Skip to main content
  • 19.10.2021.

-Techno wulkan- je knjiga o poljskoj techno paradi

Techno se slavio s tisućama obožavatelja i ravera ne samo u Njemačkoj ili Engleskoj 90-ih, već i u Poljskoj.

Piše: 


Knjiga “30 godina poljske techno scene” i izložba techna u Muzeju moderne umjetnosti u Varšavi ove godine bile su posvećene povijesti scene. Sada, s knjigom “Technowulkan” Bartłomieja Kluske, objavljuje se još jedno djelo koje istražuje pozadinu poljskog techna i usredotočuje se na techno parade koje su se održavale u gradu Łódź .

Techno scena u Poljskoj bila je vrlo podijeljena 90-ih

Dok su žanrovi poput housea i techna prevladavali u glavnom gradu, scena u Krakowu bila je posvećena reggaeu, garageu i jungleu , dok je u Łódźu uglavnom bio happy hardcore, jungle i dnb.

Tada se tim DJ-eva i glazbenika iz Łódźa okupio oko underground organizacije New Alcatraz (zajednica umjetnika povezanih s Club New Alcatraz) i stvorio revolucionarni festival klupske kulture. Prva “Parada Wolności” održala se 1996. godine i privukla je 25.000 obožavatelja, kao i međunarodne DJ-e i producente. Parade slobode (Freedom parade) bile su inspirirane berlinskim Love Paradeom, a osim parade kroz grad, održane su i brojne rave zabave.

Knjiga "Technowulkan" govori o tim paradama

Kluska je radio sa sudionicima parada, DJ-ima i producentima. Rezultat je knjiga od 120 stranica puna citata, slika i starih novinskih izvješća zbog kojih se čitatelji osjećaju nostalgično. Autor ne prikazuje samo scenu, već i njezine pojedinačne "komponente", ljude koji stoje iza nje.

Urednica Ksiezy Mlyn opisuje duh knjige ovim riječima:

“Vulkan radosti, glasna, snažna glazba i šarena laserska svjetla eksplodirali su 1997. godine na ulicama Lodza. U to je vrijeme grad preuzela parada ljubitelja techno glazbe koja je bila važna za cijelu Poljsku, pa čak i za cijeli svijet. Mladi ljudi u šarenoj, bizarnoj odjeći i frizurama oživjeli su sivu, običnu svakodnevicu. Ovaj jedinstveni događaj bio je samo nekoliko godina u kalendaru događaja u Lodzu, ali dugo se pamtio. Autor knjige “Technowulkan”, Bartłomiej Kluska, napisao je sjajnu studiju o glazbenom i kulturnom fenomenu koji je uspio ujediniti Poljsku. Autor je dopustio ljudima da kažu svoje mišljenje, tj. oni koji su pokrenuli Paradu slobode. Sudionici ovih događaja, koji sada imaju više od 20 godina, doživljavaju ih kao jedinstveni festival glazbe i slobode! "

I ne samo to: S “Technowulkanom” Kluska također pokreće inicijativu, jer “Parada Wolności” brzo je završila: Nakon posljednjeg događaja 2002. godine, novi, desničarski gradonačelnik zabranio je mimohod i zabave. Razgovori o ponovnom pokretanju propali su sljedećih godina, od tada je u Lodzu utihnulo. Bartłomiej Kluska sada bi htio započeti inicijativu knjigom kako bi se omogućilo ponovno održavanje Parade slobode 2022. godine. Knjigu možete kupiti ovdje.

pvd desk
pvd mobi
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.
pvd mobi
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.