rizling, chardonnay malina, bijeli zinfandel od breskve, merlot od višanja i čokoladni cabernet. Najavljen je sladoled od šampanjca. Mercer svoje sladolede od vina prodaje restoranima i pokretnim štandovima za hranu.