Skip to main content
  • 11.09.2024.

Massimiliano Pagliara i Space Dimension Controller: Underground zvuk Berlina i Belfasta stiže u Zagreb

Dva cijenjena underground umjetnika uskoro stižu u Zagreb, a mi zavirujemo u njihova studija gdje se stvara glazbena magija.

Piše: 

Rođen u Italiji, ali s adresom u Berlinu, Massimiliano Pagliara je umjetnik koji u glavnom gradu Njemačke poznatom po mračnom techno zvuku širi svoju mješavinu housea, disca, electra i techna kao rezident kultnog Panorama Bara.

Massimiliano je na sceni gotovo dvaeset godina, a iza sebe ima četiri albuma, nekoliko EP-jeva i bezbroj uspješnih suradnji i obrada. Ekipa Thomann Synthesizersa je posjetila talijanskog umjetnika u studiju koji ih je ugostio netom prije izlaska njegovog EP-ja “See You In Paradise” te im je otkrio svoju duboku ljubav i povezanost sa starinskim synthovima, bujnim zvukovima i zadivljujućim ritmovima. Govoreći o svojim produkcijskim umijećima, Pagliara kaže “U jednom trenutku, “strojevi” preuzmu kontrolu i vode me do raja!” te pojašnjava kako je do toga došlo “Dvije godine sam pohađao satove klavira i počeo skupljati vintage opremu i eksperimentirati s njom, dok sam gledao tutorijale na YouTubeu i čitao korisničke priručnike. I onda je nekako ta opsesija za strojevima uzela maha i izgubio sam kontrolu, ali na dobar način, jer sam bio jako sretan što učim nove stvari i mogu se izraziti na drugačiji način. Istraživanje svijeta subtraktivne sinteze kroz ove stare mašine otvorilo mi je potpuno novi svijet. Oblikovanje misli i osjećaja kroz zvuk vrlo je duboko i nevjerojatno iskustvo.

Massimiliano svoj stil opisuje kao eklektičnu mješavinu housea, disca, electra i techna, koji naziva aktualnim, ali ipak klasičnim.

Space Dimension Controller je omiljeni producent iz Belfasta, a svoju karijeru je započeo skladajući prve trake u svojoj spavaćoj sobi, gdje je i napravio svoj prvi album sa svega 18 godina. Od prvi produkcijskih uradaka, ovaj irski svemirski putnik svoju glazbu izražava kroz zvukove koji sežu od 80-ih preko disca i housea pa sve do acid techna, electra i IDM-a.

Kako su godine prolazile, tako se i sposobnost izražavanja Space Dimension Controller na magnetofonima, sintisajzerima i hardwareu razvijala, a ekipa Electronic Beatsa je zavirila u njegov studio i provjerila na kojim je instrumentima je skladao glazbu koja je izdana za eminentne etikete poput R&S, Ninja Tunea i Dekmantela. Osim što je pokazao instrumente na kojima sklada, ovaj cijenjeni producent iz Belfasta je otkrio kako je razvio svoj jedinstveni zvuk s kojima u isto vrijeme se referencira prema prošlosti i budućnosti.

Ako već niste imali priliku poslušati glazbu ili pak selekcije Space Dimension Controllera, onda svakako treba poslušati njegov mix za ugledni FACT magazin koji je savršen uvod u njegovu estetiku. Sadrži ni manje ni više nego šest njegovih vlastitih produkcija, kao i druge pomno odabrane trake i obrade.

Massimiliano Pagliara i Space Dimension Controller dolaze na novu Imogen večer u zagrebačkom Petom Kupeu koja je na rasporedu u petak 20. rujna. Ulaznice možete osigurati kroz sustav Entrio.

pvd desk
pvd mobi
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.
pvd mobi
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.