Skip to main content
  • 11.08.2024.

Snoop Dogg otvorio finale breakdancea na Olimpijskim igrama. Evo tko je uzeo zlatne medalje!

Poznati su prvi osvajači zlatnih medalja u muškoj i ženskoj kategoriji Breakdancea na Olimpijskim igrama u Parizu

Piše: 

Naslovna foto

Rob Schumacher-USA TODAY Sports preuzeto sa nypost.com

Phil Wizard, 27-godišnji bivši svjetski prvak iz Kanade, trijumfirao je na najvećem trgu u Parizu – Place de la Concorde pobjedivši Danyja Danna iz Francuske u borbi za zlato.

Foto: Rob Schumacher-USA TODAY Sports preuzeto sa nypost.com

Breaking, poznatiji kao breakdance, prvi je, a možda i posljednji put na Olimpijskim igrama, nakon što je izostavljen iz programa za Los Angeles 2028. Na natjecanju muškaraca je sudjelovalo 16 plesača, poznatih kao B-Boysi koji su pokazali svoj fenomenalni atletizam i kreativnost, oduševivši publiku na jednom od najelegantnijih javnih prostora u Parizu. Unatoč spektakularnim potezima u finalu, Phil Wizard je rekao da je žiri tražio “nešto novo u svakoj rundi”.

Možda mislite da najeksplozivniji, najluđi dinamični pokreti donose najviše bodova“, rekao je.

“Ali u breakingu postoji puno različitih kategorija, a najvažnija stvar je originalnost i raznolikost pokreta.”

B-Boysi nastupaju na kružnoj pozornici, praćeni DJ-ima koji izvode hip-hop klasike i MC-jevima koji dižu publiku. Na otvaranju breakdance discipline u borbi za medalje pojavio se Snoop Dogg.

Breaking je nastao na block partyjima koji su se održavali u Bronxu u New Yorku 1970-ih.

B-Boy Victor iz SAD-a, poznat i kao Victor Montalvo, rekao je da natjecanje predstavlja “pravu bit hip hopa i breaking kulture”.

Samo želimo biti sigurni da svima pokažemo da je to prije svega ples“, rekao je Victor, koji je pobijedio Japanca Shigekixa za brončanu medalju.

Sve je u samoizražavanju, sve je u originalnosti. Ne radi se samo o velikim potezima.

Japanka B-Girl Ami osvojila je zlato u ženskoj konkurenciji u petak, pobjedivši u finalu Litvanku B-Girl Nicku, dok je broncu uzela Kineskinja Liu. Nekoliko je trenutaka na ženskom breakdance natjecanju natjeralo neke gledatelje da postave pitanja o tome je li bit hip-hop umjetničke forme uhvaćena na Igrama u Parizu.

To uključuje australsku breakdancericu Raygun (Rachael Gunn) koja izvodi pokret vrijedan mema zvan “klokan” i osvajačicu srebrne medalje iz Litve — koja je bjelkinja — obukavši durag.

Večeras se zatvaraju Olimpijske igre, a na toj ceremoniji sprema se ponovno izvrstan glazbeni program, a između ostalog nastupit će i francuski dvojac Air koji je nedavno rasprodao Tvrđavu sv. Mihovila.

pvd desk
fscope umek
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.
fscope umek
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.