Skip to main content
  • 8.09.2024.

Novi album Mobya je 100% inspiriran underground glazbom

Kada se Moby ponovo pojavi uživo ovog rujna prvi put u više od desetljeća i nastupi na glavnim europskim pozornicama, imat će samo jedan cilj na umu: dobrobit životinja.

Piše: 

Naslovna foto

Moby Facebook

Kada govori o svom novom albumu, rođeni Newyorčanin, na čijem tijelu su jasno ispisane riječi “Animal Rights“, kaže da će sav prihod od njegove europske turneje biti namijenjen raznim organizacijama za zaštitu životinja.

58-godišnjak bi najradije govorio isključivo o dobrotvornim projektima, aktivizmu i veganstvu, ali ne smijemo zaboraviti da je ovaj divni čovjek prije nepuna tri mjeseca objavio svoj 22. studijski album koji se zove “Always Centered At Night”.

Foto Moby Facebook

13 pjesama, 13 suradnji

Kada je Moby najavio projekt 2022., rekao je da želi napraviti album koji je 100% inspiriran underground glazbom i izdavačkim kućama koje su ga pratile 80-ih i 90-ih. “Ako ste šetali ulicama New Yorka ranih 80-ih i slušali zvukove grada, znali ste da elektronička plesna glazba nema pravu definiciju po žanru ili BPM-u. Definirana je osjećajem i to je ono što želim izraziti ovom pločom.

Dvije godine kasnije, znamo da je Moby održao riječ

Čak i više, jer je svakoj pjesmi na “Always Centered At Night” uspio dati pravi glas, koji ne samo da pokazuje izvrsno poznavanje glazbe i ljudi, već i prenosi ugodan osjećaj autentičnosti. “Želio sam pisati glazbu koja ostavlja dovoljno prostora za vokale,” objašnjava.

Činjenica da među suradnicima nema zvijezda još više naglašava Mobyjevu namjeru da album stvori od underground utjecaja, ali i s umjetnicima poput serpentwithfeeta (“On Air”) i jazz i retro soul pjevačice Lady Blackbird (“Dark Days”) uključuje više poznatih imena na ploči. “Netko mi je poslao poveznicu na njezinu glazbu i odmah sam se zaljubio u njezin glas,” kaže Moby, koji je došao do iznenađujućeg otkrića tijekom naknadnog kontakta s Lady Blackbird: “Neke od pjevačica na albumu zapravo žive dosta daleko od mene na nekim nejasnim mjestima, što je onemogućilo izravnu suradnju. Nekako sam isto mislio o Lady Blackbird, ali pokazalo se da ona živi iza ugla i ide u kupovinu u istu trgovinu.

Moby je možda imao najmanju prostornu distancu od Lady Blackbird, ali na “Always Centered At Night” vjerojatno nema umjetnika s kojim je Amerikanac osjetio takvu emotivnu povezanost kao s Benjaminom Zephaniahom.

Kao veganski aktivist te mudra i suosjećajna osoba, Benjamin me inspirirao mnogo godina. Nadam se da će “Where Is Your Pride” odati počast njegovoj ostavštini i upoznati ljude s njegovim životom, radom i njegovim načelima“, kaže Moby. Bila je to jedna od njegovih posljednjih snažnih poruka koje je Zephaniah ostavio za sobom. Rastafarijanac, dub pjesnik i pisac preminuo je krajem prošle godine nakon teške bolesti. Teško je mogao zamisliti bolje mjesto za svoju poruku od albuma Mobyja.

“Always Centered At Night” objavljen je digitalno i na vinilu 14. lipnja za istoimenu etiketu. Album možete poslušati i naručiti u nastavku.

Moby Live 2024 – europska turneja:

  1. rujna: Manchester, Engleska (02 Apollo)
  2. rujna: London, Engleska (The 02)
  3. rujna: Antwerpen, Belgija (Sportpaleis)
  4. rujna: Berlin, Njemačka (Velodrom)
  5. rujna: Düsseldorf, Njemačka (Mitsubishi Electric Hall)
  6. rujna: Pariz, Francuska (Le Zenith)
  7. rujna: Lausanne, Švicarska (Vaudoise Arena)

pvd desk
pvd mobi
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.
pvd mobi
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.