Skip to main content
  • 8.03.2022.

Sve o nedavno otvorenom Muzeju budućnosti u Dubaiu

Killa Design i Dubai Future Foundation otvorili su Museum of The Future u Dubaiju 22. veljače 2022.

Piše: 

Dizajni prozora, u obliku arapske kaligrafije, temeljeni na citatima vladara Dubaija, Njegove Svetosti Sheikh Mohammeda, zamršeno su 3D mapirani na eksterijeru zgrade.

Primarna inspiracija Muzeja budućnosti bila je stvaranje forme koja predstavlja klijentovu viziju budućnosti, gdje fizička zgrada sa svojim izložbenim prostorima predstavlja naše razumijevanje „budućnosti“ kakvu poznajemo danas i za sljedećih 5 do 10 godina.

Nasuprot tome, 'praznina' predstavlja ono što još ne znamo, te da će ljudi koji traže nepoznato nastaviti s inovacijama i otkrivanjima kako bi pomogli čovječanstvo voditi prema boljoj budućnosti, stvarajući tako kontinuitet nadopunjavanja Muzej.

Muzej budućnosti sastoji se od tri glavna dijela: zelenog brda, zgrade i praznine

Zeleno brdo predstavlja zemlju, s čvrstoćom, postojanošću i ukorijenjenošću u mjestu, vremenu i povijesti. To se postiže glatkim prijelazom s lokaliteta u obliku zemljaih vegetiranih humaka s minimalnim vidljivim građevinskim zahvatom. Inspiracija za zeleni brežuljak također je bila da se zgrada na miran i nenametljiv način podigne iznad linije metroa i stvori zelenilo na nadmorskoj visini što je neuobičajeno u Dubaiju gdje posjetitelji mogu uživati ​​dok obilaze Muzej.

Isto tako, svjetlucava futuristička gornja zgrada predstavlja čovječanstvo, sa svom svojom snagom, umjetnošću i sposobnošću stvaranja u skladu sa svojom okolinom. To je formirano odvažnim oblikom koji izlazi iz brda, prekriven arapskom kaligrafijom o budućnosti, i koji pokazuje strast čovječanstva prema umjetnosti i stvaranju.

Konačno, eliptična praznina unutar gornje strukture predstavlja inovaciju. To se čini prvenstveno stvaranjem praznog prostora koji pokazuje neispisanu budućnost u koju čovječanstvo i svijet mogu simbolički gledati. Ova otvorena i neopterećena budućnost inspiracija je koja može pokretati inovatore i kreatore današnjice.

Muzej nije samo vizualni i umjetnički svjetionik, već postavlja i nova inovativna mjerila. Kao zgrada u obliku torusa od 17.000 m2, obložena nehrđajućim čelikom, koja je dobila status LEED Platinum, i projektirana holistički kroz BIM u svakoj fazi projektiranja, zgrada predstavlja budućnost kroz inovativne principe dizajna, implementaciju i konstrukciju. Dizajn je s niskim udjelom ugljika postignuta korištenjem mnogih dizajnerskih inovacija koje uključuju parametarski dizajn, pasivnu solarnu arhitekturu, niskoenergetska rješenja za inženjering s malo vode, strategije oporavka energije i vode te izgradnju integriranih obnovljivih izvora energije.

U cjelini, prepoznatljive značajke dizajna stvorit će bezvremenski orijentir koji će biti sjajan primjer za sve buduće niskougljične zgrade u UAE.

Kao institucija posvećena dizajnu i inovacijama, Muzej budućnosti je odredište za najbolje i najsjajnije izumitelje i poduzetnike, nudeći integrirano okruženje koje osnažuje kreativne umove za testiranje, financiranje i tržište ideja za futurističke prototipove i usluge. Okuplja izumitelje, dizajnere i istraživače, predstavljajući niz tehnologija, postajući inkubator ideja i dizajna, pokretač inovacija i globalna destinacija za izumitelje i poduzetnike.

pvd desk
fscope umek
Vezani članci
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.